Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

SEDİMET İLETİM ORANI PROJESİ KAPSAMINDA SAKARYA HAVZASI İÇİN İLK VERİLER ÜRETİLDİ

18 Ağustos 2022

Ülkemizde akarsularda taşınan sediment miktarının mikro havza bazında bulunması amacıyla “Mikro Havza Bazlı Sediment İletim Oranı Projesi” kurumumuzca başlatıldı. Ülkemiz topografya ve iklimine özgü bir Sediment İletim Oranı (SİO) eşitliği bulmak için 44 adet sediment istasyonundan alınan veriler ve bu istasyonların havzalarına ait jeomorfolojik veriler ele alındı ve istatiksel analizleri yapıldı.

Toplamda 13 adet parametrenin değerlendirildiği çalışmada; ana suyolu, toplam erozyon miktarı, topografik nemlilik indeksi, havza uzama oranı ve drenaj yoğunluğu verilerinin sediment iletimine en çok etki eden parametreler olduğu gözlemlendi. Bu parametreler dikkate alınarak ülkemiz topografyasına ve iklim koşullarına uygun bir eşitlik geliştirildi.

Elde edilen eşitliğin ülkemizdeki tüm mikro havzalara yaygınlaştırılması için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün Su Toplama Alanları verilerinden faydalanıldı. Yapılan çalışma ile havzalara ait Mikro Havza Sınırları, Mikro Havza Jeomorfolojisi, Mikro Havza Sediment İletim Oranı ve Mikro Havza Sediment İletim Oranı verileri üretilerek Erozyon Taşınım Haritası oluşturuldu.

Öncelikli olarak Sakarya havzası özelinde hazırlanan bu veriler, Bakanlığımız Coğrafi Bilgi sistemleri Genel Müdürlüğü TUCBS ve Atlas sistemine entegre edildi.

25 adet ana su havzasına ait verilerin hazırlanması ve sisteme entegrasyonu çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır