26 Kasım 2013 tarihinde Antalya’da başlayan “Ormancılıkta Sektörel Planlamanın 50’nci Yılı Uluslararası Sempozyumu”na; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr.Nurettin Akman, Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Genel Müdür Yardımcısı M. Zeki Temur, Orman Bölge Müdürleri, Daire Başkanları, Şube Müdürleri, mühendisler, Amenajman Heyet Başkanları, amenajmancılığa hizmet etmiş emekli orman mühendisleri, çeşitli orman fakültelerden fakülte dekanları ve akademisyenlerden oluşan 400 kişilik katılımcı ve yabancı ülkelerden Bosna Hersek ve Yemen’den Bakan Yardımcısı, 3 ayrı ülkeden Genel Müdür düzeyinde olmak üzere 36 ülkeden 100’e yakın delegasyon katılmıştır.
Sempozyum, Türkiye’de planlı dönemin başlamasıyla (1963-1972 yılları) tüm ülkeyi sektörel bazda planlayan tek kurum olan Ormancılık Teşkilatının planlamaya başlamasının 50.yılı için düzenlenmiştir. Türkiye ormanlarının planlamasında 50 yıldır uygulanan yaş sınıfları metodunun Türkiye ormancılığına getirisinin değerlendirileceği bu sempozyum Türkiye’de orman amenajmanının öncüsü olan Prof. Dr. İsmail ERASLAN’ın anısına ithaf edilmiştir.
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi Sempozyumun açılış konuşmasında; “yüzölçümünün % 55’i ormanlarla kaplı olduğu bilinen ülkemizde, ormancılığımızın sektörel planlamasında 50. yılına ulaşmanın mutluluğunu birlikte paylaşıyoruz” dedi. Genel Müdür Çiftçi sözlerine şöyle devam etti; “Yenilenebilir kaynakların başında ormanlar gelmektedir. Ormanlar insanlığa pek çok fayda sağlamaktadır. Ülkemizde ilk planlamanın yapıldığı 1917 yılından bu yana yaklaşık yüz yıl geçmiştir. İlk Amenajman Planı, Sakarya İli Hendek İlçesi’nin ormanları için yapılmıştır. 1963 yılında ise maktalı planlama başlamış ve 1963-1972 yılları arasında ülke ormanlarının tamamının planlaması yapılarak, tüm Türkiye’yi sektörel bazda planlamayı başaran ilk kuruluş Orman Genel Müdürlüğü’dür.
Ormanlarımızın devamlılığına dayalı teknik bir işletmecilik uygulamaktayız. Orman Amenajman planlarımızı artık günümüzün şartlarına göre yapmaktayız. Bu gün en büyük planlama ilkemiz, ormanlarımızın ekosistem tabanlı, katılımcı orman işletmeciliğini esas alan sürdürülebilir ve çok maksatlı işletilmesinin sağlanmasıdır. Biz 174 yıllık birikimimizi diğer ülkelerle de paylaşıyoruz. Amenajman çalışmaları özellikle yaz aylarında yapılan zorlu arazi çalışmaları ve devamında büroda büyük emeklerle yapılmaktadır. Amenajman planları, Ormanlarımızın Anayasası’dır. Ormanlarımızın planlı işletilmesi yanında orman varlığımızın artırılması konusunda seferberlik başlatılmış ve başarıya ulaşılmıştır. Son on yılda yapılan çalışmalarla bozuk ormanlar rehabilite edilmiş ve orman varlığımız 20,8 milyon hektarken, 2102 yılı sonu itibarıyla bu oran 21,7 milyon hektara çıkmıştır. Dünden bugüne kuş uçmaz kervan geçmez ormanların planlamasını yapmaya çalışan sizlere teşekkür ediyor, bu sempozyumun ülkemiz ve dünya ormancılığına faydalı olmasını diliyorum.”
Sempozyum açılışında ikinci olarak söz alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman ise şunları söyledi; “ Ormanlar tüm insanlık alemi ve barındırdığı canlıların yaşamı için büyük önem arz etmektedir. Tarih boyunca önemini korumuştur. Orman yenilenebilen bir doğal kaynak olmasına rağmen yapılan hatalı planlama ve uygulamalar net neticesinde büyük kayıplara neden olmakta, yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucu bu kayıplar düzeltilmeye çalışılmaktadır. Yakın zamana kadar sadece odun hammaddesi olarak görülen ormanlardan bu gün birçok alanda faydalanılmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri günlük yaşamlarında bir şekilde ormanlardan faydalanmaktadır. Bu faydalanma, odun hammaddesi, sağlık, ilaç ve barınma olarak sayılabilir. Ormanları korumadan biyolojik çeşitliliği ve toprağı muhafaza etmek neredeyse imkansızdır.”
Orman sektörel planlamasının yapılması sırasında tüm faktörlerin göz önüne alınması gerektiğini aktaran Bakan Yardımcısı Dr.Nurettin Akman sözlerine şöyle devam etti; “Bu amaçla Stratejik Geliştirme Planları hazırlanmaktadır. Bu planlarla ormanların iyileştirilmesi, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma eylem planları yapılmıştır. Ülkemiz üç bini endemik olmak üzere on bini aşkın bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Dünyadaki bitki türleri giderek azalırken, ülkemizde bulunan bu tür çeşitliliğinin günümüze kadar gelmesi, planlı ormancılık çalışmalarının sonucudur. Ülkemizde I. ve II. Kalkınma Planlaması uygulanırken 1963-1972 yılları arasında ülke ormanlarının planlaması yapılmıştır. Son yıllarda ekosistem tabanlı yeni planlama yapılmaktadır. Türkiye, son yıllarda orman alanını %7, orman servetini de % 37 artırmayı başarmıştır. Ülkemizin % 27,6’sı ormanlarla kaplıdır. Amacımız bu oranı en az % 30’a yükseltmektir. Ülkemiz kendi içindeki düzenlemelerin yanı sıra uluslararası toplantılara da ev sahipliği yapmaktadır. Birçok uluslararası etkinliği başarıyla gerçekleştirmiştir. Bundan sonra da bilgi birikimini diğer ülkelerle de paylaşmaya devam edecektir. Orman gibi ormancılık ta en vefalı meslek gruplarındandır. Siz dünya ormancılarını ülkemizde görmekten büyük mutluluk duyduğumu bir kez daha belirtirken toplantıya emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından amenajman çalışmalarına katkıda bulunan ve meslekte 50 yılını dolduranlara, emekli amenajman heyet başkanlarına, eski daire başkanlarına, meslekte 50 yılını dolduranlara ve üniversitelerde amenajman çalışmalarına katkıda bulunan akademisyenlere plaket takdim edildi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürümüz Hanifi Avcı’da sempozyum süresince sergilenecek olan; Dr. Nurettin Elbir'in Orman Köylüsü Kadınlarının Folklorik Giysileri ve merhum Orman Yük. Müh. Tayyar Kurt’un Ağaç Kesitleri Sergileri sahiplerine plaketlerini takdim etmiştir.
Merhum Orman Yük. Müh. Tayyar Kurt’un plaketi eşine takdim edilmiştir.
Sempozyumda; Yaş Sınıfları Metodu ve Planlama, Ormancılıkta Fonksiyonel Planlama, Ormancılıkta Uluslararası Süreç ve Planlama, Küresel İklim Değişikliğinde Ormanların Önemi, Orman Kaynakları Planlaması ve Su İlişkisi, Orman Kaynaklarının Planlanmasında Rekreasyon ve Eko-turizm, Orman Kaynaklarının Planlanmasında CBS ve Uzaktan Algılama Teknikleri, Biyoçeşitlilik ve Orman Amenajmanı, Büyüme ve Hâsılat Modelleri, Orman Envanteri Teknikleri konuları tartışılacaktır.
Sempozyumda: Türkiye’den 52, diğer ülkelerden 11 bildiri sunulacaktır. Ayrıca 83 adet de poster bildirileri sunulacaktır.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olarak tanıtım amaçlı hazırlanan stant katılımcıların ilgisini çekti.