Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orman ve Su İşleri Bakanı Ve UNCCD Cop 12 Dönem Başkanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan, Çölleşme İle Mücadeleye Karşı Destek Çağrısı…

14 Ekim 2015

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Taraflar Konferansı (COP 12) Dönem Başkanı olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çölleşmeden en fazla etkilenen az gelişmiş ülkelere destek çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Çölleşme, küresel bir tehdittir. Az gelişmiş ülkelerin çölleşme ile mücadelelerine mutlaka destek olunmalı” diye konuştu.

“Dünya Bir Bütün, Bir Bölgede ki Olumsuzluk Diğer Ülkeleri De Etkiler”

Bakan Prof. Dr. Eroğlu dünyanın bir bütün olduğunu, bir bölgesindeki olumsuzluğun diğer ülkeleri de etkilediğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Yetersiz kaynakları sebebiyle çölleşmeyle mücadele edemeyen ülkeler çok fazla göç veriyor. Bu durum diğer ülkeleri de olumsuz etkiliyor. İnsanların vatanlarında doymaları temel amaç olmalıdır. Bu yüzden bu ülkelere çölleşme ile mücadele etmelerinde mutlaka destek olunmalı. Böylece çölleşme ile alakalı problemler ve yoksulluk yerinde çözülecek dolayısıyla çölleşmeye bağlı göç azaltılmış olacak.”

Dünyada 1,5 milyar insanın çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklığın olumsuz etkilerine maruz kaldığına işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu sadece çevresel bir problem olmayıp, ekonomiyi, güvenliği ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkiliyor. Dünyamız her yıl 10 milyon hektardan fazla tarım alanını kaybediyor. Yılda 5,2 milyon hektar orman alanı da tahrip edilmeye devam ediyor” dedi.

“İnsanlığın Geleceği Adına Tabiatın Sesine Kulak Verilmeli”

“İnsanlığın geleceği adına tabiatın sesine kulak vermeli, topraklarımız çölleşmeden gerekli tedbirleri ivedi olarak almalıyız” değerlendirmesinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu şöyle konuştu:

“Dünyada tarım alanlarının yarıdan fazlası verimsizleşti ve sadece yüzde 10’u geri kazanılabildi. Az gelişmiş ülkelerin çölleşmeyle mücadelelerine mutlaka destek olunmalı. Çünkü çölleşme, küresel bir tehdittir. Dünyanın bir bölgesindeki yağmur ormanlarının yok olması, başka bir bölgede afet olarak kendini gösteriyor. Dolayısıyla hiçbir ülkenin bir başkasının çölleşmesine karşı duyarsız kalma lüksü yok.”

“Yaşamımız ve Medeniyetimiz Toprağa Bağlı”

Bakan Prof. Dr. Eroğlu “İklim değişiminin en önemli sebeplerinden olan karbon salınımının yaklaşık yüzde 20’si arazi tahribatı ve arazi kullanım değişikliğinden kaynaklanıyor. İklim değişikliği ve tarım alanlarının sürdürülemez şekilde kullanımı dünyanın dört bir yanında tatlı su kaynaklarının azalmasına sebep oluyor. Herkes için temiz gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir Dünya kurmak mümkün. Bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması şart. Bir taraftan toprakların verimsizleşmesini önlerken, diğer yandan da verimsizleşmiş tarım alanlarını geri kazanmak için çaba harcanması lazım. Yaşamımız ve medeniyetimiz toprağa bağlıdır. Gelin sağlıklı yaşam için yatırım yaparak gıda ve su hakkımızı garanti altına alalım ve topraklarımıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Cop 12’de Alınacak Kararların Uygulanmasında Destek Sağlayacak

Türkiye’nin çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklık konusunda geçmişte ve günümüzde verdiği desteği gelecekte de sürdüreceğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Ülkemiz, bunun için COP 12 esnasında UNCCD ile birlikte ‘Ankara Girişimi’ adı altında bir girişim başlatacak. Türkiye, Ankara Girişimi ile COP 12 esnasında alınacak kararların uygulanmasında politik, mali ve teknik destek sağlayacak” diye konuştu.

Türkiye’nin halihazırda yürüttüğü ikili ve çoklu ilişkiler kapsamında birçok ülkeye destek olduğunu kaydeden Bakan Prof. Dr. Eroğlu “Ankara İnisiyatifi’yle Türkiye Hükümeti’nin bu çabalarını daha etkili, kalıcı ve katılımcı hale getirmeyi ve diğer ülkelerin tecrübelerini de dahil ederek Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) hedeflerine ulaşmayı hızlandırmayı öngörüyoruz” dedi.

Özel Sektörün Katkıda Bulunması Teşvik Edilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, UNCCD Sekretaryası ve Dünya İş Konseyi iş birliğinde, COP 12’de başlatılacak “Road to Ankara” girişimiyle hükümetler ile özel sektör arasında bağ kurularak, özel sektörün “Arazi Tahribatının Dengelenmesi” konusuna katkıda bulunmasının teşvik edileceğini de sözlerine ekledi.

14.10.2015

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır