Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orman ve Su İşleri Bakanlığına Ait 375 Dev Eserin Açılışı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Yapıldı

04 Aralik 2017

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca tamamlanan 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 dev eserin açılışını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir gelenek haline getirdiği toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam etti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan, 7,7 milyar lira yatırım bedelli 375 eser, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun iştirakıyla hizmete alındı.

Su Hayattır

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen merasimde konuşan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, “Açılışını yaptığımız 7,7 milyar yatırım bedeli olan 375 eserin milletimize şehirlerimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen, bakanlığımızdan müteahhitlerimize, mühendislerimizden işçilere kadar herkese gönülden teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz 15 yılda bakanlığımız tarafından ülkemize kazandırılan tam 7 bin 200 eseri milletimize sunduk. ‘Su hayattır’ anlayışıyla hareket ettik” dedi.

“İSKİ’yi Veysel Hocamızla Ayağa Kaldırdık”

Büyükşehir belediye başkanlığım döneminde İstanbul susuzluktan kıvranıyordu diyen Sayın Erdoğan, ”Su getirmekle görevli olan İSKİ tam manasıyla iflas etmiş, her tarafı dökülen adı sadece yolsuzluklarla anılan bir kurum haline gelmişti. Ve tabi o zaman bu kardeşiniz de belediyeyi CHP’den almıştı. İSKİ’nin başında da tabi ki CHP’li belediye başkanının atamış olduğu bir genel müdür vardı, tabi görevden aldık yerine de Veysel hocamızı genel müdür yaptık. Ve İSKİ’yi Veysel hocamızla birlikte ayağa kaldırdık. O dönemde kendi imkanlarımızla yaptığımız 7 barajla, kurduğumuz 600 su kanalizasyon arıtma tesisiyle meseleyi kökten hallettik. Hatırlayın o günleri, herkes elinde bidonlarla giderler su istasyonlarından… O dönemde su istasyonları kuruldu, istasyonda kuyrukta elinde bidon, anneler babalar çocuklar o günleri yaşadık. Ne yaparlardı peki? Evlerindeki küvetleri istasyondan aldıkları suyla doldururlardı. Artık banyo yapmak bile zora girmişti. Bugünleri bize kim yaşattı? O CHP zihniyeti yaşattı. Bizler 2,5 milyar dolar borçla İBB’yi devraldık. Ve bir taraftan borç ödedik, bir taraftan da İSKİ’yi ayağa kaldırdık. Bir taraftan İstanbul’u o çöp dağlarından temizledik. Hatırlayın Ümraniye’de patlayan çöplüğü orada 40’a yakın vatandaşımız oldu. Bunlar hep CHP zihniyetinin bedeliydi” dedi.

Sayın Cumhurbaşkanımız sözlerine şöyle devam etti: “İktidara geldik, gördük ki 76 şehrimizde içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Bu sefer Veysel hocamızı DSİ’nin ardından da bakanlığın başına getirdik. Hamdolsun 81 vilayetin tamamında içme suyu meselesini büyük oranda çözdük. Sadece içme suyu değil her alanda tarihi projeleri hayata geçiren bir ülke haline geldik.”

Son 44 Yılın En Kurak Dönemi

Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen merasimde konuşmasında, Türkiye'nin artık 15 yıl öncesinin Türkiye'si olmadığını söyledi.

Bu yıl, son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığını, suya yapılan yatırımlarla vatandaşların bu kuraklığı hissetmediğini belirten Sayın Yıldırım, "Derdimiz, günü kurtarmak değil, Türkiye'nin gelecek yıllarını inşa etmek. Kadrolarımıza, yaptığımız işe o kadar güveniyoruz ki bir hizmetin temelini atarken, açılış gününü, saatini bile işin başından veriyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın huzurunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca tamamlanan 375 eserin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyen Sayın Yıldırım, "Sınıfında dünyanın en büyük üçüncü barajını inşa eden, asırlık Çine Adnan Menderes Barajı'nı tamamlayan, Asrın Projesi ile Kuzey Kıbrıs'a su götüren Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın Türkiye için daha yapacak çok işi olduğunu biliyorum. Dile kolay bugün burada 10 değil, 100 değil, 375 hizmeti devreye alıyoruz." ifadelerini kullandı.

İzmir'de, 5 Nisan 2017'de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tamamladığı 1,7 milyar lira değerindeki 101 eserin açılışının yapıldığını hatırlatan Sayın Yıldırım, bugün 7,7 milyar lira maliyetindeki 375 eserin hizmete alındığını kaydetti.

180 Günlük Eylem Planı

Tamamlanan tesislerin arasında 77 baraj, 32 gölet, 139 sulama, 21 içme suyunun yanı sıra ormancılık ve meteoroloji tesislerinin de yer aldığını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın 21 Mayıs 2017'de 180 Günlük Eylem Planı'nın talimatını verdiğini, bu tesislerin 180 günde tamamladıklarını aktardı.

Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Sayın Erdoğan'ın 14 Ocak'ta 10 milyar lira maliyetli 99 HES'i, geçen sene ise 22 Aralık'ta 4 milyar lira maliyetinde 151 tesisin açılışını yaptığını anımsatarak, 5 Nisan'da İzmir'de Başbakanımız Sayın Yıldırım ile 1,7 milyar lira maliyetinde 101 tesisi hizmete aldıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Eroğlu, "2016 ve 2017 yıllarında 23 milyar liralık 726 tesisi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bugün 7,7 milyar lira maliyetinde 375 tesisi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın öncülüğünde yatırım seferberliği başlattıklarını anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, Bakanlığın Türkiye'nin ve dünyanın en yüksek barajlarını inşa ettiğini belirtti. Yüksek barajları inşa etmenin zor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, Deriner ve Yusufeli barajlarının da en yüksek barajlar arasında yer aldığını ifade etti.

2019'un Sonuna Kadar 1071 Gölet Tamamlanacak

Yapılan diğer çalışmalara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, "bin günde bin gölet" yaptıklarını, 2019'un sonuna kadar da 1071 göletin yapımını tamamlayacaklarını kaydetti.

KKTC'ye su götürüldüğünü de anımsatan Prof. Dr. Eroğlu, dünyada ilk defa denizin altında boruları asarak, KKTC'ye su götürüldüğünü ifade etti.

Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Ilısu Barajı'nda sona gelindiğini, gelecek yıl su tutumuna başlanacağını, Melen Barajı'nın da yakında biteceğini söyledi.

Afrika'ya da su götürüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afrika'da 1 milyon 700 bin kişiye su temin ettiklerini, sondaj kuyuları açtıklarını ve Erdoğan'ın talimatı üzerine Cibuti'ye baraj yapılacağını kaydetti.

Türkiye'nin 8,5 milyon hektarlık bir sulama alanı olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. Eroğlu, bu alanın şu ana kadar 6,5 milyon hektarının sulandığını kaydetti.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2019'un sonuna kadar bölgesel gelişim projelerini hayata geçirmek için büyük bir seferberlik gerçekleştirdiklerini, GAP'ta çok ciddi ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Konya, 110 Yıllık Rüyasına Kavuştu

"Mavi Tünel" diye anılan Konya'nın 110 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getire Prof. Dr. Eroğlu, 4 bin 471 dere ıslahını tamamladıklarını da aktardı.

Ormancılık alanında da çok büyük mesafeler kat edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün hizmet alanının genişlediğini, yurt içinde ve yurt dışında hizmet vermeye başladığını, milli ağaçlandırma seferberliği kapsamında 4 milyar fidan dikildiğini, Sayın Erdoğan'ın izniyle 4 milyar 1'inci fidanı da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bahçesine dikmeyi istediklerini ifade etti.

Meteoroloji Ölçüm İstasyonu Sayısı Arttı

Meteoroloji alanında en ileri teknolojiyi kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "Şu anda dünyada ilk 7'ye giren bir teknolojiye sahibiz. Daha önce 31 olan otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu sayısını bin 840'a yükselttik. Türkiye'de herhangi bir ilçenin hava durumunu, bütün meteorolojik bilgilerini dünyanın her yerinden görmek mümkün hale geldi." diye konuştu.

Toplu açılış geleneğini Sayın Erdoğan'ın başlattığını hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu:

"Bugün açılışı yapılacak tesislerle 1 milyon 971 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak, yılda 1 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak, 128 milyon metreküp yıl içme suyu temin edilecek, 7 il, 57 ilçe, 577 yerleşim yeri ve 242 bin dekar arazi taşkından korunacaktır. 3,15 milyon dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapıldı, 67 bal ormanı, bir şehir ormanı, 57 mesire yeri tesis edilmiştir. Orman köylülerine yeni gelir kapıları sağlanmıştır. 166 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmuştur. Tesis sayısı 375 olsa da birçok faaliyetleri birleştirdik."

Tarih ve saat verme ile toplu açılış geleneğinin Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'la başladığını aktaran Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın su alanında 7 bin 200 tesisin açılışını yaptığını söyledi. Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Erdoğan'ın 600 tesisi açtığını, toplam suyla alakalı 7 bin 800 tesisi Türkiye'ye kazandırdığını ifade etti.

 

 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır