Ağrı Dağı eteklerinden geçen ve Nahçivan, Ermenistan ve İran'la karayolu bağlantısını sağlayan, güzergah etrafında yaşayan yerel halkın geçim kaynağının hayvancılık olması nedeniyle Ağrı dağı eteklerinde yoğun ve plansız otlatma yapılmaktadır. Bundan dolayı bitki örtüsünün aşırı tahribatı neticesinde Ağrı dağından sellerle taşınan materyal rüzgar erozyon ile yerel halkın yaşamını olumsuz etkilemekte ve uluslararası yolun yer yer ulaşıma kapanmasına neden olmakta idi. Bu sebeple 2003 yılında İl Özel İdaresi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığınca rüzgar erozyonunu önleyici çalışmalar başlatılmış ve halen devam etmektedir. Çalışma yapılan ve projelendirmelerine devam edilen alanlarda incelemeler yapıldı.
İncelemeye Genel Müdürümüz Hanifi AVCI ve Genel Müdür Yardımcımız M. Mustafa GÖZÜKARA, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus ŞEKER, Bakanlık Müşaviri Taner TAZEGÜN, Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Süleyman TEMEL, Erzurum Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ayhan DELİGÖZ ile Iğdır Orman İşletme Müdürü Veli GÜNAL katılmışlardır.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda mevcut çalışmalara ilaveten çalışılabilecek alanların tespiti yapılmıştır. Mevcut çalışmaların devamı niteliğindeki alanların 2012 yılında projelendirilmesi üzerinde durulmuştur.
Ebucehil Çalısı
Ebucehil Çalısı
Çalışma yapılan yer ile çalışılmayan yerler arasındaki fark
Sayın Genel Müdürümüz Hanifi AVCI yaptığı değerlendirmede, çalışmaların yapıldığı ve koruma yapılan alanlarda rüzgar erozyonun başarılı bir şekilde kontrol altına alındığını, bu alanlar içerisindeki yoğun otlatma sonucunda yok olma noktasına gelen bitki türlerinin alanda yayılışının arttığı, toprak koruma ve erozyonu önleyici miktarda çoğaldığını, bu nedenle bu tür alanlarda planlı ve kontrollü otlatmanın yapılması gerektiğinin önemini belirtmiştir.
2012 yılında da bu alanda projelendirme ve çalışmaların devam ettiğini vurgulamıştır.
Artiplex letiformis
Deve Kıranı (Atraphaxis spinosa)
Deve dikeni (Alhoigi mannifera)
Hayvancılık düşünülerek oluşturulmuş geçiş koridorları