Afrika’nın Gelişimi için Yeni Ortaklıklar Organizasyonu (NEPAD) Senegal Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) COP22 Fas Başkanlığı ortaklığında, 14 Kasım 2016 tarihinde UNFCCC COP22 Fas Pavilyonunda “Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik” (3S) üzerine Afrika Bakanlar Toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya birçok Afrika ülkesinden Bakanlar ve üst düzey yetkililer seviyesinde katılım sağlanmıştır. Toplantı da göç ve güvenlik konuları ile ilgili konuları tartışılmıştır.
Toplantıya Türk delegasyonundan da katılım sağlanmış ve Afrikalı Bakanlar ve üst düzey yetkililer ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve toplantının açılışı sırasında Türk delegasyonundan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet CEYLAN bir konuşma yapmıştır. Sayın Bakan Yardımcısı konuşmaları sırasında; arazi bozulumu, kuraklık, çölleşme ve verimlilik kaybının iklim değişikliğinin de tetikleyici etkisiyle gıda kıtlığını, açlığı, göçü, işsizliği, yoksulluğu, ekonomik ve sosyo-ekonomik kaybı, savaşı ve istikrarsızlığı beraberinde getirdiğine değinmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet CEYLAN ayrıca geçtiğimiz yıl Ankara’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Taraflar konferansı (COP12) sırasında Ankara Girişimi adı altında bir girişimin başlatıldığını ve bu girişimin özellikle sözleşmenin ve COP12’de alınan kararların uygulanmasının yanı sıra Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) hedefine ulaşmaya yardımcı olacağını vurgulamıştır. Bunlara ek olarak, Türkiye’nin hali hazırda yürüttüğü ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında birçok ülkeyle ortak çalışmalar ve projeler yürüttüğünü, bu işbirliklerinde son örnek olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Pan-Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı (PAGGW) arasında imzalanan Çölleşmeyle Mücadele Konusunda Mutabakat Zaptı olduğuna değinmiştir. Bu Mutabakat Zaptı ile Ankara Girişimi’nde öngörülen çölleşmeyle mücadeleye yönelik faaliyetlerin ve kurumsal kapasite geliştirme faaliyetlerinin uygulanmasının hedeflendiğini sözlerine eklemiştir. Bunlara ek olarak Türk heyetinin, 16 Kasım günü öğleden sonra saat 13:00 ile 15:00 arasında, COP 22 alanındaki Türkiye Pavilyonunda Ankara Girişimi ve Arazi Tahribatının Dengelenmesine ilişkin bilgi vereceklerini duyurmuş ve katılımcılara davetlerini iletmiştir.
Sayın Bakan Yardımcısı sözlerine son verirken “herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir Dünya kurmanın mümkün olduğunu ve bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunmasının şart olduğunu vurgulamıştır.” İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlike ile baş edebilmenin tek yolunun, ülkelerin birlikte hareket edebilmesi ve işbirliği içerisinde bu konuda mücadele ile ilgili önemli faaliyetler gerçekleştirmesi gerektiğini sile getirmiştir.
Sayın Bakan Yardımcısı konuşmasına son verirken özetle, Türkiye olarak 3S Girişimi'nin, Birleşmişi Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı anlayışıyla aynı çizgide olduğuna inandığımızı ve bu nedenle 3S'in uygulamaya konulması yaklaşımıyla, gündeme alınıp müzakere edilmesi için, doğru zamanda başlatılmış bir girişim olduğu kanaatinde olduğunu söylemiştir.