29 Ocak 2015 Perşembe günü Bakanlığımız 22. Katta UNCCD COP 12 Sürecine Bilimsel Katkılar hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışını, Bilim ve Teknoloji Komitesi (CST) Alt Kurulu başkanlığı görevini yürüten ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ALTAŞ gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı’nın önemine ve konferans öncesi hazırlıkların yapılması gerektiğine dikkat çeken ALTAŞ, toplantı gündemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Toplantıda ilk bilgilendirme sunumunu yapan Prof. Dr. Özden GÖRÜCÜ; temel olarak UNCCD’nin en önemli çalışma organlarından olan CST ve CRIC hakkında bilgi vererek, bu organların yapısı, çalışma şekilleri ve taraflar konferansı açısından sahip oldukları öneme değindi. Bilimsel ve teknolojik danışmanlık yapan bir organ olan CST’nin Mart 2015’te Meksika’da gerçekleştirilecek toplantısında, fakirliğin azaltılmasında çölleşme, arazi bozulumu, kuraklık ve yöresel bilgi temelinin tartışılacağına dikkat çekerek akademisyenler olarak bildirilerle katkı vereceklerini belirten GÖRÜCÜ, ayrıca kırsal fakirliğin azaltılmasıyla ilgili ülke deneyimimizi aktarmamız gerektiğinin de altını çizdi.
Bakanlık müşaviri Dr. Ahmet ŞENYAZ ise UNCCD ile ülkemiz ilişkilerini kronolojik olarak ele alarak, CST önceliklerinin;
• UNCCD bilimsel konferansları
• İzleme ve değerlendirme
• Uluslararası bilimsel danışmanlık
• Bilgi yönetimi (geleneksel bilgi ve en iyi uygulamalar) ve
• Araştırma-burs programları olduğunu belirtti.
CST’nin izleme değerlendirme konusundaki önemli sorumluluklarına dikkat çekerken, UNCCD’nin çölleşme ile mücadele konusunda dünyada bir otorite oluşturmak istediğini ve bu amaçla CST’yi desteklediğini ifade eden ŞENYAZ, ülkemizde UNCCD ile ilgili olan gelişmelere, yürütülmekte olan çalışmalara ve ülkemiz katkılarına değindi. ÇEM Genel Müdürlüğü’nün kurulmasının çölleşme konusunda ülkemiz açısından büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Dr. Ahmet ŞENYAZ, ÇEM Genel Müdürlüğü faaliyetlerinden olan Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin Kurulması (HİDS) Projesinin erozyon, çölleşme ve diğer pek çok izleme temasını içinde barındırması nedeniyle öneminin büyük olduğunu da vurgulamıştır. COP12’de yapılabilecek çalışmalar anlamında ise;
• Liderlik; aktif katılım ve karar alma mekanizmalarında yer almak,
• Bölgesel işbirliği projeleri fikirleri sunmak,
• Personelin toplantılara entegrasyonunu sağlamak konularının altını çizmiştir.