Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi Kapsamında Mersin’de Teknik Arazi İnceleme Gezisi Gerçekleştirildi

30 Eylül 2014

“Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında; 24-26 Eylül 2014 tarihleri arasında Mersin ilinde “Entegre Havza Yönetimi ve Gelir Getirici Faaliyetler” konulu teknik arazi inceleme gezisi gerçekleştirildi. Proje kapsamında Mayıs 2014’te Kırgızistan/ Bişkek’te seçilen Cholok Kaiyndyn mikrohavzasında, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü uzmanları ve FAO danışmanlarından oluşan bir ekip tarafından katılımcı entegre mikrohavza planı hazırlanmıştı. Söz konusu mikrohavza alanında yaşayan yerel yöneticiler, köy komite üyeleri ve ormancılık teşkilatı temsilcilerinin bulunduğu 10 kişilik Kırgızistan ekibi, mikrohavza planında yer verilen faaliyetlere ilişkin örnek uygulamaları yerinde görmek için teknik arazi inceleme gezisine katıldı. Kırgız katılımcıları bilgilendirmek için teknik arazi inceleme gezisinde; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA’nın başkanlığında, Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanı Cafer ORHAN ve daire başkanlığı teknik personeli, FAO danışmanları, Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü’nden Yunus GÜNEŞ ve Mersin Orman Bölge Müdürlüğü temsilcileri yer aldı.

 

Program 24 Eylül günü, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki toplantı ile başladı. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA; “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında daha önce ülkemizde gerçekleştirilen eğitimlerden ve Kırgızistan’da hazırlanan katılımcı entegre mikrohavza planlama çalışmasından söz ederek, bu kapsamda söz konusu teknik arazi inceleme gezisinin gerçekleştirilme amacına değindi. Bu programın mikrohavza planında yer alan uygulamaları görmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade ederken, Mersin’in bu incelemeler için en uygun yerlerden biri olduğunu belirtti.   Mersin Orman Bölge Müdürü Abit BACA, katılımcıları ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve Bölge Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen ormancılık faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgilendirmenin ardından Kırgız katılımcıların soruları yanıtlandı. 

 

 

Ardından, aynı gün öğleden sonra Tarsus Orman Fidanlık Şefliği ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu. Çıplak köklü ve tüplü fidan üretimi, kullanılan teknolojiler, tohumların saklanması, tohum çıkarılması ve fidanlık bakımı konularında Orman Fidanlık Şefliği personeli tarafından detaylı bilgiler verildi ve uygulamalar gerçekleştirildi. Katılımcıların yoğun ilgisi üzerine soru-cevap şeklinde programa devam edildi ve günün anısına fidan dikildi.

 

 

 

 

Programın ikinci gününde ise programın ilk durağı Tömük Orman İşletme Şefliği oldu. Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN ve Tömük Orman İşletme Şefi Serkan KUMAŞ’ın da bulunduğu ziyarette yapılan kısa bilgilendirmenin ardından, hayvancılık ve arıcılıkla ilgili konular ele alındı. Mersin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet AKDOĞAN ve Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan ÇALIKOĞLU, birliklerinin çalışma sistemi, devlet tarafından verilen destekler, hayvancılık ve arıcılıkla ilgili değişimler hakkında bilgilendirmede bulundular. Ayrıca katılımcıların konuyla ilgili teknik sorularını yanıtladılar ve pazarlama, ürünler, çalışma şekilleri ile ilgili merak ettikleri konularda bilgiler verdiler. 

 

 

Ardından ,Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Hacıalanı Mevkiinde, Model Sel Kontrol Çalışma sahasında kuru duvar eşik, taş dolgulu ahşap eşik, gabion eşik, geonit eşik, kafes tel çit, geonit çit teras, çalı takviyeli teras, örme çit, taş kordon gibi tesisler incelenerek her biri hakkında bilgiler verildi.

 

 

 

 

Yol güzergâhı üzerinde sulama, sebzecilik, sera kurulumu gibi konularda bilgi vermek üzere duruldu ve yerel işletmeciler ile katılımcılar buluşturularak soruları cevaplandı. Ayrıca bir Yörük Çadır’ı ziyareti gerçekleştirildi. 

 

 

Öğle yemeğinin ardından Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan AKDUMAN tarafından, gerçekleştirilen ceviz ağaçlandırmaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca sedir kozalağından tohum üretimi, teras yapımı ve MEROR tekniğini uygulamalı olarak katılımcılara gösterildi. Son olarak “Tozlu Ceviz Ormanı” ziyaret edildi. 

 

 

 

 

26 Eylül günü ise genel olarak sulama konusu ele alındı. Mersin Sulama Birliği’nden yetkililer Kırgız katılımcılara sulama sistemleri hakkında bilgi verdiler ve kullanılan sistemler, bu sistemlerin aralarındaki farklar, kurulum maliyetleri gibi konularda katılımcıların sorularını yanıtladılar. Ayrıca Erdemli Pompa İstasyonunda da incelemeler gerçekleştirildi. Daha sonra yerel bir hızarhane ziyaret edilerek kullanılan makineler ve maliyetlerle ilgili olarak bilgiler verildi, kavak işleme konusunda sıkıntı yaşayan katılımcılar konuya ilgi gösterdi.

 

 

Programın son günü olması nedeniyle, teknik konuların ardından sosyal etkinliklere de yer verildi. Kısa bir Silifke halk oyunları gösterisi sunuldu ve Kırgız katılımcıların beğenisini topladı. Son olarak Silifke Orman İşletme Müdürlüğünde gerçekleştirilen değerlendirme ve kapanış toplantısında karşılıklı iyi niyet ve temenniler sunuldu. Kırgız katılımcılar aldıkları değerli bilgiler ve kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkürlerini ifade ettiler. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA, programın genel bir özetini yaptıktan ve önemini vurguladıktan sonra şahsı ve kurumu adına Kırgız katılımcıları ağırlamaktan duyduğu mutluğu dile getirdi ve bundan sonraki projelerde de teknik destek ve işbirliği için hazır olduklarını ifade etti. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır