ÇEM Genel Müdürlüğü personeli Dr. Ahmet ŞENYAZ tarafından “Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Yardımcı Organları ve Faaliyetleri” konulu sunum 04.10.2018 tarihinde ÇEM Genel Müdürlüğü 11. Kat Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, ÇEM Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK, ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Daire Başkanları ve ÇEM teknik personeli katılım sağladı.
Dr. ŞENYAZ sunumuna Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD)’nin arazi tahribatı, çölleşme ve kuraklığın etkileri ile mücadele ederek; kurak alanlardaki olumsuz koşullardan etkilenen ülkelerdeki gıda güvensizliği, su kıtlığı, yoksulluğu önlemeye çalıştığını belirtti. Böylece küresel anlamda Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Arazi Yönetimi amacıyla ortaya çıkan ve bu kapsamda çalışmalar yapan bir sözleşme olduğunu ifade etti.
Ardından, UNCCD’nin 195 ülke ve AB tarafından tanınan bir sözleşme olduğundan ve ülkemizin bu sözleşmeye 1998 tarihinde katılım sağladığından bahsetti. UNCCD’nin organları olan Bilim ve Teknoloji Komitesi (CST), Sözleşme Uygulamalarının Gözden Geçirilmesi Komitesi (CRIC), Taraflar Konferansı (COP), Sekretarya ve Küresel Mekanizma (GM)’nin iş tanımları, yaptığı faaliyetler ve üye sayıları hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.
Dr. ŞENYAZ sunumunun sonunda sözleşmenin işlemesi adına ülkelere, diğer kurumlara (STK ve Özel Sektör vb.) sorumluluklar düştüğünden ulusal ve bölgesel eylem programları ve raporlama sürecinin önemini açıkladı. Sözleşmenin uygulanabilmesi için stratejik hedefler belirlendiğini ve bu hedeflerin sadece fiziksel göstergelere değil sosyo-ekonomik ve kültürel göstergelere de dayandırıldığını vurguladı. Ayrıca, COP 13’de alınan kararlar hakkında açıklamalar yaparak sunumu tamamladı.
Son olarak, ÇEM Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK, COP 13 toplantısında alınan kararlardan biri olan cinsiyet politika belgesinin oluşturulmasının ülkemiz ormancılık sektörü için bir gereklilik olduğuna ve bu konuda acilen çalışmalara başlanılması için talimat verdi.