Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü" dolayısıyla değerlendirmede bulundu.
Çölleşme ile mücadele konusunun insanoğlunun geleceğini ilgilendiren bir mesele olduğunu dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, dünyanın geleceği için bütün insanlığın ortaklaşa mücadele etmesi ve tedbirler alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Çölleşmenin verdiği zararlara ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Çölleşme, toprağın verimliliğini düşürüyor, bitki örtüsünün bozulmasına yol açarak gıda üretimini azaltıyor. Bu da kıtlığa, göçlere, anlaşmazlıklara ve savaşlara neden oluyor. İklim değişikliğine karşı arazinin dayanıklılığının ve ekonomik kaynakların azalması da çölleşmenin sonuçları arasında yer alıyor." diye konuştu.
Bu kapsamda ciddi kuraklık veya çölleşmeden etkilenen ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak, aktif eylemler uygulayarak çölleşmeyle mücadele etmek ve kuraklığın etkilerini azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin imzalandığını hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye'nin bu sözleşmeye 1998'de resmen taraf olduğunu ve o günden itibaren yoğun çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Sözleşme gereği, taraf olan her ülkenin kendi çölleşmeyle mücadele stratejisi ve eylem planını hazırladığını aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ülkemiz adına Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin odak noktalığı görevini yürütüyor ve bu kapsamda sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil dünyanın dört bir yanında projeler hazırlayıp, uygulanmasında destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.
"7 Milyar İnsan, 7 Milyar Fidan"
Bakanlık birimlerinin özverili ve koordineli bir şekilde kuraklık, çölleşme, arazi bozulumu ve erozyonla mücadele konusunda çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, "Bu kapsamda son 15 yılda yaklaşık 5 milyon hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yaparak 4 milyar 50 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Hedefimiz, 2023'e kadar '7 milyar insan, 7 milyar fidan' gayesiyle dünyadaki her insan için bir fidan dikerek, 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak." değerlendirmesini yaptı.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tabiatı koruma çalışmaları kapsamında korunan alanların sayısını da hızla artırdıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
"2002'de 33 olan milli park sayısı 42'ye, 17 olan tabiat parkı sayısı 241'e ve 9 olan Ramsar Alanı 14'e ulaştı. 1970'li yıllarda erozyon sebebiyle yılda 500 milyon ton toprak denizlere taşınırken yürütülen başarılı çalışmalarımız neticesinde bu miktar 2017'de 154 milyon tona düşürüldü. 2023'te ise hedefimiz bu rakamı 130 milyon tona indirmek. Ülkemiz ve Bakanlığımız olarak toprağımızı korumaya, gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmaya, insanlığın ortak mirası, hepimizin sadık yâri olan kara toprağa AK ellerimizle ekmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle herkesin 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü’nü kutlar, gelecek nesillerimize daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı temenni ederim."