Genel Müdürlüğümüz ve İklim Değişikliği Başkanlığı ile müştereken yürütülen “Orman Dışı Alanlarda, Özel ve/veya Tüzel Kişiler Tarafından Oluşturulacak Yeni Karbon Yutak Alanları Tesisinin, Karbon Kredilendirme ve Sertifikalandırmaya Uygunluğunun Araştırılması ve Geliştirilmesi (AR-GE) Projesi” açılış çalıştayı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Çalıştaya kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili personelleri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ve akademisyenler katılım sağladı.
Toplantı Ankara Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR ve Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hasan Hüseyin ATAR’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Akabinde Genel Müdürümüz Sayın Nurettin TAŞ yaptığı açılış konuşmasında, iklim değişikliğinin sonuçları itibariyle tüm insanlığı yakından ilgilendirdiğini ve sanayi devrimi sonrası hızla artan karbon emisyonlarının bugün artan nüfus ile birlikte gelişen teknoloji neticesinde daha da arttığını ifade etti.
Genel Müdür Nurettin TAŞ; çölleşme, erozyon ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında birçok projeye imza atan bir Genel Müdürlük olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 2021 Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını açıklamasının ardından iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik faaliyetlere yoğunlaşıldığını ve ülkemizin anlaşma kapsamındaki sera gazı salınımının A azaltması hedefine ulaşmaya hizmet edildiğini belirtti.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında mevcut karbon stok alanları artırılırken karbon kredilendirmelerine uyum sağlayabilmesi açısından belirli standartlara uygun olması önem arz ettiğine dikkat çeken Genel Müdür Nurettin TAŞ, gerçekleştireceğimiz bu çalışma ile birlikte “Orman Dışı Alanlarda, Özel ve/veya Tüzel Kişiler Tarafından Oluşturulacak Yeni Karbon Yutak Alanları Tesisinin, Karbon Kredilendirme ve Sertifikalandırmaya Uygunlukları” araştırılarak belirlenen eksiklikler giderilmesiyle bir standart oluşturulması hedeflendiğini ve böylelikle AB uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulması sağlanarak ihtiyaç fazlası karbon stoğu diğer ülkeler tarafından satın alınmasına ve mevcut karbonun ekonomik olarak değerlendirilmesine katkıda bulunulacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarının akabinde çalıştay, ilgili akademisyenlerin sunumları ve katılımcıların projeye dair beklenti ve önerileriyle devam etmiştir.