Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Nijer’de Gerçekleştirilen “Çölleşmeye Karşı Mücadele Teknik Eylem Çalıştayı" Tamamlandı

22 Kasım 2017

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği Pasifik Karayipler (EU-ACEP) tarafından Çölleşme ile Mücadele (AAD) kapsamında 2017 -2018 döneminde yapılan restorasyon aktivitelerinin değerlendirilmesi ve planlanması için organize edilen “Çölleşmeye Karşı Mücadele Teknik Eylem Çalıştayı” arazi gezileri ve 2018 yılı aktivitelerinin planlaması ile tamamlandı.

Çalıştayın ilk iki günü ülke sunumları ile tamamlanırken, üçüncü gününde Nijer’in çölleşme ile mücadele kapsamında gerçekleştirilmiş olduğu çalışmaları yerinde görmek için Tera bölgesinde restorasyonu tamamlanmış (Handaga Bölgesi) ve bir diğeride Doumba Bölgesinde restorasyon aşamasında olan iki adet sahasın yerinde incelemesi yapıldı.

İncelemelerde çoğunlukla su hasadına yönelik çalışmalar gösterilirken, makinalı toprak işleme metodlarıda gösterilmiştir. Bunlardan biri olan Delphino toprak işleme metodu ile her bir fidan için uzunluğu 3-5 m arasında değişen mikro-havzalar oluşturularak içine fidan dikilmekte ve etrafına bitki tohumları serpilmektedir. Bunun yanısıra su hasadında yoğun bir şekilde kullanılan ay teras uygulamalarıda yerinde incelenmiştir.

Arazi gezisinin sonunda; katılımcılar saha hazırlığının ve dikimlerin erken yapılmasının daha iyi sonuç verdiğini, su hasadına yönelik yapılan yarım ay teknolojisinin bazı Afrika ülkeleri için önemli solduğunu belirtilmişlerdir. Ayrıca proje sahasının yerleşim yerlerine yakın alanlarda seçilmesi saha korumasını kolaylaştırmıştır. Arazi hazırlama sürecinde insan gücü ve makinalı toprak işleme arasındaki farkı daha iyi kavradıklarını dile getirmişlerdir. Ay teras uygulamasında 100 işçi ile gğnde ortalama 1 ha’lık alan işlenebilmekte iken Delphino ile bir günde ortalama 13-15 ha toprak işlemesi yapılabilmektedir.

Genel olarak her iki sahada da farklı boyutlarda olsada başarı sağlandığı, tasarım ve uygulama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiği ve restorasyon aktivitelerine pilot bir alanda başlamanın büyük bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca sahaların izleme, kontrol ve yasalar gibi koruma önlemleri ile otlatma baskısından korunması gerektiği belirtilmiştir. Restorasyon sahalarında yerel halkın baskısını azaltmak için köylüler ve hayvanlarına su kaynaklarının tesis edilmesi ve bu su kullanılarak bahçe kültürünün tesis edilmesi gerekmektedir.

Restorasyon konularında başarı olmanın temel şartlarından biride yerel halkla iletişim halinde olup her aşamada halkın katılımının sağlanmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. Ayrıca iyi uygulamaların ve deneyimler eğitimler ve çalıştaylar ile paylaşılması gerekmektedir.

Tohum üretiminde yerel halkın tohum toplamaya teşvik edilmesi ve bu hususta yerel uzmanlar ile sürekli iletişim halinde olunması gerekmektedir. Tüm bu çalışmalarda gelir getirici türlerin kullanılması sahanın korunmasını kolaylaştıracaktır. Keza gelir getirici faaliyetler olarak hayvancılık, tarım ve el sanatlarının geliştirilmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

 

 

Teknik çalıştay katılımcı ülkelerin 2018 yılında yapılması planlanan çalışmalar ve bütçeleri ile ilgili raporları sunmaları ile tamamlanmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır