Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara'nın başarılı bir uluslararası toplantıya daha ev sahipliği yaptığını ve tamamlanan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12.Taraflar Konferansı'nda (COP 12) çok önemli kararlar alındığını bildirdi.
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, UNCCD COP 12 Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 12-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen Taraflar Konferansı’nın oldukça başarılı geçtiğini, önemli gelişmelere sahne olduğunu söyledi.
Tarihi kararlara imza atılan Taraflar Konferansı’nın en önemli çıktısının arazi tahribatının dengelenmesi kararı olduğuna dikkati çeken Bakan Prof. Dr. Eroğlu, şunları kaydetti:
“Konferansta birçok ilke de imza atıldı. Dünya ülkeleri ilk kez somut bir adım atarak arazi tahribatının dengelenmesi kararı aldı. Bu karar ile birlikte çölleşme ile mücadele sözleşmesi tarihinde küresel ölçekte somut bir hedef belirlenmesi yönünde çok önemli bir adım atılmış oldu. Yine ilk kez bir Bakanlar Deklarasyonu yayınlandı. Bakanlar arazi tahribatının dengelenmesi kavramının ve hedeflerinin küresel bir hedef olarak kabul edilmesine böylelikle öncü oldular.”
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, öte yandan çölleşmeyle mücadele ederken diğer bir yandan da biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini de içerecek bütüncül yaklaşımların hayata geçirilmesi, bu üç sözleşme için ortak göstergelerin ve izleme mekanizmasının yürütülmesi gerektiğinin Bakanlar tarafından kabul edildiğini açıkladı.
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, özellikle çölleşmeye hassas ülkelerde kuraklıkla mücadele ve erken uyarı sistemlerinin kurulması konusunda fikir birliğine varıldığını belirtti.
Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele lider ülke konumuna geldiğini vurgulayan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Gerek ülkemizde yaptığımız çölleşme ile mücadele çalışmaları gerekse bu konuda diğer ülkelere verdiğimiz desteklerin de etkisiyle ve bu konferansın kuvvetli çıktıları ile birlikte Türkiye çölleşmeyle mücadelede lider bir ülke konumuna gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Özel Sektör Çeşitli Fon, Teşvik ve Desteklerden Yararlandırılacak
Bakan Prof. Dr. Eroğlu, sınırlı bir kaynak olan arazi varlığının ekonomik olarak da değerli, özel sektör için de olmazsa olmaz bir kaynak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Bu sebeple çölleşme ve arazi tahribatı iş dünyası için de riskler içermekte, doğrudan ve dolaylı olarak bir çok sektörü olumsuz yönde etkilemektedir. 12. Taraflar Konferansı’nın en önemli çıktılarından birisi de iş dünyasının süreçte daha aktif yer almasının sağlanması oldu. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Sekretaryanın işbirliğiyle düzenlenen İş Dünyası Forumu bu toplantıda çölleşmeyle mücadele çalışmalarında özel sektörün çeşitli fon, teşvik ve desteklerden daha fazla faydalanması tartışıldı. Böylece özel sektörün dinamizminin ve gücünün harekete geçirilmesi için önemli adımlar atılmış oldu.”
Taraflar Konferansı’nın bir ayağının da Parlamenterler Forumu kapsamında yürütüldüğünün altını çizen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, şöyle devam etti:
“Parlamenterler sürdürülebilir bir kalkınma için arazi tahribatının dengelenmesi konusunu kendi parlamentolarına taşımaya ve gerekli finansmanının oluşturulması konusunu gündeme almaya karar vermişlerdir. Arazi haklarının yasal çerçevesinin oluşturulması için parlamentoların çalışması gerektiği karara bağlandı. Sürdürülebilir arazi yönetiminin sağlanması için teşvik politikalarının gözden geçirilmesi ve gerekli mevzuatın katılımcı bir şekilde hazırlanması ya da var olan mevzuatların güçlendirilmesi yine alınan kararlar arasında bulunmakta.”
Ankara Girişimi Hayata Geçirilecek
Çölleşmeyle mücadele konusunun lider ülkeleri arasında Türkiye’nin bulunduğunun altını çizen Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Türkiye bu konferans sürecinde Ankara Girişimi’ni hayata geçireceğini de bütün Dünya ülkelerine duyurdu. Ankara Girişimi Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi’nin Sekretaryası arasında imzalanacak ikili bir işbirliği protokolüyle hayata geçecek. Ankara Girişimi ile birlikte ülkemiz küresel ölçekte Arazi Tahribatı Dengelenmesi’nin sağlanmasına katkı verecek çalışmalara destek olacak, ülkemizin bu konudaki bilgi ve tecrübeleri diğer ülkelerin de kullanımına sunulacak” diye konuştu.
Konferansa taraf ülkelerden 57 bakan, bakan yardımcısı, meclis başkanı ve BM üst düzey yetkilisi, 70 parlamenter ve 6 bin 615 kişinin katıldığını belirten Bakan Prof. Dr. Eroğlu, konferansın düzenlenmesinde ve başarıyla tamamlanmasında en büyük rolü oynayan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası’na, katılım sağlayan ve katkı veren bakanlar, parlamenterler, iş dünyası temsilcileri ve ülke heyetlerine teşekkür etti.
Uluslararası bir organizasyonun hiçbir aksama yaşanmadan tamamlandığını ifade eden Bakan Prof. Dr. Eroğlu, “Misafirler organizasyondan çok memnun olduklarını dile getirdi. Organizasyonun başarılı geçmesinden dolayı Bakanlık Personelimin yanı sıra katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim. Bu da bize Ankara’nın artık bu tür büyük organizasyonları kolaylıkla yapabildiğini gösterdi” dedi.
26.10.2015