Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı 5. Olağan Bakanlar Konseyi Toplantısı” Açılışı Gerçekleştirildi

13 Haziran 2016

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) COP Başkanlığımız döneminde deklare edilen Ankara Girişimi çerçevesinde, ülkemiz, gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerini ve tecrübelerini Afrika ülkeleri ile paylaşarak, ülkelerin bu konulardaki kapasitesini artırma ve uygulama çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda 30.05.2016 tarihinde gerçekleştirilen imza töreni ile Bakanlığımız ve Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı arasında bir mutabakat zaptı imzalanmıştır.

İmza edilen mutabakat zaptına binaen, Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı’nın 13-14 Haziran 2016 tarihleri arasında Senagal’in Dakar şehrinde King Fahd Palace Hotel’de, Ajansa üye ülkelerin Bakanları ile Bakanlar seviyesinde organize ettiği “Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı 5. Olağan Bakanlar Konseyi Toplantısı’na”, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Harun TÜFEKÇİ, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI ve ÇEM Genel Müdürlüğü Mühendisi Sebahattin AÇIKGÖZ katılım sağladı.

 

Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı 5. Olağan Bakanlar Konseyi Açılış Konuşmaları 13.06.2016 Pazartesi günü Senegal Cumhuriyeti Başbakanı Mahammed BOUN ABDALLAH DIONNE’nin açılış konuşmaları ile başladı.

 

Bakan Yardımcısı Harun TÜFEKÇİ, 13 Haziran 2016 tarihinde yapılan açılış toplantısında Senegal Cumhuriyeti Başbakanı Mahammed BOUN ABDALLAH DIONNE, Ajansa üye ülkelerin Bakanları, Afrika Birliği ve UNEP gibi kuruluşlardan uzman ve teknik personele hitaben yaptığı konuşmada bu toplantıda olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin 12. Taraflar Konferansı (COP12) Dönem Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun selamlarını iletti.

 

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile işbirliğine büyük önem verdiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Harun TÜFEKÇİ, “Türkiye olarak 1998 yılında Afrika Eylem Planıyla başlattığımız Afrika açılımı, 2008 yılından sonra büyük bir ivme kazanarak devam etmiştir” diyerek sözlerine şöyle devam etmiştir; “2008 yılında İstanbul’da, 1.Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi gerçekleştirilmiştir. İkincisi 2014 yılında Malabo/Ekvator Ginesi’nde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapılan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinde kabul edilen Malabo Deklarasyonu ve hazırlanan Türkiye Afrika Ortaklığı Ortak Eylem Planı (2015-2019) aracılığıyla Afrika açılımı detaylandırılmış olup, Afrika’yla olan ilişkiler her alanda derinleşmeye ve çeşitlenmeye başlamıştır.

Bakanlığımızın Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı ülkeleriyle çeşitli konularda işbirliği anlaşmaları bulunmaktadır. Bakanımızın Nisan ayı içerisinde ziyaretleri esnasında Bakanlığımız ile Senegal ve Moritanya ile ormancılık, su ve meteoroloji alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bunun haricinde; ormancılık ve su alanında, Cibuti ve Nijer ile işbirliği anlaşmalarımız bulunmaktadır.

 

Afrika’nın güzide şehirlerinden Dakar’da düzenlenen bu güzel toplantı için emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Pan Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı 5. Olağan Bakanlar Toplantısının ülkeler arası işbirliğinin geliştirilmesi açısından faydalı olması dileğiyle hepinizi hürmetle selamlıyorum.”

Daha sonrasında Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı Bakanlar Konseyi Başkanı ve Moritanya Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Amedi CAMARA konuşmalarına Yeşil Duvar Ajansının kalkınma ve çevresel sorunlara karşı bir çözüm olması açısından önemli olduğunu vurgulayarak devam etmiştir.

Ayrıca Büyük Yeşil Duvar Projesinin önemli bir aşamasında olduklarını ve bu kapsamda 30.05.2016 tarihinde Konya, Türkiye’de imzalanan mutabakat zaptının bu açıdan çok önemli olduğunu belirterek konuşmalarını sonlandırmıştır.

Ardından Senegal Cumhuriyeti Başbakanı konuşma yapan Bakanlara ve Ajans yetkililerine teşekkür ederek konuşmalarına başlamıştır. Çölleşme ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin göçü tetikleyerek, terörizmin artışına yol açtığını vurgulamış ve yoksulluk, çölleşme, arazi bozulumu, gıda güvensizliği ve suların azalmasının olumsuz etkilerinin Afrika kıtasında 40 yıldan fazla zamandır hissedildiğini sözlerine eklemiştir.

 

 

 

Sayın Başbakan konuşmasını sonlandırırken, özellikle Türkiye’nin burada bulunmasının uluslararası desteğin varlığını gösterdiğine işaret etmiştir. Daha sonrasında toplu aile fotoğrafı çekimi için ara verilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır