Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

TANZANYA HEYETİ İLE KONYA' DA ARAZİ ZİYARETLERİNE BAŞLANDI

11 Temmuz 2013

Ülkemizi ziyaret etmekte olan Tanzanya Heyeti için yapılan program çerçevesinde 10 Temmuz 2013 Çarşamba günü Ankara-Konya yolu üzerinde ve Konya’da arazi incelemeleri yapıldı. 
 


10 Temmuz 2013 günü Tanzanya Heyeti ve ÇEM Genel Müdürlüğünden Çölleşmeyle Mücadele Daire Başkanı Mustafa Yurdaer, İkili ve Bölgesel İlişkiler Şube Müdürü S. Serdar Yegül ve Orman ve Su Uzman Yardımcısı M. Abdullah Yurtoğlu, resmi bir araç ile Ankara’dan hareket etmiş, Ankara’dan Konya istikametine giderken, yeşil kuşak ağaçlandırmaları, yol boyu ağaçlandırmaları, özel ağaçlandırmalar ve hatıra ormanları hakkında Tanzanya Heyetine bilgi verilmiştir. 


Konya yolu üzerinde, Konya Şeker tarafından kurulmuş 80 ha.’lık Ağabeyli Ormanı isimli ağaçlandırma sahası gezilmiş ve saha hakkında Çumra Şeker Ziraat Müdürü Muammer Özmen’den bilgi alınmıştır. Sn. Özmen, Konya Şeker’in faaliyet alanları hakkında genel bilgi vererek sözlerine başlamış ve devamla, Konya’nın en az yağış alan yerlerden birisi olduğunu, yıllık yağışın 150-300 mm. arasında olduğunu belirtmiş ve 2003 yılından bu yana yedi bölgede 63 adet orman kurduklarını, kurulan ormanların toplam alanının 800 ha. bulduğunu söylemiştir. 

Ağaçlandırmalara ilk önce tarla başı ağaçlandırması yaparak başladıklarını belirten Sn. Özmen, ancak bunda başarılı olamadıklarını, daha sonra ise yedi bölgede, Hazine’den 10 yıl süreli alanlar kiralayarak ağaçlandırma yoluna gittiklerini ve bunda başarılı olduklarını ifade etmiştir. Ayrıca bugüne kadar toplam 4.200 km yol ağaçlandırması yaptıklarını ve yaptıkları tüm ağaçlandırmalarda damlama sulama yöntemini kullandıklarının altını çizmiştir.

 

İçinde bulunduğumuz Ağabeyli Ormanı’nın 2007-2011 yılları arasında kurulduğunu, alana Akasya, Çınar, İğde gibi ağaçların dikildiğini belirten Sn. Özmen, damlama sulama yöntemi kullanılan bu alanı kurarken sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyi amaçladıklarını vurgulamıştır. 

 

Arazi gezisinde daha sonra Konya’ya varılmış ve Konya Merkez Fidanlığı ziyaret edilmiştir. Tanzanya Heyeti, Konya Orman Bölge Müdürü Necati Alıç tarafından karşılanmış ve Bölge Müdürlüğü hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra Fidanlık Müdürü Cafer Bal tarafından fidanlıktaki faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. Sn. Bal konuşmasında, yılda 18 milyon fidan ürettiklerini, bu üretim için çalışan sayısının zaman zaman bin kişiyi bulabildiğini ifade etmiştir. Tanzanya Heyetinden temsilciler Sn. Bal’a, fidan satışlarının masrafları karşılayıp karşılmadığı sorusunu sormuşlardır. Karşıladığı cevabı verilmiştir.

 

Tanzanya Heyetinden temsilciler ayrıca ise, ülkelerinde yaptıkları tarımsal ormancılık (agroforestry) çalışmalarında Türkiye’deki yetişen bazı türleri denemek istediklerini, örneğin portakal ağacı fidanlarından ülkelerinde denemek istediklerini belirtmişlerdir. Heyet ayrıca, bilhassa Tanzanya’nın merkezi bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde çalışmalar yürütmek istediklerini, bu bölgeler hakkında Türkiye’den yetkili temsilcilerin fikirlerini almak istediklerini ifade etmişlerdir. 

 

Daha sonra, Konya Bölge Müdürü Sn. Necati Alıç, makamında tarafından Tanzanya Heyeti’ni kabul etmiş ve iki ülke arasında ormancılık alanında işbirliği yapma isteği dile getirilmiştir. 

 

11 Temmuz 2013 Perşembe günü Karapınar çölleşme ile mücadele sahası gezilecektir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır