Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Uluslararası Erozyon, Sel ve Heyelan Projeleri Hizmet İçi Eğitimi Mersin İlinde Başladı

27 Mayıs 2015

https://webdosya.csb.gov.tr/db/cem/haberler/1_46-20211130114118.jpgUluslararası Erozyon, Sel ve Heyelan Projeleri Hizmet İçi Eğitimi 26 Mayıs 2015 tarihinde Mersin İlinde başladı.

 

Eğitime, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden 30, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden 1, Orman Genel Müdürlüğünden 18, Üniversitelerden 5, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden 4, Orman ve Su İşleri Bakanlığından 5 ve Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan katılan 14 kişi ile birlikte toplam 77 kişi katıldı.

 

 

 

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN yapmış olduğu açılış konuşmasında, son yıllarda çevre problemlerinin giderek artmasının, ekosistemler ve tabii kaynaklar üzerinde baskılar oluşturmaya başladığını ifade ederek; “Dünyada ve Ülkemizde küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak ani ve şiddetli yağışlarla oluşan sel başta olmak üzere erozyon ve heyelan en ciddi problem olarak görülmektedir” dedi. Ülkemizde erozyonun temel sebebinin, doğal varlıklarımızın insan eliyle tahrip edilmesi olduğunu bildiren COŞKUN, erozyon ile taşınan topraklarımızın %99’unun su erozyonu ile geriye kalan %1’inin de diğer erozyonlar ile taşınmakta olduğunu ve ülkemizde orman alanlarının %54’ünün, tarım alanlarının %59’unun,  mera alanlarının %64’ünün orta ve şiddetli erozyona maruz kaldığını bildirdi.

 

Ülkemizde erozyonla taşınan toprak miktarının eskiden 500 milyon ton/yıl olduğunu belirten COŞKUN, yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji ormanı tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojilerindeki gelişmeler ve meralarda yapılmaya devam eden ıslah çalışmaları sonucu taşınan toprak miktarının yaklaşık 168 milyon ton/yıla indirildiğini (EİE 2012) ve bu kapsamdaki hedeflerinin Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılında 130 milyon ton/yıla indirmek olduğunu ifade etti. 

 

 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın AKIN, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2014 yılında yapılmış olan işler ve 2015 yılındaki hedefleri hakkında istatistikî bilgiler verdi.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel ABİDİNOĞLU ve Belgrad Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Erozyon ve Heyelan Kontrolü Bölümü’nden Ratko RISTIC açılış konuşmalarını yaparak bu eğitimin hayırlı olacağına inandıklarını bildirdiler.

 

 

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Türkiye Ulusal Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN Ekim ayında Türkiye’de yapılacak olan UNCCD Taraflar Konferansı COP12 hakkında bilgiler verdi.

 

 

Prof. Dr. Orhan DOĞAN’ın “Toprağın Fiziksel Özelliklerinin Erozyona Etkisi” konulu sunumunun ardından Doç. Dr. Ceyhun GÖL “Sel ve Erozyonla Mücadelede Havza Bazlı Yaklaşım” konulu sunumunu yaptılar.

 

 

Öğle yemeği arasından sonra Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Suat ŞAHİN “Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS)” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

 

Eğitim ilerleyen günlerde sunumlar ve arazi programları ile devam edecek olup 29 Mayıs 2015 Cuma günü genel değerlendirmeler ile birlikte sona erecektir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır