Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Uluslararası Erozyon, Sel ve Heyelan Projeleri Hizmet İçi Eğitimi Mersin İlinde Düzenlendi

02 Haziran 2015

26 Mayıs 2015 tarihinde Mersin ilinde başlayan Uluslararası Erozyon, Sel ve Heyelan Projeleri Hizmet İçi Eğitimi tamamlandı.

Eğitime, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden 30, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden 1, Orman Genel Müdürlüğünden 18, Üniversitelerden 5, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden 4, Orman ve Su İşleri Bakanlığından 5 ve Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan katılan 14 kişi ile birlikte toplam 77 kişi katıldı.

 

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN yapmış olduğu açılış konuşmasında, son yıllarda çevre problemlerinin giderek artmasının, ekosistemler ve tabii kaynaklar üzerinde baskılar oluşturmaya başladığını ifade ederek; “Dünyada ve Ülkemizde küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak ani ve şiddetli yağışlarla oluşan sel başta olmak üzere erozyon ve heyelan en ciddi problem olarak görülmektedir” dedi. Ülkemizde erozyonun temel sebebinin, doğal varlıklarımızın insan eliyle tahrip edilmesi olduğunu bildiren COŞKUN, erozyon ile taşınan topraklarımızın %99’unun su erozyonu ile geriye kalan %1’inin de diğer erozyonlar ile taşınmakta olduğunu ve ülkemizde orman alanlarının %54’ünün, tarım alanlarının %59’unun,  mera alanlarının %64’ünün orta ve şiddetli erozyona maruz kaldığını bildirdi.

 

Ülkemizde erozyonla taşınan toprak miktarının eskiden 500 milyon ton/yıl olduğunu belirten COŞKUN, yapılan erozyon kontrolü, ağaçlandırma, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji ormanı tesisi, suni gençleştirme ve özel ağaçlandırma çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojilerindeki gelişmeler ve meralarda yapılmaya devam eden ıslah çalışmaları sonucu taşınan toprak miktarının yaklaşık 168 milyon ton/yıla indirildiğini (EİE 2012) ve bu kapsamdaki hedeflerinin Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılında 130 milyon ton/yıla indirmek olduğunu ifade etti. 

 

 

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Yalçın AKIN, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel ABİDİNOĞLU, Belgrad Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Erozyon ve Heyelan Kontrolü Bölümü’nden Ratko RISTIC, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Türkiye Ulusal Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN’in yapmış oldukları açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

 

 

Prof. Dr. Orhan DOĞAN’ın “Toprağın Fiziksel Özelliklerinin Erozyona Etkisi”

Doç. Dr. Ceyhun GÖL “Sel ve Erozyonla Mücadelede Havza Bazlı Yaklaşım”

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyon İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Suat ŞAHİN “Dinamik Erozyon Modeli ve İzleme Sistemi (DEMİS)”

DSİ’den Ekrem Yalçın “Türkiye akarsularında süspense sediment gözlemleri ve sediment taşınım miktarları 2013 raporu”

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Erozyonla Mücadele Şube Müdürü Mahmut KILIÇ “Bugüne Kadar Yapılan Erozyon Kontrolü Çalışmaları ve Yamaç - Oyuntu Erozyonu Önleme Teknikleri”

Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Başmühendisi Dr. Cemal FİDAN “Erozyonla Mücadelede Kullanılacak Bitki Türleri(Otsu Bitkiler, Çalılar, Ağaç ve Ağaçlıklar)”

Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğünden Orman Yüksek Mühendisi Dr. Sevda POLAT “Mersin İlinin İlk Toprak Muhafaza Amaçlı Ağaçlandırma Çalışmalarının Güncel Sonuçları”

İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesinden Prof.Dr. Hüseyin E. ÇELİK “Heyelan ve Sel Oluşumunda Etkili Olan Faktörler”

Hacettepe Üniversitesinden Doç.Dr.Hakan A.NEFESLİOĞLU “Heyelanlar ve heyelan tehlike haritaları”

Bakanlık Müşaviri M.Hanifi NARLIOĞLU “Konya Kapalı Havzasında Yapılan Ormancılık Çalışmalarının Değerlendirilmesi”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesinden Prof.Dr. Özden GÖRÜCÜ “Sel ve Erozyon Kontrolü Projelerinin Sosyal ve Ekonomik Önemi”

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Sel ve Çığ Projeleri Şube Müdürü Ali KEŞ “Sel Kontrolü çalışmalarında etüt ve projelendirme esasları” başlıklı sunumlarını; yabancı ülkelerden gelen konuklar da kendi ülke sunumlarını yapmışlardır.

 

 

 

 

Arazi programı kapsamında Gilindires Deresi, Tömük Deresi, Arpaçbahşiş Deresi üzerindeki tersip bentleri ve taban kuşakları incelemesi

 

 

 

 

Hacıalanı Erozyon ve Sel Kontrol Model Eğitim Sahası incelemesi

 

 

Mersin’in Erdemli ilçesi Kayacı köyü yakınlarında kurulmuş olan Yüzeysel Akış Deneme Parselleri incelemesi

 

 

Erdemli ilçesinde DSİ tarafından tesis edilen taşkın mansap yapısı incelemesi

 

Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya ve Sırbistan’dan katılan yabancı konuklarımız ülkemizde sel, erozyon ve heyelana çok önem verildiğini, bu çalışmalarda ülkemizin çok ileride olduğunu belirterek böyle bir eğitime katılmış olmaktan duydukları mutlulukları dile getirmişlerdir. Bu eğitim sayesinde yeni şeyler öğrendiklerini ifade eden misafirlerimiz eğitimden istifade ettiklerini, bu gibi eğitimlerin daha sık yapılmasının gerekliliğini belirterek tekrar bir araya gelmenin ümidi içinde olduklarını belirtmişlerdir. Çok güzel ağırlandıklarını söyleyen yabancı konuklarımız Türkiye hükumetine, TİKA’ya, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüne teşekkürlerini sunmuşlardır.

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır