Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“ORMANCILIK VE SU ŞURASI 2013” KARARLARI İÇİN EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR...

08 Ocak 2014

Bakanlığımızın görev ve sorumluluk alanına giren ve ülkemizin tabii kaynakları olan orman ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konularında ortaya çıkan toplum talepleri ile güncel konuların değerlendirilmesi, yeni politika ve stratejilerin geliştirilmesi, küresel gelişim ve değişimlere uyum sağlanması maksadıyla Bakanlığımızın Kuruluş Kanunu ile verilen görev çerçevesinde, Ormancılık ve Su Şûrası 2013, 21-23 Mart 2013 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmişti.

 

Şûrada Bakanlığımızın görev alanına giren ormancılık, su, doğa koruma, çölleşme ve erozyonla mücadele ve meteorolojik gözlemler ve erken uyarı sistemleri temel konuları altında 11 adet Çalışma Grubu ve bu çalışma gruplarının daha etkin çalışması için, Su Komisyonu, Ormancılık Komisyonu, Doğa Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik Komisyonu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Komisyonu ve İklim ve Meteoroloji Komisyonu olmak üzere beş adet Şura Komisyonu belirlenmiş,  çalışma grupları raporlarından oluşan Şûra Belgeleri, yaklaşık 450 civarında akademisyen, uzman, yönetici ve benzeri personelin iki aylık ve yoğun gayretleri ile hazırlamış olup, bir kitap halinde basılmış ve ayrıca Bakanlığımızın internet sayfasında yayımlanmıştır.  

 

Belirlenen 5 adet Şura Komisyonlarında toplam 62 adet karar ve 399 adet strateji ve politikalar belirlenmiş; genel kurulda alınan redaksiyon yetkisine istinaden yapılan birleştirme ve düzeltmeler neticesinde 56 adet karar ve 400 adet strateji ve politika olarak şura kararları nihai haline getirilmiştir.

 

 

Şura çalışmaları neticesinde alınan kararlar ve belirlenen politikalar arasında Bakanlık Makamının Olur’una istinaden eylem planı yapılacak kararlar ve tavsiye niteliğinde olan kararlar belirlenmiştir. 

 

Eylem Planı’na son şeklinin verilmesi amacıyla Bakanlığımız 22. Kat toplantı Salonunda Strateji Geliştirme Başkanı Muhammet ÖZGÜR başkanlığında yapılan toplantıya Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğümüz adına, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Behlül ŞENYÜREK, Uzman Yardımcıları Sezgin AKSU ile Ramazan Ertuğrul APAYDIN katılmıştır. 

 

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, yaptığı konuşmasında,  çok başarılı geçen “Ormancılık ve Su Şurası 2013” çalışmalarına emeği geçen herkese teşekkür etmiş ve belirlenen politikaların, Bakanlığımız Stratejik Planı, 2014 Bütçesi Kitapçığı, 2014-2018 Kalkınma PlanıTOBB ile yapılan Ortak Akıl Arama Konferansı ve Bakanlık İhtisas Kurulları kararlarıyla entegre olarak belirlenmesi ve ortak hedeflerde yürünmesinin önemine değinmiştir.  

 

Toplantıda,  Ormancılık ve Su Şurası Eylem Planı, strateji ve politikaları tekrar gözden geçirilmiş,  Genel Müdürlüklerimizin karalarının nihai belge haline getirilmesi ve Makam Olur’una sunulması için son düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.    

Ormancılık ve Su Şurası kapsamında çölleşme ve erozyonla mücadele komisyonu kararları aşağıdaki gibidir.

 

KARAR1.

Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele edilmeli, etkilenen alanların ıslahı ve sürdürülebilir yönetimi sağlanmalıdır.

KARAR 2.

Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele için yasal ve kurumsal kapasiteler güçlendirilmeli, kurumlar ve paydaşlar arasında katılımcılık, eşgüdüm ve işbirliği sağlanmalıdır.

KARAR 3.

Çölleşme ve erozyondan, etkilenen ve risk altındaki alanlarda yaşam kalitesi ve refah düzeyinin yükseltilmesi ile halkın bilinçlendirilmesi ve doğal kaynaklara olan baskıların azaltılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

 

KARAR 4.

Çölleşme ve erozyonla mücadele ile kuraklığın tesirlerinin azaltılması konusunda uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ölçekte, araştırma-geliştirme, izleme - değerlendirme faaliyetleri yürütülmeli, üretilen bilgi ve veriler paylaşılmalıdır.

 

KARAR 5.

Çölleşme/arazi bozulumu ile mücadele çalışmalarında BM Rio Sözleşmeleri başta olmak üzere taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler, ulusal stratejik plan ve programlar arasında uyum sağlanmalı, Ülkemiz, ikili, bölgesel ve küresel çalışmalara öncülük etmeli ve destek vermelidir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır