Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

YÜKLENİCİ PROJE YAPIMCILARINA YÖNELİK “SEL KONTROL UYGULAMA PROJESİ YAPIMI” EĞİTİMİ YAPILDI…

15 Şubat 2013

Genel Müdürlüğümüzce, 12-13 Şubat 2013 tarihlerinde Orman Mühendisliği dalında özel sektörde faaliyet gösteren proje mühendislik firmalarına ve serbest çalışan orman mühendislerine yönelik "Sel Kontrol Uygulama Projesi Yapımı " ile ilgili eğitim Ankara’da yapıldı. 

 

Eğitim çalışmalarına, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Mühendisleri Odası temsilcileri ile birlikte Orman Mühendisliği dalında özel sektörde faaliyet gösteren proje mühendislik firmaları, serbest çalışan orman mühendisleri ve Genel Müdürlüğümüz personeli katılmıştır.

Çölleşmeve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, iki gün sürecek eğitiminülkemize ve mesleğe hayırlı olması dilekleriyle başladığı açılış konuşmasında GenelMüdürlüğümüzün sel kontrol stratejisi üzerinde durmuştur.  

 

Yapılacakolan bu eğitim klasik bir eğitim olmayacaktır diyen Genel Müdür Avcı sözlerineşöyle devam etti; “Katılım en üst seviyede olacak, karşılıklı tartışma ve fikiralış verişi, bilgi ve tecrübe aktarımı her safhada yapılacaktır. Sel projeyapımı yeni bir konudur. Proje yapımında yüklenici firma bulmakta zorlukçekiyoruz, bu eğitim sonunda proje yapımcı sayısının artacağına inancım tamdır.Biz ormancılar olarak artık sadece orman alanlarında çalışmıyoruz. Sel kontrolgayesi ile her türlü arazide çalışmaktayız. Ben özellikle burada mera ve tarımalanlarında yapacağımız sel kontrol projelerinden bahsetmek istiyorum” .

 

Meraalanlarında tesis edilecek olan teraslar, hayvan hareketini ve dolayısıylaotlamasını kısıtlamayacak şekilde, geniş aralıklarla ve kesik teras olarakprojelendirilmesi gerektiğini ifade eden Genel Müdür Hanifi Avcı; tarım alanlarındaise yüzeysel akışın fazla olduğu, yüksek meyilli,  sahipli arazilerde, mülk sahipleri ilegörüşülmek suretiyle muvafakatlarının alınması kaydı ile; terasların ve diğertesislerin İdare tarafından, dikimlerinin ise mülk sahipleri tarafından yapılmasıplanlanmalıdır dedi.

 

Türkiye’yitehdit eden tabii afetler arasında sel, depremlerin ardından 2. sıradagelmektedir diyen Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etti: “Sel vetaşkınlar genellikle uzun süreli yağışlar ya da şiddetli ve ani yağışlardan sonra,özellikle fazla eğimli ve geçirimsiz toprakların bulunduğu havzalarda meydanagelmektedir. Ayrıca kar yağışının yoğun olduğu havzalarda; sıcaklığın birdenbire artması sonucu kar örtüsünün erimesi de sel ve taşkınlara yol açabilmekteve taşkın debilerini etkilemektedir.

 

Selprojelerinde öncelikle akış katsayılarının düşürülmesi hedeflenmelidir. Akışkatsayısını düşürmek için yağışın bir kısmı arazide tutulacak, diğer kısmı isesorunsuz ve etrafa zarar vermeden aşağılara indirilecektir. Yolların, enerjinakil hatlarının erozyona ve sele etkisi yöreye göre değişir, onun için yöreyegöre tedbir alınmalıdır.

 

Selkontrolü projelerinin uygulanmasının tamamlanması ile birlikte sel sonucumeydana gelen can ve mal kayıpları asgari düzeye indirilecek, yukarı havzalardakiarazilerin rehabilite edilmesi ile ekonomiye olan katkı artacaktır.

 

Sonuçolarak; Akış katsayısının azaltılması, su tutma kapasitesinin arttırılması, erozyonve sedimentin azaltılarak selin kütlesinin ve hacminin azaltılması, yamaçarazilerinde drenaj sağlanması (drenajın düzenlenmesi),  akış rejiminin düzenlenmesi,  kar erimelerinin geciktirilmesi vebiriktirilmesi  (bakı), evapotranspirasyonunarttırılması, akışın geciktirilmesi sağlanacaktır.”

 

Eğitimsonunda yapılan değerlendirmelerde ise; Sel kontrolü için alınacak tedbirlerinönemine dikkat çekilmiş olup, yukarı havzalardaki yamaçlarda ve oyuntulardaalınacak sel kontrol tedbirlerin önemli olduğu belirtilmiştir. Sel ve taşkınıkontrol altına alınması için buralarda yapılacak çalışmaların, selin oluşumunaengelleyeceği veya geciktireceğine değinilmiştir. Ayrıca yukarı havzalarda yapılanbu çalışmaların sonucunda dere ana yataklarında tedbir almaya bile gerekkalmayabileceğine vurgu yapılmıştır.

 

SelKontrol Uygulama Projesi Yapımı Eğitimi’ne katılan firma ve serbest mühendisliklistesi aşağıda verilmiştir.

 

1

Akad Mühendislik

2

Aker Mühendislik

3

Alkışlar Mühendislik

4

Aytaş Müh. Ve Ormancılık

5

Başkent Birlik Ormancılık

6

Başoğlu Müh.

7

Birikim Ormancılık

8

Büyük Anadolu Ormancılık

9

Emrah Ersoy Ormancılık

10

Erarslan Ormancılık

11

Es Mühendislik

12

Geopratik Ormancılık

13

Gökhan Ormancılık

14

Kastamonu Entegre A.Ş.

15

KMC Ormancılık

16

Nar Ormancılık

17

Nehir Mühendislik

18

Or-Bil Müh. Müşv.

19

Pusula Mühendislik

20

VBM Enerji ve Müh. Ltd. Şti.

21

Yay Mühendislik

22

Davut Şahan Mühendislik

23

İshak Yetim Mühendislik

24

Murat Büyükhan Mühendislik

25

Hüseyin Karakuş Mühendislik

 

EĞİTİM SUNUMLARI

 

1.Yukarı Havza Islah Çalışmalarının Sel ve Taşkın Yönünden Değerlendirilmesi A.KEŞ

 

2.Yamaç Arazilerde Teras Uygulamaları M.Fatih SÖNMEZ

 

3.Yamaç Arazilerde Teras Harici Diğer Uygulamalar B.Ali TAŞ

 

4.Teknik Şartname B.Fidan

 

5.Sel Kontrolünde Etüd ve Proje Çalışmaları B.Fidan

 

6.Projelerde Harita Çalışmaları E.GÜLER

 

7.Proje Dispozisyonu O.Songur

 

8.Oyuntu IslahıTesisleri A.KÜÇÜKDÖNGÜL

 

9.Kütle Hareketleri İ.BULUT

 

10.İhale Sürecinin Öncesinde ve Sonrasında Yapılacak İşler Y.AYDOĞAN

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır