Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

UNCCD (PRAIS-3) Raporlama Çalıştayı Antalya’da başladı.

12 Mart 2018

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin (UNCCD) Odak Noktası görevini sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı “UNCCD Bölgesel Kapasite Geliştirme Çalıştayı”, ilgili kurum ve ülke temsilcilerinin katılımları ile 12-15 Mart 2018 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştiriliyor.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Türkiye tanıtım filmiyle başlayan çalıştayın açılış konuşmalarında;

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat DİKİCİ, Türkiye ormancılığının oldukça ileride olduğunu ve özellikle Akdeniz kuşağı üzerinde oldukça verimli ormanlara sahip olduğumuzu ancak kendisinin de daha önce çalıştığı Konya bölgesinde çölleşme ve kuraklık riski bulunduğunu belirtmiştir. Özellikle bu riskli alanlarda ÇEM’in yaptığı başarılı çalışmalara değinerek, bu çalışmalarda yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirmiştir. Bu çalıştayın gerçekleştirilen çalışmaların raporlanarak ortaya konmasında oldukça önemli bir aşama olduğunu ve işbirliklerinin artarak devam etmesi gayesinde olduklarını belirtmiştir.

UNEP temsilcisi Adamou Bouhari, gerçekleştirilecek olan çalıştayın ülkelerin kapasitesinin geliştirilmesi için oldukça önemli olduğunu belirtmiş sürdürülebilir yönetime vurgu yapmıştır.

FAO Roma Merkezinden katılım sağlayan Sara MARJANIZADEH, çalıştay programı hakkında genel bir bilgi verdikten sonra bu sene SKH 15.3 hedefinin farklı bir teknik ile izleneceği ve raporlanacağına değinerek tüm ülkelerin katılımı ve Türkiye’nin ev sahipliği için teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

UNCCD Sekretaryasından katılım sağlayan Johns Kharika, ilk raporlama eğitiminin burada yapıldığını buradan alınacak olan geri bildirimlerin diğer ülkelere yön vereceğini belirtti.

ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA katılımcılara kendilerini ülkemizde ve turizm başkenti, Akdeniz’in inci kolyesi Antalya’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başlamıştır. ÇEM olarak ATD ile ilgili ulusal çalışmaların koordinasyonunu sürdürdüğümüzü, ulusal bazda da paydaş kurumlar ile ATD faaliyetlerimizi birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu dile getirmiştir.

Genel Müdür, “Sürekli artan dünya nüfusu ile birlikte ortaya çıkan İklim değişikliği ve kuraklığın etkileri sonucunda doğal kaynakların kullanılmasında ve yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşanmakta olduğunu, her yıl 12 milyon ha verimli arazinin tahrip edildiğini, bu durumun sadece bizlerin değil, gelecek nesillerin de refahını etkilemekte olup yaşadığımız bu sorunların ulusal sınırları aşarak küresel bir boyut kazandığını belirtmiştir.

Diğer yandan, ülkelerin bir araya gelerek küresel anlamda yaşadığımız bu soruların üstesinden gelebilmek için ortak çalışma kararı almış olduğunu, bunlardan birinin de Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi ile; Çölleşme/arazi tahribatı ve kuraklığın etkileriyle mücadele etmeyi, aynı zamanda mücadele faaliyetleriyle de etkilenen bölgelerde yaşayan insanların gıda güvenliğini sağlamayı ve kırsal fakirliği önlemeyi hedeflediği konusuna vurgu yapmıştır.

Türkiye olarak bu sözleşmeye ve sözleşme kapsamında yapılan ulusal, bölgesel ve küresel tüm çalışmalara elimizden gelen maddi ve teknik desteği verdiğimizi ve vermeye de devam edeceğimizi belirtmiştir.

ÇEM Genel Müdürlüğü olarak arazi bozulumunu izlemeye yönelik model ve pilot projelerimizden bahsederek ve çalıştayın başarılı geçmesi dileklerini ileterek konuşmalarını sonlandırdı. Çalıştayın öğleden önceli oturumunda Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) uygulamalarının raporlanması konusunda sunumlar gerçekleştirilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır