Tarım ve Orman Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “YUKARI HAVZALARDA HİDROLOJİK SEL MODELİ PROJESİ TOPLANTISI” 30 Temmuz 2018 tarihinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Müsteşarlık Makamında gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Akif ÖZKALDI başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Müsteşar Yardımcıları Hüseyin DİNÇER ve Ali Rıza DİNİZ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü M.Mustafa GÖZÜKARA, Genel Müdür Yardımcısı Emin KARAMAN, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin AKBAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkan Yardımcısı Erhan DEMİR ile ÇEM, MGM, OGM ve DSİ’den ilgili Daire Başkanları ve teknik personel katılım sağlamıştır.
Sayın Müsteşarımız Akif ÖZKALDI, projenin önemini vurguladığı açılış konuşmasını gerçekleştirdikten sonra, ÇEM Genel Müdürü Sayın Mustafa GÖZÜKARA, projenin başlangıcından bu zamana kadar yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı özetledi. Genel Müdürümüzün konuşmasının ardından, Havza Planlama ve Arazı Islahı Dairesi, İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü personeli Enis BALTACI ve Proje danışmanı Prof. Dr. Latif KALIN, projenin amacını, kapsamını, yapılan işlemler ile elde edilen sonuçları ifade eden sunumlar yaptı.
Modelin çalışması için geliştirilen yazılımlar açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiştir. Yazılım Atmosferik Modül, Hidrolojik-Hidrolik Modül; ve Sel Kontrol faaliyet Modüllerinden oluşmaktadır. Atmosferik Modül; MGM tarafından üretilen ALORA ve WRF sayısal hava tahmin modeli verilerini kullanmaktadır. Hidrolojik-Hidrolik Modül; Curve Number (SCS-CN) metodu ile her bir grid için yüzeysel akışa geçen su miktarını hesaplamaktadır ve kanal içindeki debi hesabı ise Manning formülüne göre hesaplanmaktadır. Sel Kontrol Faaliyet Modülü; Sel havzalarının üst kısımlarında, uygulanacak arazi ıslahı tesisleri ile yağış sularının arazide tutularak, havzaların aşağı kısımlarında muhtemel sel riski azaltılmaya çalışılan “Sel Kontrol Faaliyetleri”ni kapsamaktadır. Sel Kontrol Faaliyetleri Modül içerisinde dizayn edilerek havza için optimum proje oluşturulabilecektir. Böylelikle sel oluşumu daha başlangıç aşamasında önlenecek veya azaltılacak, aynı zamanda ana sel deresinde yapılacak tesislerin de güvencesi olacaktır. Sel kontrol faaliyet modülü ile aşağı havzalarda sel taşkın risklerini en aza indirmek amacıyla yukarı havzalara tesis edilecek olan en uygun sel kontrol faaliyetlerinin belirlenmesi sağlanacaktır. Oluşturulan dizayn projedeki her bir faaliyet için fayda maliyet analizleri yapmak mümkün olacak ve söz konusu saha için en uygun faaliyet seçilmiş olacaktır.
Katılımcıların konu ile ilgili soruları ve katkıları ile devam eden toplantı sonucunda, geliştirilen modelin 2018 yılı sonunda kalibrasyon ve testlerinin tamamlanması, 2019 yılından başlayarak Türkiye genelinde yaygınlaştırılması ve bu çalışmanın farklı projelere girdi olması gerektiği kanaati ile tamamlanmıştır.