1 Mart 2012 tarihinde Tunus Kalkınma ve Planlama Bakanı Jameleddine Gharbi’nin, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nu ziyareti sırasında sel ve taşkınların önlenmesi başta olmak üzere çeşitli konularda işbirliği yapabilecek çalışma gruplarının kurulmasına karar verilmiştir. Bakanlığımız ilgili birimlerinin uzman temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuş ve 09 - 13 Nisan 2012 tarihleri arasında Tunus’ta incelemelerde bulunulmuştur. Bu incelemelerde Tunus’un kuzey bölgesinde yaşanan taşkın, erozyon ve sel olayları yerinde incelenmiştir. Türk heyetinin Tunus seyahati sonrasında, erozyon kontrolü, ağaçlandırma, sel ve taşkınlarla mücadele konularında görüş alış verişinde bulunmak, bilgilendirme yapmak ve Türkiye’de yapılan uygulamaları göstermek amacıyla Tunus’tan dört uzmanın ülkemize davet edilmesi için Sayın Bakanımız tarafından talimat verilmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün Tunus tarafı ile yaptığı görüşmeler sonucunda Tunuslu dört uzmanın 5-9 Kasım 2012 tarihleri arasında yurdumuzda yapılan çalışmaları yerinde incelemesi konusunda mutabakata varılmıştır. Bu amaçla erozyon konusunda uzman Bennour Mahjoub ve Aouadi Fethi, ormancılık konusunda uzman Trabelsi Mohsen ile su ve barajlar konusunda uzman Khallovfi Mohamed Tahar 4 Kasım 2012 tarihinde yurdumuza gelmiştir.
Tunus heyetine mihmandarlık yapmak üzere Çölleşme ve Erozyon Projeleri Şube Müdürü Beytullah Fidan ile tercümanlık yapmak üzere Orman Genel Müdürlüğü Amenajman Rehberlik ve Denetim Başmühendisi Ziyaeddin Akkoyunlu görevlendirilmiştir.
5 Kasım 2012 günü İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Aybal ziyaret edilmiştir. Ziyaret sonrası Bölge Müdürlüğünün tanıtıldığı bir sunum yapılmıştır.
Sunum sonrası İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Canan Yeşil’in katılımıyla Osmanlılar zamanında İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmış olan su bentleri gezilmiş ardın da Arberetuma geçilmiştir. Arberetum hakkında bilgiler Arberetum Şefi Mehmet Alan’dan alınmıştır.
Daha sonra İstanbul’u ve tarihimizi tanıtmak amacıyla bir kültür gezisi yapılmış akşam saatlerinde ise arazi çalışmalarının planlandığı Kahramanmaraş’a hareket edilmiştir.
6 Kasım 2012 tarihinde DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın ziyaret edilmiş, DSİ’nin çalışmaları hakkında bilgi alınmıştır. Ziyaret sonrası Bölge Müdür Yardımcısı Durmuş YÜZBAŞI, Orman Mühendisi Mehmet Erdoğan ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nde Ağaçlandırma Mühendisi Levent Soğuk’un da katılımıyla arazi incelemelerine başlanmıştır.
İlk olarak Adıyaman Gölbaşı İlçesinde geçmiş yıllarda sel afetinin yaşandığı Yemişen deresinde DSİ tarafından yapılan mansap ve menba çalışmaları incelenmiş, çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.
Gölbaşı İlçesi’nden Adıyaman’a geçilerek Atatürk Baraj Havzasında 2010 yılında tesis edilmiş olan Kuyulu Erozyon Kontrolu sahasına DSİ Adıyaman Şube Müdürü Hakan Kaya ve Orman Mühendisi Suat Tekin’in katılımıyla gidilmiştir.
Sahada yapılmış olan toprak işleme yöntemleri, kullanılan türler ve oyuntularda tesis edilen kuru duvar eşikler hakkında bilgiler verilmiştir.
Arazi incelemelerinden sonra Atatürk Barajı Başmühendisliğine geçilerek Atatürk Barajı ve Gap Projesi hakkında bilgiler alınmıştır.
Daha sonra Adyaman’a geçilmiş DSİ Adıyaman Şube Müdürlüğünce Atatürk Barajında yapılan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarını içeren iki adet sunum yapılmıştır.
7 Kasım 2012 günü Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun ziyaret edilerek, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Kayım, Şube Müdürü Hakkı Torun ve Ağaçlandırma Mühendisleri Levent Soğuk ile Muhammed Özbolat’ın katılımıyla 1998 yılında Doğu Anadolu Su Havzası ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Mikro Havza bazında projelendirilen Çağlayan Cerit erozyon kontrolü sahasına gidilerek gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi alınmıştır.
Burada çoğulcu yaklaşımla mikro havza planlama mantığı anlatılmış, yamaç ve oyuntu ıslahı ile karpelli sedir tohum ekim çalışmaları gösterilmiştir. Çalışmalarda kullanılan türler hakkında durum değerlendirmesi yapılmıştır.
8 Kasım 2012 günü ormancılığımızın yüz akı sel kontrol çalışmalarından Ahır Dağı Erozyon ve Sel Kontrolü sahasına gidilerek incelemelerde bulunulmuştur. Arazi İncelemelerine Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Kayım, Şube Müdürü Hakkı Torun, Ağaçlandırma Mühendisleri Levent Soğuk, Muhammed Özbolat ve Selim Şahin katılmışlardır.
Arazi çalışmalarında sel ile mücadelede kullanılan toprak işleme yöntemlerinden ekskavatör ile toprak işleme uygulamalı olarak gösterilmiştir. Yamaç ıslah yöntemlerinden gradoni tipi teras, gevşek yamaçlarda uygulanan çalı takviyeli teras ve örme çit yapım tekniği uygulamalı olarak gösterilmiş, daha sonra oyuntu ıslah yöntemlerinden kuru duvar eşik,kafes tel eşik ve biyolojik yapılardan örme canlı eşik yapımı anlatılmıştır. Kahramanmaraş’ı sel üreterek tehdit eden ana derelerden Akdere ve yan derelerinde yapılan ana dere ve oyuntu ıslah çalışmaları ile yamaç ıslahı çalışmaları değerlendirilmiştir. Son olarak gerçekleştirilmiş olan mera ıslah sahasında incelemeler yapılarak mera ıslah teknikleri hakkında bilgiler verilmiş arazi çalışmaları tamamlanmıştır.