Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğümüz ile Orman Genel Müdürlüğü (İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü) işbirliği ile yürütülen "Farklı Orman Tipleri ve Diğer Arazi Kullanımındaki Alanlarda Yüzeysel Akış Miktarı, Akış Katsayısı ve Toprak Kayıplarının Tespiti Projeleri" kapsamında Çamlıdere ve Erdemli’de kurulan istasyonlardaki ölçüm sistemleri ve yeni yaklaşımlar değerlendirildi.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA, Daire Başkanı Hayrettin YILDIRIM, Prof.Dr.Orhan DOĞAN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Uzman Hicrettin CEBEL, Mühendisler Ödül ÖZTÜRK, İlknur CEBECİ, ÇEM Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürleri, mühendisler ve uzman yardımcıları katılım sağlamıştır
ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile, sel modellemesinde kullanılan yüzey akış katsayısı ve erozyon risk haritalarının oluşturulmasında kullanılan model parametrelerinden bitki örtüsü faktörü araştırılmaktadır. Toplantıda proje yürütücü Suat ŞAHİN tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, yüzeysel akış parsellerinden gelen sediment örneklerinin nasıl alındığı ve ölçümlerin nasıl değerlendirildiğiyle ilgili katılımcılara bilgi verildi.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, ülkemizde her yağışın erozyon oluşturmadığını, erozyona sebep olan münferit yağışların tespit edilmesi gerektiğini, toplam yağışlardan ziyade maksimim yağışların önemli olduğunu ifade ederek, yağışların incelenirken hangi arazi kullanımında ne kadar yağıştan sonra suyun akışa geçtiğinin ve su erozyonun başladığının, su havzası sınırları esas alınarak benzer ekolojik havzalara ayrılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Genel Müdür AVCI, sel ve taşkın erken uyarı sistemlerinin kurulmasında anlık verinin çok önemli olduğunu bu nedenle bu çalışmaların erken uyarı sistemlerinin kurulmasına altlık oluşturacağını söyledi.
Yüzeysel akış miktarının parsellerde anlık nasıl ölçülebileceği, sediment ölçümünde manuel sistemler yerine insan kaynaklı hataların önüne geçmek için dijital sistemlerle ölçümlerin yapılabilirliği konularında Adnan ŞEN tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sunum ile sediment ve yüzeysel akışa geçen su miktarının nasıl ölçülebileceği katılımcılara anlatıldı.