Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Türkiye Yağışlarının Özellikleri ve Yenilenmiş Evrensel Toprak Kayıpları Eşitliği (YETKE) R Faktörü

15 Temmuz 2016

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce “Türkiye Yağışlarının Özellikleri ve Yenilenmiş Evrensel Toprak Kayıpları Eşitliği (YETKE) R Faktörü’’ tespit edilerek yayınlanmıştır…

 

İklim değişikliği ve etkilerinin önem kazandığı günümüzde, yağışın aşındırma enerjisi ve erozyona etkileri, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından izlemeye alınmıştır.

 

Bu maksatla Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından elde edilen 329 adet Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonuna ait dakikalık yağış verileri kullanılarak 2005-2014 yılları rasatları incelenmiş ve gerekli hesaplamalar ile toprak kayıplarının izlenebilmesi için Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS) yazılımı geliştirilmiştir.

 

 Türkiye Yağışlarının Aşındırma Gücü ( R ) Faktörü

 

 

Bu yazılım ile, model parametrelerinden olan Yağışın Aşındırma Enerjisi ( R )Faktörü, otomatik gözlem istasyonu verileri kullanılarak yağışların toplam kinetik enerjileri ve 30 dakikalık maksimum yağış şiddetleri ile birlikte değerlendirilerek hesaplanmıştır.

 

Yenilenmiş Evrensel Toprak Kayıpları Eşitliği (YETKE) metodu kullanılarak ülkemizin koşullarına uygun Toprak Kayıpları Haritası hazırlanmıştır.

 

Bu kapsamda “Türkiye Yağışlarının Özellikleri ve Yenilenmiş Evrensel Toprak Kayıpları Eşitliği(YETKE) R Faktörü’’ adlı eserin ilk baskısı gerçekleştirilmiştir.

 

İklim değişikliğinin, yağışın aşındırma gücüne ve toprak kayıplarına olan etkileri beşer yıllık periyodlar halinde, verilerin güncellenmesi ile izlenip değerlendirilebilecektir.

Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS) yazılımı ile elde edilen güncel sonuçlar basılı hale getirilip ilgili kurum-kuruluş ve üniversitelerin kullanımına sunulacaktır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır