Genel Müdürlüğümüz ile TÜBİTAK BİLGEM arasında 24 Ekim 2016 tarihinde “Türkiye Çölleşme Modeli Doğrulama ve Kalibrasyon Çalışması Projesi” imzalanmıştır.
Proje kapsamında, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş olan Türkiye Çölleşme Modeli ülkemize özgü coğrafi tabanlı, matematiksel bir model olup, ülkemizin her noktasına ilişkin çölleşme/arazi bozulumu risk değeri hesaplamaktadır. Proje ile Türkiye Çölleşme Modeli'nin olgunlaşması ve Türkiye Çölleşme Risk Haritası'nın hassasiyetinin artırılması sağlanmaktadır. Modelin ürettiği verilerin resmi nitelik kazanabilmesi gayesiyle tüm Türkiye için 25 farklı havzayı kapsayan 13 farklı bölgede doğrulama ve kalibrasyonunun yapılması gerekmektedir. Proje kapsamında 2016 yılı içerisinde Aksaray ve Mersin illerinde pilot saha uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bugüne kadar yapılan doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları sonuçlarına göre, Türkiye Çölleşme Modeli, mikro havza bazında, %90 güven aralığında ortalama %94 tutarlı sonuç üretmiştir. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, havzalarda yapılan doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları sonucunda, havza bazlı çölleşme risk değerinin ve sektörel dağılımının (tarım, orman, mera vb) resmi istatistik olarak yayınlanmasını planlamaktadır. Böylece, ülkemizin çölleşme/arazi bozulumu trendi izlenebilecek, çölleşme/arazi bozulumu ile etkin mücadele edebilmesine olanak sağlanacaktır.
Yapılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirilmesi ve 2017 yılı pilot saha uygulamalarının planlanması maksadıyla 6 Ocak 2017 Cuma günü Proje Ekibi biraraya gelmiştir.
Toplantı, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI ve ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M. Mustafa GÖZÜKARA’nın katılımı ile TÜBİTAK BİLGEM YTE Müdürü Cemil SAĞIROĞLU ev sahipliğinde, Proje Ekibi’nde görev yapan akademisyenler, ÇEM Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK’ tan CBS, yazılım ve istatistik uzmanları ile gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda 2016 yılı pilot saha uygulamaları değerlendirilmiş olup, 2017 yılında yapılması planlanan pilot sahalar belirlenmiştir.