Karabük Üniversitesi, Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY tarafından “Türkiye’de Titrek Kavağın Ekolojisi ve Ağaçlandırma Açısından Önemi Konulu” sunum 2 Ekim 2018 tarihinde, ÇEM Genel Müdürlüğü 11.kat Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK’in katılımıyla gerçekleştirilen sunuma, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevda ALTUNBAŞ, OGM Başmüfettişi Ali Fuat ÜNAL ile ÇEM Genel Müdürlüğü personeli katılım sağladılar.
Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY, Titrek Kavağın, büyük yangınlar, tıraşlama kesimleri veya hastalıklardan sonra alana gelen ve yerleşen öncü bir ağaç türü olarak ormanlarımızda en çok görünen Kavak türü olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.
Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY, Titrek Kavağın, Söğütgiller (Salicaceae) familyasına ait olup, kuvvetli kök sürgünleri veren, hızlı büyüyen bir ağaç türü olduğunu belirterek, 20-25 metre boy, 10-15 metre geniş yuvarlak bir tepe yapabilen, tohumları rüzgârla uçarak dağılan, soğuk iklim (-40 derece) şartlarına dayanıklı, kuvvetli bir ışık ağacı olduğunu belirtmiştir. Titrek Kavağın, coğrafi yayılışının çok geniş olduğunu, tüm Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkasya ve Sibirya’dan Japonya’ya kadar uzanan bir alanda doğal olarak bulunduğunu belirtmiştir.
Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY; “Titrek kavağın taşlı ve kayalık gibi zor arazi şartlarında, oyuntu sahalarında, yol şevlerinde yetişme kabiliyetine sahip olduğunu ve dağların zirvelerinde üst ağaç türü olarak 2700 metre yüksekliğe kadar çıkabildiğini dile getirerek, yıllık ortalama yağışın 450-1000 mm. olduğu alanlarında ideal olarak yetişebildiğini ve yıllık ortalama yağışın 300 mm.‘nin altında olan alanlarda yetişmediğini vurgulamıştır.
Titrek Kavağın Ülkemizin bozkır sahaları ve Kızılçamın yetişme ortamı dışında kalan alanlarında doğal olarak bulunduğunu belirterek; Kayseri Erciyes Dağı, Sivas ilinin 20 km. batısı ile Yıldız Dağları arasında, Şiran-Şebinkarahisar arasında, Harşit Çayı Havzasında, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde Oltu-Narman-Tortum ilçelerinin üst kısımlarında, Balaban ve Sarıkamış yörelerinde, meşe, sarıçam, karaçam orman ağaçları içerisinde karışım ve bazı yerlerde de saf meşcere olarak bulunduğunu belirtti.
Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY; İç Anadolu da özellikle Kayseri Erciyes Dağı ve çevresinde titrek kavakla ağaçlandırılacak sahaların tespiti, doğal kavak meşcerelerinin fizyografik özelliklerinin belirlenmesi, mevcut kavak meşcerelerinde tohum ve çelikle doğal yayılışın hızlandırılmasına yönelik proje çalışmalarına başlandığını belirtmiştir.
Prof. Dr. h.c. İbrahim ATALAY; sürdürülen proje çalışmaları ile doğal kavak meşcerelerinin fizyografik özelliklerinin belirlenmesi, mevcut kavak meşcerelerinde tohum ve çelikle doğal yayılışın hızlandırılmasına yönelik yapılan proje çalışmalarının tamamlanıp, önümüzdeki günlerde OGM İzmit Kavakçılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte bir yayın haline getirileceğini, bu yayının titrek kavağın ülkemiz için öneminin anlaşılmasına ve uygulamacılara yol göstermede çok büyük katkılar sağlayacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.
Son olarak; ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK kapanış konuşmasında “toprak muhafaza ve ağaçlandırma çalışmalarında, bozuk arazilerin rehabilitasyonunda ve oyuntu alanlarında titrek kavağının değerinin önem arz ettiğini belirterek, titrek kavak ile ilgili yapılan çalışmalara ÇEM Genel müdürlüğü olarak her türlü katkı ve desteğe hazırız” diyerek; proje çıktılarının uygulanmasının takipçisi olacaklarını söylemiştir.