Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı İle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı…

02 Ekim 2015

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'na (UNCCD COP12) ev sahipliği yapacak Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

 

 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye'nin bu yıl Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'na ve G20 Zirvesi'ne hem ev sahipliği hem de dönem başkanlığı yaptığını anımsatarak, "Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin çok açık göstergesi bu. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkı göstermeye bu yeter" dedi.

 

COP12'nin 12-23 Ekim tarihlerinde Ankara'da düzenleneceğine değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bunun tarihi bir konferans olduğunu belirterek Ankara'nın dünyada tanınması için konferansın başkentte yapılmasını talep ettiklerini aktardı.

 

Çölleşme ile mücadelenin bir parçası olan iş dünyasının konferansa etkin katılımını sağlamak amacıyla Taraflar Konferansı sırasında, "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu"nun da gerçekleştirileceğini kaydeden Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "İş Forumu, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi, TOBB, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sekretaryası ve Bakanlığımızın işbirliğiyle düzenlenmektedir. Ülkemiz adına koordinatörlük vazifesini TOBB yürütmektedir" diye konuştu.

 

Konferansa, kamu temsilcileri, sanayi ve ticaret odaları, ilgili sektör meclislerinin başkanları ve CEO'lar olmak üzere yaklaşık 100'ü aşkın ulusal ve uluslararası katılım beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konferansta görüşülecek konular hakkında da bilgi verdi. 

 

COP12'nin Türkiye'de yapılmasının sebebine değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle konuştu: 

"Biz özellikle ağaçlandırma, erozyon kontrolünde, çölleşme ile mücadelede gerçekten büyük başarılara imza attık. Dünyada ağaçlandırmada ilk 3'e giriyoruz. Şu ana kadar 3 milyar 250 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Bu gerçekten Çin ve Hindistan'dan sonra bir dünya rekoru. Dünyadaki her insan için yaklaşık 7 milyar fidanı yaklaşık 2023 yılına kadar toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu gerçekten çok büyük bir rekor."

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, orman teşkilatının kırsal kalkınmanın lokomotifi olmaya başladığına dikkati çekerek, hazırlanan 28 eylem planına ilişkin değerlendirme de bulundu.

Bakan Prof. Dr. Eroğlu, "COP12 Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli, dünyadan yaklaşık 6 bin kişi gelecek, pek çok ülkenin devlet başkanları, bakanları, parlamenterleri gelecek. Mükemmel bir konferans olacak. Türkiye hem Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yapıyor, dönem başkanlığı yapıyor hem de aynı yıl G20 Zirvesi'ne ev sahipliği ve dönem başkanlığı yapıyor. Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin çok açık göstergesi bu. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasındaki farkı göstermeye bu yeter" şeklinde konuştu.

 

Çölleşmeden 1,2 Milyar İnsan Etkilenecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da Türkiye'nin konferansa ilk kez ev sahipliği yapacağını vurgulayarak, konferansın ev sahipliğini Türkiye'ye kazandırdığı için Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na teşekkür etti. 

Dünyada son 10 yılda yaklaşık 5 milyon hektar ormanlık alanının yok olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ise 2008-2012 yılları arasında 2,3 milyon hektar alanda erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışması yapıldığını belirtti. 

Türkiye'nin konferansa ev sahipliği yapmayı fazlasıyla hak ettiğini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu toplantıya ev sahipliği yapmak ülkemize küresel politikalara yön verme fırsatı da sunuyor" ifadesini kullandı. 

Çölleşmenin de aralarında bulunduğu çevre sorunlarının ekonomik ve iktisadi faaliyetleri de olumsuz etkilediğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Her sektör çölleşme riskinin etkisine maruz kalıyor. Zira bütün sektörler, hammadde elde etmek veya üretim sahası oluşturmak amacıyla araziyi doğrudan veya dolaylı olarak kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

01.10.2015

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır