Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Ulusal Erozyon Değerlendirme Sisteminin Doğal Kaynak Planlama Çalışmaları ile Entegre Edilmesi Çalıştayı" Mardin’de Gerçekleştirildi

28 Mart 2019
“Ulusal Erozyon Değerlendirme Sisteminin Doğal Kaynak Planlama Çalışmaları ile Entegre Edilmesi Çalıştayı

Bakanlığımız 2019 Yılı Hizmet İçi Eğitim Programında yer alan "Ulusal Erozyon Değerlendirme Sisteminin Doğal Kaynak Planlama Çalışmaları ile Entegre Edilmesi Çalıştayı" 25-28 Mart 2019 tarihleri arasında Mardin’de gerçekleştirildi. 

Eğitime Genel Müdür Yardımcımız Emin KARAMAN, Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki BAYICI, Erozyon Kontrolü Eski Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU, ilgili Şube Müdürleri, teknik personel ve üniversitelerden akademisyenler ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından personel katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasında Genel Müdür Yardımcımız Emin KARAMAN; geliştirilen yazılımların ülkemizde yapılacak erozyon ile ilgili çalışmaların altlığını oluşturacağını ve Avrupa ülkelerine kıyasla engebeli bir arazi yapısına sahip olan ülkemizde erozyonun engellenmesi ve etkilerinin azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki BAYICI; Orman Bölge Müdürlüğü hakkında genel bilgiler vererek toprak erozyonunu değerlendirme sisteminin doğal kaynak planlama çalışmalarına entegre edilmesinin bölgeye sağlayacağı katkılara değinerek yapılan çalışmaların değerli olduğunu vurguladı. 

Daha sonra Erozyon Kontrolü Eski Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU; Dinamik Erozyon İzleme Modeli Sistemi (DEMİS) ve Ulusal Dinamik Rüzgâr Erozyonu Modeli ve İzleme Sistemi (UDREMİS) ile ilgili yapılan çalışmalar ve beklentiler ile ilgili bilgiler verdi.

Çalıştay programı kapsamında Erozyon İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü Çalışma Grup Sorumlusu Kenan İNCE; DEMİS ve UDREMİS yazılımları ve yapılan su ve rüzgâr erozyonu çalışmalarını anlatarak konuyla ilgili detaylar verdi. Akabinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü adına Mühendis Suat ŞAHİN ise Sel ve Taşkın Haritaları konulu sunum gerçekleştirdi.

Çölleşme İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü Çalışma Grup Sorumlusu Kenan ŞAHİN ise  Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) konulu sunum gerçekleştirdi. Akabinde ÇEM Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan Toprak Organik Karbon Modeli ve Haritalandırılması, Türkiye Çölleşme Modeli ve Haritalandırılması, Sel Modellemesi projeleri ile Toprak Erozyonunun Ekosistemler Üzerinde Oluşturduğu Ekonomik Kayıplar konulu sunumlar yapıldı.

Çalıştay, gerçekleştirilen çalışmaların sonuçlarınının değerlendirilmesi ve tartışılması ile tamamlandı. Programın son günü Mardin ili ve çevresinde yer alan erozyon sahalarına teknik gezi gerçekleştirildi.

 

 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır