Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

TÜBİTAK TARAFINDAN “POTANSİYEL AĞAÇLANDIRMA SAHALARI VERİTABANI İLE HAVZA İZLEME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ” RAPORU SUNULDU...

05 Aralik 2012

“Potansiyel Ağaçlandırma Sahaları Veritabanı ile Havza İzleme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi” Mevcut Durum Analizi Ve İhtiyaçların Tespiti Teknik Danışmanlık Hizmeti Veri Altyapısı Analizi Raporu TÜBİTAK tarafından sunuldu.
 


 

03.12.2012 tarihinde Bakanlık 12. Kat toplantı salonunda aşağıdaki gündem maddeleri görüşülmek için toplanıldı.

• Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi ve Potansiyel Sahalar Veri Altyapısı Analiz Raporu Sunulması,

• Veri Altyapısı Analiz Raporu üzerine görüş ve önerilerin paylaşılması,

• Model Analizi ile ilgili görüş ve önerilerin alınması. 



 

Toplantı; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı’nın açılışı yapması ve Veri Altyapısı İhtiyaç Analizi Raporu hakkındaki görüş ve düşüncelerini dile getirmesiyle başlamıştır. 

 

Mekânsal Bilgi Teknolojileri Birimi Yöneticisi Hande Bilir toplantının maksadını anlatarak konuşmalarına başlamıştır. Veri Altyapısı İhtiyaç Analizi Raporu çalışması yapılırken temel olarak “hangi veriler kullanılmalı?” sorusunu cevaplamak üzere yola çıkıldığını ancak sonran veri ile ilgili bu sorunun peşinden yeni sorular doğurduğunu ve çok kapsamlı bir çalışma yapıldığından ve çalışmaların öneminden bahsetmiştir. Ayrıca ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı’nın önceki çalışma grubu toplantılarında yöneltmiş olduğu “Veri mi modelin ardından belirlenmeli, model mi veriye göre oluşturulmalı?” sorusuna yönelik olarak ÇEM Projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, veri ve model konularının her ikisinin de paralel olarak yürütüldüğünü ve bu analiz kapsamında “model” çalışmalarına da bir giriş yapıldığını belirtmiştir. 




Toplantıda ÇEM Projesi Yöneticisi Özgür Mutlu, Veri Altyapısı İhtiyaç Analizi kapsamında yapılan çalışmaları ve ulaşılan sonuçları içeren bir sunum yapmıştır. Sunumda Veri Altyapısı İhtiyaç Analizi Raporu hazırlanırken yapılan çalışmaları ve raporda verilerle ilgili sınıflandırma yapılırken hangi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu aktarmıştır. Ayrıca çalışmalar sonrasında elde edilen istatistiksel sonuçlara da değinmiştir. 


 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, izleme sistemini üç seviyeye ayırırken ölçeklerin hangi kriterlere göre sınıflandırıldığı sorusunu yöneltmiştir. Bu konuyla ilgili toplantı katılımcıları karşılıklı görüş ve önerilerini dile getirmişlerdir. Hande Bilir, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın sorusuna yönelik olarak, ölçeklendirme ile kastedilen durumun “verilerin detay düzeyi” olduğunu dile getirmiştir. Belirlenen sınır ölçeklerle ilgili olarak Hakan A. Nefeslioğlu ve Ayhan Ateşoğlu ayrıntılı açıklamalarda bulunmuştur.   

 

Toplantı, ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı Veri Altyapısı İhtiyaç Analizi kapsamında yapılan çalışmalardan memnun olduğunu dile getirmesiyle, rapora ve sunuma yönelik olumlu görüşlerini ifade etmesiyle sonlandırılmıştır. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır