Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

TÜRKİYE, 2015 YILINDA YAPILACAK OLAN UNCCD TARAFLAR KONFERANSI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK…

01 Ekim 2013

Çölleşme ile Mücadele Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (UNCCD) dünyanın en hassas ekosistemlerindeki arazi bozulumuna ve buralardaki insanlara dikkati çeken eşsiz bir araçtır. Yürürlüğe girmesinden on beş yıl geçmesiyle UNCCD giderek, sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun azaltılmasında önemli katkı yapan bir araç olarak kabul edilmektedir.
 


 

Namibya’nın başkenti Windhoek’ta 16 Eylül 2013 günü, 145 ülkeden, 45’i bakan olmak üzere 3000 delegenin iştiraki ile başlayan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin 11. Taraflar Konferansı (UNCCD COP11), 27 Eylül 2013 Cuma günü birçok önemli gelişmeyle sona erdi. 

 

Bilim adamlarının uzun zamandır talep ettikleri ve bilimsel bulgularını politika yapıcılarla paylaşmasını sağlayacağı bir mekanizma olan Bilim Politikası Arabirimi (SPI) kuruldu.

 

Taraflar, Sürdürülebilir Kalkınma (Rio +20) BM Konferansı sonuçlarını takiben bir Hükümetlerarası Çalışma Grubu kurmayı kabul etti. Bu grubun üç temel görevi: kurak alanlarda arazi-bozulumunu önlemenin bilime dayalı tanımı tanımlamak, arazi bozulumunu önlemek için taraflara seçenekler üretmek ve Sözleşmeye mevcut ve gelecekteki strateji ve programlar için uygulama tavsiyelerinde bulunmak. 

 

Sözleşmenin Küresel Mekanizmasının yönetimi ve sekretaryası konusunda COP10 de yapılan kurumsal reformların ardından, COP11’de yönetim ve sekretaryanın Almanya’ya (Bonn) taşınmasına, İtalya’da (Roma) ise bir irtibat bürosu bulunmasına karar verildi.

 

COP11 iki yıllık çekirdek bütçe olarak 16.1 milyon EURO’luk bütçeyi onayladı. Küresel Çevre Fonu (GEF) arazi odak alanına desteğini artırmak ve kurak arazi bozulumuna karşı ve bozulmuş arazilerin restorasyonunu izlemek için her seviyede koordineli harekete geçmeye davet edildi.

 

Taraflar Konferansı sırasında düzenlenen iki günlük Yüksek Düzeyli Bakanlar toplantısında arazi bozulumunun sıfır olduğu bir dünya için, diğer konularla beraber en iyi uygulamalar ve çölleşme ekonomisinin, arazi bozulumu, kuraklık ve sürdürülebilir arazi yönetiminin önemine değinildi.

 

Oturum sırasında, Genel Sekreter Ban Ki-moon yeni UNCCD Genel Sekreteri olarak Fransa'dan Bayan Monique Barbut’un atanmasını duyurdu. Altı yıldan beri Sözleşmenin Genel Sekreterliğini yürüten Luc Gnacadja’nın görevi Eylül 2013 sonu bitmektedir.

Türkiye daha önceki bölgesel toplantılarda ve Güney Kore’de düzenlenen 10. Taraflar Toplantısında, ülkemizin içinde bulunduğu Kuzey Akdeniz Bölgesi Bölgesel Koordinasyon Birimine (Regional Coordination Unit) ev sahipliği yapma talebinde bulunmuştur. Cop 11’de düzenlenen bölgesel toplantıda Türkiye’nin Bölgesel Koordinasyon Birimi’ne ev sahipliği talebi görüşülmüş ve taraf ülkeler tarafından olumlu yönde karar alınmıştır. Toplantıda alınan bu karar UNCCD Sekretaryasına iletilmiş ve bu asamadan sonra UNCCD ve Türkiye arasında Koordinasyon Biriminin ev sahipliği anlaşması çalışmalarına başlanacaktır.

 



Namibya’nın başkenti Windhoek’ta 24 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştiren Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Sn. Hanifi AVCI, 2015 yılında gerçekleştirilecek olan 12.Taraflar Konferansı için Türkiye olarak ev sahipliği yapmaya hazır ve istekli olduklarını ifade etmiştir. 


 

Bu teklif üst düzey katılımcıların hazır bulunduğu toplantıda memnuniyetle karşılanmış olup, UNCCD Genel Sekreteri Luc Gnacadja, Türkiye’nin 2015 yılında gerçekleştirilecek COP 12 toplantısına ev sahipliği yapma teklifine karşılık Türk Hükümetine teşekkürlerini iletmiştir.  

 

Konferansın son günü açıklanan karara göre bir sonraki Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı 2015 yılında Türkiye'de yapılacaktır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır