OSİB, GTHB ile FAO işbirliğinde GEF hibe desteği ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Uygulamaları Projesi (SAY)” kapsamında, “TOY Koruma Çalıştayı” Konya’da 1 Şubat 2018 tarihinde yapıldı. Çalıştaya ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan, Daire Başkanı Kürşat Yıldırım, KOB Müdürü Muhammed Çolak, OSIB 8.Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, Meteoroloji 8.Bölge Müdürlüğünden, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden, FAO Ankara Temsilciğinden, Gözlü, Altınova, Konuklar ve Polatlı TiGEM Müdürlüklerinden katılım sağladılar.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan, açılış konuşmasına öncelikle vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimize ve kahraman askerlerimize muvaffakiyetler dileyerek ve şükranlarını sunarak başladı. Sayın Orhan, SAY projesi kapsamında arazi çalışması çıktılarından olan Toy (Otis tarda) kuş türü için Türkiye ve dünya üzerindeki dağılımı, durumu, proje bulguları, toy koruma çalışmaları ve koruma stratejisi üzerinde toy kuşu koruma Çalıştayı kapsamında duracağımızı dile getirdi. Cafer Orhan, ‘’proje ortağı Doğa Koruma Merkezi Vakfı, toylarla ilgili araştırmalar yapıyor ve koruma önerileri geliştiriyor.’’ dedi. FAO’dan Peter Pechacek açılış konuşmasında bu Çalıştayın SAY projesi kapsamında düzenlendiğini dile getirdi. Çalıştayın TOY kuşunun korunmasını hedeflediğini ifade etti. Sayın Pechacek, toy kuşunun hem tarımsal peyzaj hemde bozkırlar için önemli bir tur olduğunu ve bununla birlikte tarımsal faaliyetler içinde faydalı olduğunu zira böcek zararlıları ile beslendiğini belirtti ve toy kuşunun izlenmesi çalışmalarında emeği gecen STK’lara akademisyenlere ve kurumlara teşekkür etti.
OSIB 8.Bolge Müdür Yardımcısı Mustafa Tuğrul Sahin açılış konuşmasında, biyolojik çeşitlilik izleme ve envanter çalışmalarını yürüttüklerini, TOY koruma çalışmasınında Bakanlığımızın üzerinde durduğu önemli çalışmalardır dedi. DKM vakfından Özge Balkız toy kuşunu biyolojisi, dünya ve Türkiye’deki dağılımını ve durumunu sunumlarında anlattı. Kus bilimci Ferdi Akarsu 2003 den beri toy kuşu üzerinde çalıştığını ifade etti. Akarsu, toy kuşunun Orta Anadolu’daki durumu ve proje bulguları, toy ve tarım ilişkisi, tehditleri ve arazi çalışmaları hakkındaki sunumlarını gerçekleştirdi.
TAGEM’den Burcu Özdemir, IPARD programı tarım çevre tedbirleri hususunda sunumlarını gerçekleştirdi. DKMP’den Hilmi CATAL ise TOY koruma çalışmaları hususunda yapılan tur eylem planı hakkında sunum yaptı. Öğleden sonraki oturumda ise Gözlü, Altınova, Konuklar ve Polatlı TİGEM İşletme Müdürlüklerinden katilim sağlayan ilgili görevliler toy kuşu sorunlarına ait bilgiler ve görüşlerini sundular.
Son olarak kapanış konuşmasında ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer Orhan, tüm katılımcıların tek tek düşüncelerini ve fikirlerini alarak genel değerlendirme yapmıştır.