Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Türkiye Çölleşme ile Mücadelede Güçlü Bir Bağlılık Göstermektedir

31 Mart 2015

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKÇA, 12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (COP 12)’nda Türkiye’nin ev sahipliği yapması için bir anlaşma imzaladı.

 

Almanya’nın Bonn şehrinde açılışı yapılan Sözleşmenin Uygulamalarını Gözden Geçirme Komitesi On Üçüncü Oturumu (CRIC 13) açılış töreni sırasında, Ev Sahibi Ülke Anlaşmasını, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique BARBUT ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKÇA birlikte imzaladı.

 

12. Taraflar Konferansı’nın, BM'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Konferansı’nın hemen sonrasında ve İklim Değişikliği Sözleşmesi’nin hemen öncesinde olması hasebiyle, küresel karar verme süreci içinde kritik bir anda gerçekleştirileceğini belirten Prof. Dr. AKÇA, 12. Taraflar Konferansı’nda ayrıca başta arazi bozulumunun nötrlenmesi konusu olmak üzere iklim değişikliği gibi pek çok önemli konuyu kapsayacak olan Ankara Girişimi’nin bu taraflar Konferansında başlatılacağına dikkat çekti.

 

 

 

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique BARBUT imza töreninde “Türkiye Hükümeti’nin COP 12 için yaptığı cömert katkılar ve Hükümetin önceden üstlenmiş olduğu hazırlıklar, Türkiye’nin sadece çölleşme ile mücadelesindeki kararlığını yansıtmıyor aynı zamanda başarılı sonuçlar elde etmek için hazır olduğunu da göstermektedir” dedi.

Türkiye uluslararası işbirliği kapsamı içinde önemli bir zamanda COP 12 ‘ye ev sahipliği yapacaktır diyen BARBUT sözlerine şöyle devam etti; “COP 12 sonuçlarının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında fakirliği yok etmek için alınmış olan kararların uygulanmasına yönelik olarak  uluslararası yol haritasını ilerletmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve uyum konusunda arazi kullanım uygulamaları katkılarını sağlayarak 2015 Paris İklim Değişikliği Konferansına taşınması beklenilmektedir. Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünya çapında ki 169 ülkeyi etkilemektedir. Her yıl yaklaşık 24 milyar ton verimli toprak dünya üzerinde erozyona uğramaktadır. Türkiye, arazi korumaya ilişkin yasa sahibi olan dünyada ki ender ülkelerden biridir.”

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır