09 Mayıs 2018 tarihinde Konya’da başlayan 14. Uluslararası Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Eğitimi, Konya Büyükşehir Belediyesi Ağaçlandırma ve Fidanlık Daire Başkanlığı, Konya Orman Bölge Müdürlüğü, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ile bazı yabancı ülkelerin sunumlarıyla devam etti.
2. günün başlangıcında Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ tarafından Türkiye’nin Çölleşme Modeli ve Risk Haritasını açıklayan Çölleşme Kriter ve Göstergeleri başlıklı sunum gerçekleştirilti. Ardından, Konya Orman Bölge Müdürü Muhammed ÇOLAK tarafından Konya’da gerçekleştirilen ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı ve fidan üretimi faaliyetleri hakkında bir sunum yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Ağaçlandırma ve Fidanlık Dairesi Şube Müdürü Mustafa TUNCEL tarafından Konya merkez ve ilçelerinde gerçekleştirilen park, bahçe ve rekreasyon alanları ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. TINCEL, Konya Bölgesi iklimi bakımından kurak bir yapıya sahip olması nedeniyle yapılan veya yapılacak olan peyzaj çalışmalarında bitki seçimine özen gösterdiklerini belirtmiştir. Kullanılan bitki türleri yörenin iklim şartlarına adapte olmuş bitkilerin tohumlarından üretilmektedir. Yapılan her türlü ağaçlandırma çalışmasında personel istihdamı sağlanarak vatandaşın refah düzeyi artırılmaktadır.
Orman Bölge Müdürü Muhammed ÇOLAK, yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarında vatandaşa ait arazilerde talepleri doğrultusunda teraslama çalışmaları yapıldığını ve arazi sahiplerinin istedikleri ağaç türlerini diktiklerini ifade etmiştir. Ayrıca 5000 köye 5000 orman eylem planı kapsamında ağaçlandırmalar yapılarak vatandaşa 49 yıllığına kiraya verildiğini belirtmiştir. Tarımsal teras uygulamasının ilk kez Konya’da gerçekleştirildiğini ve daha da yaygınlaştırılacağını aktarmıştır. Sunumunu katılımcılardan gelen sorular cevaplayarak tamamlamıştır.
Eğitim programı kapsamında Afrika’ dan gelen konuklarımız ülkelerini tanıtan ve yapmış oldukları iyi uygulamaları anlatan ülke sunumlarını yapmışlardır. Soru cevap kısmında karşılıklı sorularla tecrübe paylaşımında bulunulmuştur. Daha sonra Konya Orman Bölge Müdürlüğüne Bağlı Olcay Fidanlığı ve merkezde bulunan Kalehan Ecdad Parkı ve Kelebekler Vadisi’ne yapılan kültürel geziler ile devam etmiştir.
Eğitimin 3.gününde Konya Karapınar ilçesinde yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Konya Toprak, Su ve Çölleşmeyle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırma Merkezi ziyaret edilerek katılımcılara Karapınar’da geçmişten günümüze kadar yapılan çölleşme mücadele faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Sahanın evveliyatını ve yapılan çalışmalar sonrasında gelinen durumu yerinde gösterebilmek için Örnek Tepe ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Toprak, Su ve Çölleşme İle Mücadele Enstitüsünden ayrılarak, bir diğer saha olan UNSPED firmasının kurmuş olduğu çiftliğe ziyaret gerçekleştirilmiştir. Firma yetkilisi Servet YAŞAR tarafından yapılan sunumda çiftçiliğin 2007 yılında 8000 ha alan üzerine kurulduğu, o zamanlarda bütün alanın rüzgâr erozyonundan dolayı hiçbir bitki örtüsüne sahip olmadığı, toprak yüzeyine bitki parçaları ve organik maddeler serilerek tarıma uygun hale getirildiği, toprağın tuzluluğa uyum sağladığı için ilk zamanlarda sadece arpa ve buğday ekiminin yapıldığı ancak, çok düşük miktarda hasat yapıldığı ifade edilmiştir. Bu çalışmanın kar amaçlı değil, toprağı tarıma elverişli hale getirerek çölleşmeyle mücadele etmek üzere yapıldığı, tarım alanlarında su kullanımını en aza indiren su damlama sistemleri bilgisini vererek, bu uygulamalar saha üzerde katılımcılara gösterilmiştir. Aynı zamanda bu bölgede ürettikleri tarım bitkilerini kullanarak, kendi bünyelerinde yaptıkları hayvancılık faaliyetleri yerinde gezilmiş, katılımcılara bilgi verilerek buradaki program da tamamlanmıştır.
Eğitimin Konya aşaması tamamlanarak Mersin ayağına geçilmiştir. Mersin’ de yapılan faaliyetleri görmek üzere saha ziyaretleri devam edecektir.