Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Remsoft Yazılımlarının Doğal Kaynak Yönetiminde Etkinliğinin Değerlendirilmesi” Konulu Yüksek Lisans Tez Sunumu Gerçekleştirildi

14 Şubat 2018

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü adına yurt dışı yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gönderilen kurum personellerimizden Ali KÜÇÜMEN “Remsoft Yazılımlarının (Woodstock ve Stanley) Doğal Kaynak Yönetiminde Etkinliğinin Değerlendirilmesi” konulu tezini sundu.

Geçekleştirilen sunuma; ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA, Genel Müdür Yardımcısı Emin KARAMAN, Erozyon Kontrolü Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU,  Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Özlem YAVUZ  ile Şube Müdürleri ve ilgili kurum çalışanları iştirak etti.

Remsoft Şirketi (New Brunswick, KANADA) dünyamızın karmaşık yapıdaki doğal kaynaklarını; kolay, tahmin edilebilir ve karlı bir şekilde planlamak için Woodstock ve Stanley yazılımlarını geliştirmiştir. Woodstock içerisinde doğal kaynaklar ve hedefler tanımlanmakta ve amaç odaklı en iyi çözüm sorgulanmaktadır. Stanley ise CBS odaklı olarak coğrafi kısıtlar eşiğinde çözümü alan üzerinde dağıtmaktadır. Bu yazılımlar; orman hasılat planlanması, yangın amenajmanı, yaban hayatı yönetimi ve karbon depolama gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada ise orman üretim planlaması model yazılımlar kullanılarak etkinliği ortaya konmaya çalışılmıştır.

Çalışma alanı yüksek lisansın yapıldığı Auburn Üniversitesi’ne (Alabama, ABD) ait Mary Thomas araştırma ormanıdır. Çalışma alanının hâkim türü Pinus taeda’dır. Bu tür için meşcere hacim tablosu ve büyüme modelleri PCWthin ve PTAEDA programları kullanılarak hazırlanmıştır. Yine aynı programlar kullanılarak, en uygun idare süresi ve gübreleme ve aralamanın zamanı ve miktarı ortaya konmuştur. Yapılan farklı senaryolara göre Pinus taeda için 30 yıllık bir idare mühleti ve 15 yaşında gübreleme ve aralama kesiminin Net Bugünkü Değer (NBD) ve Arazi Değeri (LEV) değeri verdiği ortaya çıkmıştır.
Çalışma alanına ait üretim planlaması 20 yıl için geleneksel yaklaşım ve Woodstock modeli ile yapılmıştır. Geleneksel yöntemde alan kontol metodu kullanılarak her periyotta üretime alınacak alan tespit edilerek en yaşlı meşcereler ilk önce üretime alınmıştır. Woodstock modelinde ise alan, yaş, hacim, büyüme trendi, arazi verimi ve diğer veriler model dilinde kodlanmıştır. Modele hedef olarak NBD’in yüksek tutulması girilmiştir. Sonuçlara bakıldığında ise araştırma ormanından 20 yıl için net kar geleneksel yönteme göre $476,848 iken Woodstock modeli ile $583,631’dir. Bu çalışma ile model yazılımların ormancılıkta karar verme sisteminde ne kadar etkili olduğu ortaya konmuştur.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır