Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

TC Hükümeti-FAO Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Kapsamında 1. Yönlendirme Komitesi Toplantısı Yapıldı

16 Mart 2018

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Arasında 4 Haziran 2014 tarihinde imzalanan ve 25 Mart 2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı Anlaşması ile 18 Nisan 2017 tarihinde imzalanan Operasyonel Çerçeve Programı doğrultusunda, Birinci Yönlendirme Komitesi toplantısı yapıldı.

Toplantının eş başkanlığı, ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN ile FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Viorel GUTU tarafından yapıldı.

Toplantıya Yönlendirme Komitesi Üyesi olarak ÇEM, OGM, DKMP Genel Müdürlüklerinden temsilciler, Ulusal Program Koordinatörü, FAO Ormancılık Yetkilisi; Gözlemci olarak Dışişleri Bakanlığından, bunun yanı sıra ABDİD Dairesinden yetkililer katılım sağlamıştır.

Program kapsamında Türkiye, 5 yıl süreyle FAO’ya; yılda 2 milyon $, toplam 10 milyon $ katkı verecektir. Anlaşmanın coğrafi kapsamında; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan bulunmaktadır. Orta Asya ülkelerinin yanı sıra Türkiye’nin isteği üzerine Afrika ülkeleri de dahil edilerek, 3 milyon $’ı Afrika’da yapılacak projelere harcanacaktır.

Yönlendirme Komitesinde; Türkiye’den Afrika’ya Köprüler Projesi (BRIDGES- Boosting Restoration, Income, Development, Generating Ecosystem Services) olarak adlandırılan Projenin son durumu hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra, proje kavram notu, çalışma planı ve proje bütçesi onaylanmıştır.

BRIDGES Projesi için; Türkiye Hükümeti 3.000.000 $, FAO’nun 600.000 $ katkı sağlayarak toplam 3.600.000 $’lık bir bütçe kullanılacaktır. 3 yıl sürecek olan Projenin hedefi; Büyük Yeşil Duvar ülkelerinden Eritre, Moritanya ve Sudan’da çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklıktan (DLDD) etkilenen agrosilvopastoral alanları ve burada yaşayan yerel halkı güçlendirmektir.

Projenin 4 ana bileşeni bulunmaktadır. Bunlar;

• Bileşen 1: Yerel halkın yaşam kalitesini artırmak için restorasyon faaliyetlerinin uygulanması,

• Bileşen 2: Kereste dışı orman ürünlerinin değer zincirlerinin güçlendirilmesi,

• Bileşen 3: Büyük Yeşil Duvar izleme sistemi oluşturulması,

• Bileşen 4: Ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde politika yapıcılara ve uygulayıcılara yönelik bilgi yönetimi, paylaşımı ve farkındalığın arttırılması.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır