Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“Yetişme Ortamı Etüt Çizelgelerinin Web Tabanlı Olarak Elektronik Ortamda Düzenlenmesi” Projesi Hayata Geçiriliyor…

20 Ağustos 2014

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nce,  yetişme ortamı etüt çizelgelerinin, arazide profil noktasında veya inceleme noktasında, web tabanlı olarak elektronik ortamda doldurulmasına  yönelik çalışmanın sonuna gelindi. 

 

 

Çalışmaya; Etüt Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Şube Müdürleri Beytullah FİDAN, Ali KEŞ, Ali TANIŞ, teknik elemanlar Muammer COŞKUN, Erkan GÜLER, Sezgin AKSU, Timuçin DİZDAROĞLU, Yunus Barış ODABAŞI, Ahmet KÜÇÜKDÖNGÜL,  İlyas BOZTAŞ, Mehmet Fatih SÖNMEZ, Ayten DEMİRHAN, Gökhan AYDOĞDU, Savaş KARAKAYA ve Gehver ALTÜRK, yazılım firma yetkilileri Cem AKKOÇ,  İpek ULER katılmışlardır. 

 

 

Uygulamaya geçirilecek sistemle, manuel olarak kağıt üzerinde düzenlenen,  yetişme ortamı etüt çizelgeleri ile inceleme noktası  etüt çizelgeleri, arazide nokta üzerinde tabletler veya android işletim sistemine sahip diğer cihazlar kullanılarak web tabanlı olarak, elektronik ortamda yapılabilecektir.

 

Sistemin kullanılması ile, proje yapıcıları; arazide toprak profilleri üzerinde elektronik ortamda etüt çizelgelerini doldurup resimleri çektikten sonra diğer noktalara gidebileceklerdir. 

 

Arazide gidilen her noktanın koordinatları otomatik olarak kayıt altına alınmakta ve merkeze bildirilmektedir. Dolayısıyla otokontrol sağlanmakta, profil noktasına gidilmeden etüt çizelgesi doldurulması veya bir profilin bilgilerini başka bir profilde kullanma gibi yanlışlıkların önüne geçilmektedir.  Yapılan iş ve işlemler elektronik ortamda harita üzerinde takip edilebilmekte, kontrol teşkilatının projenin her aşamasında katılımı   sağlanmaktadır. Bu sistem ile sahada ayrıca GPS ve fotoğraf makinası kullanmasına da gerek kalmamaktadır.

 

Sistemin işleyişi kısaca söyle olacaktır:

 

1. safhada proje yapıcılarına, yapacakları projelere bağlı olarak elektronik ortama giriş sağlayabilecekleri şifre ve program yazılımı;   idare tarafından verilecektir.

2. safhada proje yapıcıları kullanacakları tablet veya diğer cihazlara bu uygulamayı indirmeleri sağlanacaktır.

3. safhada etüt çizelgeleri, arazide önceden belirlenmiş olan noktalarda toprak profilleri başında doldurulacak,  noktanın koordinat bilgileri kaydedilecek, profil ve saha  resminin çekilmesi ile tamamlanacaktır. 

4. safhada bu uygulama ile proje yapıcısının online olarak nerede olduğu  takip edilebilecek, arazide yapılan çalışmalar, proje kontrol teşkilatınca denetlenebilecektir. 

5. safhada Kontrol teşkilatı, bilgisayarına gelen etüt çizelgeleri ile o noktanın fotoğrafını aynı anda incelemesi sağlanacaktır. Yapılan kontrollerde eksiklikler varsa çizelgede gerekli düzenlemeler yapılması için geri gönderilebilecektir. 

6. safhada proje yapıcısı ile kontrol teşkilatı mutabakatı sağlandıktan sonra  etüt  çizelge formları onaylanacak ve aynı anda Genel Müdürlüğümüzde kurulu bulunan toprak veri tabanına öz nitelik bilgisi olarak depolanacaktır. Böylelikle bu bilgiler hem yapılacak projede altlık olarak kullanılacak, hem de çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere elektronik ortamda toprak veri tabanına bilgi akışı  saklanacaktır. 

 

Hem emek hem de zaman bakımından ciddi faydalar sağlayacak proje ile, bilgi kayıpları ortadan kalkacak ve ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması ve yapılan işin kontrolü tam anlamıyla gerçekleşecektir. 

Bu çalışma ÇEM Genel Müdürlüğünce 2014 yılı projelerinde pilot olarak uygulanacak, ileriki yıllarda yapılacak tüm projelerde kullanılabilecektir. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır