UNCCD COP12 Gündemi ve Belgeleri (13 Temmuz 2015 Tarihi İtibari ile Taslak Halleri)
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da yapılacaktır. Bununla ilgili ev sahibi ülke anlaşması 26.01.2015 tarih ve 2015/7236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 25 Mart 2015 tarihinde imzalanmıştır. Ayrıca 18 Haziran 2015 tarihli Başbakanlık Talimatı ile konu tüm kurum ve kuruluşlara yazılmıştır.
Konferans kapsamında Devlet Başkanlarının iştirak edeceği açılış seremonisi, Bakanlar Forumu, Parlamenterler Forumu, İş Forumu, STK toplantıları gibi değişik etkinlikler gerçekleştirilecektir. Ayrıca delegelerin iştirak edeceği Genel Kurul, Bilim ve Teknoloji Komitesi gibi toplantılar, yan etkinlikler, kültürel faaliyetler ve EXPO düzenlenecektir. Bunlara ait çalışmalar devam etmektedir.
Daha çok lojistik konularını ilgilendiren bu işlerin yanında, Ülkemiz siyasi ve bilimsel manada en etkin sonuçları almayı hedeflemektedir.
2015 yılı uluslararası gündem açısından son derece önemli bir yıldır. Eylül ayında toplanacak BM Genel Kurulunda ‘2015 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ kabul edilecektir. Ardından Ekim ayında ülkemizde yapılacak UNCCD COP12 esnasında ‘Çölleşme, arazi bozulması, kuraklık, arazi bozulumunun dengelenmesi’ konularında önemli kararlar alınması öngörülmektedir. G20 ve B20 Kasım ayında yine ülkemizde yapılacaktır. Aralık ayında ise Fransa’da İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (UNFCCC COP21) organize edilecektir.
2015 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, UNCCD COP12, G20-B20, UNFCCC COP21 gündemleri birbirleri ile paralellik göstermekte ve birbirini takip etmektedir.
UNCCD COP 12 Taslak Gündemi ve Üst Düzey Toplantıları için hazırlanan bilgi notu ekte takdim edilmektedir. Bu iki belgede de görüleceği üzere organizasyon işleri dışında, temel hatları ile COP12 esnasında;
• 2015 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi hedef ve uygulamalarına entegrasyonu,
• Sözleşmenin etkin şekilde uygulamalarındaki eğilimler,
• Mali mekanizmalar,
Müzakere edilecektir.
Bakanlar, Parlamenterler ve Uluslararası Kuruluşların Başkanlarının da katılacağı ‘Üst Düzey Toplantılar ve Özel Bölüm” de ise;
• Küreselden yerele: Arazi bozulumunun dengelenmesi konseptinin eyleme dönüştürülmesi
• Kuraklığa uyum: Kuraklık yönetimi politikalarının ulusal gündeme entegre edilmesi ve kuraklığın etkilerinin azaltılması
• İklim değişikliğine arazi temelli uyum: Sürdürülebilir arazi yönetimi ile dayanıklılığın arttırılması
• Araziyi korumak ve rehabilite etme konusuna çerçeve düzenleyecek yasal düzenlemelerin Parlementerler ile müzakere edilmesi,
• Sürdürülebilir arazi yönetimi için özel sektörün teşviki,
• Sivil toplum kuruluşları ile “arazi hakları”
Gibi konular müzakere edilecektir.
Ülkemiz, Başbakanlık talimatında da belirtildiği üzere hem tüm oturumlara, yan etkinliklere, panellere etkin şekilde katılarak en uygun kararların alınmasına destek olmayı, hem de Devlet Başkanları, Bakanlar, Parlamenterler, İş Dünyası, STK’lar, Yerel Yönetimler Deklarasyonları ile bundan sonraki çalışmalara yön gösterecek Deklarasyonlar çıkartmayı planlamaktadır.
Ayrıca hazırlıkları başlatılmış bulunan ‘Ankara Girişimi’ ile uzun süreli bir çalışma planı ve politik belge hedeflenmektedir. Bunun için Birleşmiş Milletler ve Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili taraflarla müştereken çalışmalara başlanılmıştır.
Bu Taraflar Konferansı Ülkemiz adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü) tarafından koordine edilmektedir. Ancak gerek hazırlanan belgeler, gerekse alınacak kararlar başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere birçok Bakanlığı, Kurum ve Kuruluşları, Üniversiteleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Özel Sektörü ve bilimsel faaliyetleri ve uygulamaları çok yakından ilgilendirmektedir.
COP12 esnasında alınacak kararların, 2015 Sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve UNFCCC COP21 kararları ile birlikte, ülkemizin kalkınma politikalarını da yakından etkileyeceği, neticede gerek Kamunun, gerekse Özel sektör ve STK’ların yeni duruma adapte olmaları gerekeceği öngörülmektedir.
13 Temmuz 2015 Tarihi itibari ile COP Gündemi ve müzakere edilecek belgelerin bir kısmı taslak olarak belirlenmiş durumdadır.
Buna göre;
Üst Düzey Toplantılar Bilgi Notu ( Türkçe)
Üst Düzey Toplantılar Bilgi Notu ( İngilizce)
Sözleşmenin Uygulanmasının Gözden Geçirilmesi Komitesi Raporu (İngilizce)