“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında FSC sertifikasyon süreci toplantısı 01.11.2017 tarihinde gerçekleştirildi. Genel Müdürümüz M. Mustafa GÖZÜKARA’nın başkanlığında yapılan FSC (Orman İdare Konseyi) sertifikasyonu bilgilendirme ve değerlendirme toplantısına Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan ve diğer uzman ekip, Orman Genel Müdürlüğünden Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkan Yardımcısı İsa Sertkaya, Başmühendis Mehmet Demir, FSC uzmanı Mustafa Çiftçi, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ankara Temsilciğinden ormancılık uzmanı teknik sorumlu Peter Pechacek, FAO proje ulusal koordinatörü Fatma Güngör, yardımcı teknik uzman Yasemen Aslı Yılmazgil katılım sağladı.
Toplantı başlangıcında Mustafa Çiftçi, dünyadaki orman sertifikasyonu, FSC’nin genel prensipleri, Türkiye’de bugüne kadar ne kadar orman alanında sertifika yapıldığı, bu projede niçin FSC sertikasyonunun öngörüldüğü ve sonraki süreçte izlenecek olan yol haritası hususunda sunumlarını yaptı. Bu sertifika ile Türkiye’de ilk kez odun dışı orman ürünlerinde sertifikasyon gerçekleştirilecektir. 2017 yılı itibari ile Orman Genel Müdürlüğü Bolu, Bursa, İstanbul, Kastamonu, Muğla ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüklerinde toplam 29 orman işletme müdürlüğünde 2 367 095 ha ormanlık alan için FSC sertifikası alınmıştır.
Sunum sonrasında GÖZÜKARA, FSC sertifikası alacak olan bal ürünlerinin dünya pazarındaki değerinin artacağını ve pazardaki gücünün artmasının hedeflendiğini dile getirdi. Böylelikle FSC sertifikasının markalaşacak bal ürünlerinin ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkısında çarpan etkisi olacağını vurguladı.
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ise konuşmalarında projeyi sonuna kadar destekleyeceklerini ve sertifikasyon sürecinde uzman ekipleri ile birlik olarak yetkileri üstlenip bal ormanında kontrolü sağlayacaklarını dile getirdi. Bununla birlikte projeye bilimsel çalışma çerçevesinde balın kimliğinin de eklenmesini ve bu konuda da destek verebileceklerini vurguladı.
Ormancılık uzmanı teknik sorumlu Peter Pechacek de sürdürülebilir orman yönetimini Ereğli’deki orman üzerinde seçtiklerini ve bu nedenle sertifikalandırılacak balın bu alanda üretilecek olmasının yerinde olduğunu belirtti.
Toplantı sonunda proje kapsamında Konya Havzasındaki Ereğli Orman İşletme Şefliği sınırları dâhilinde boşluklu kapalı ormanlarda yer alan 20000 ha alanda FSC’nin küçük ve düşük yoğunluklu yönetilen ormanlar için geliştirdiği SLIMF uygunluk ölçütleri standardı ile bal için ürün standardı alınması kararlaştırılmıştır.