Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen; “Değişen Dünya’da Sulama ve Drenaj; Küresel Gıda Güvenliği Sorunları ve Fırsatları” ana temalı Foruma; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, İçişleri Bakanı Muammer GÜLER, KKTC Doğal Kaynaklar Bakanı Ahmet BAKIRCI, Mardin Valisi Ahmet CENGİZ, Milletvekilleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi AKÇA, Müsteşar Yardımcısı Mustafa ELDEMİR, DSİ Genel Müdürü Akif ÖZKALDI, ICID Başkanı Gao Zhanyi, Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcısı Doğan ALTUNBİLEK, dünyanın çeşitli ülkelerinden politikacılar, uzmanlar, araştırma enstitüsü temsilcileri, sivil toplum örgütleri, öğrenciler, çiftçiler ve özel sektör temsilcileri iştirak ettiler.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Mardin'in 7 bin yıldır kardeşliğin, barışın, hoşgörünün şehri olduğunu, burada bütün dinler ve dillerin adeta kader birliği yaptığını söyledi.
Türkiye Ulusal Sulama ve Drenaj Komitesi Onursal Başkanı olarak, böylesin önemli bir foruma ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyduklarını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, daha önce de İstanbul'da 5. Dünya Su Forumu'nu gerçekleştirdiklerini anımsattı.
1. Dünya Sulama Forumu için Mardin'in belirlenmesinin birçok açıdan manidar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, şöyle dedi:
"Mardin, ilk sulama ve ziraat örneklerinin beşiği olarak kabul edilmektedir. Dünyada bugün itibariyle 8 kişiden biri, başka bir ifadeyle yaklaşık 900 milyon insan kronik olarak yetersiz beslenme problemi ile karşı karşıyadır. Öte yandan bütün dünyada kullanılan içme suyunun yüzde 70'i sulamada kullanılmaktadır. Dünya Sulama Forumu'nda suyun geniş bir yelpazede tartışılmasına ve günümüzde yaşanan ve potansiyel su sıkıntılarına çare üretmeye büyük ihtiyaç vardır. Burada tebliğ sunacak hocalarımız inşallah buna çare üreteceklerdir. Dünya nüfusu ve şehirleşme oranına paralel olarak günümüz dünyasında su ile alakalı sıkıntılar hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu problemlere acilen cüzüm bulunması gerekmektedir."
Su kaynaklarının miktarı ile kalitesinin korunmasının hayati önem arz ettiğini dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları söyledi:
"Yağış dağılımı düzensiz olan Türkiye, su zengini bir ülke değildir. Aksine, gerekli tedbirler alınmadığı ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik yatırımlara öncelik verilmediği takdirde yakın gelecekte su problemleri yaşamaya aday bir ülke olabilir. Alınması gereken önlemler var. Ülkemizde bir damla suyun bile heba edilmemesi adına çalışmalar sürdürmekteyiz. Su yapıları inşa ederek boşa akan sularımızı değerlendiriyor, su israfını önleyici tedbirleri hayata geçiriyor ve su tasarrufu konusunda gerekli dikkati gösteriyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya ve iklim şartları baraj ve HES yapmamızı, sulama tesisleri ve içme suyu projelerini hayata geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Baraj, gölet ve hidroelektrik santral gibi su kaynakları arzını arttırıcı çalışmalar yapıyoruz, sulamada modern sulama tekniklerini hayata geçiriyoruz."
1. Dünya Sulama Forumuna Genel Müdürlüğümüzden Şube Müdürü Arif KARAKAYA, Ziraat Mühendisi Muammer COŞKUN ve Bilgisayar İşletmeni Metin KAYA katılım sağladı.
Uluslararası Sulama ve Dranaj Komisyonunun (ICID) önderliğinde ve ev sahipliğini Sulama ve Dranaj Türk Milli Komitesinin (TUCID) yaptığı Forum, FAO (Birleş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), IWMI (Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü), GWP (Evrensel Su Ortaklığı), ADB (Asya Kalkınma Bankası), IFPRI (Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü), UNESCO – IHE (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü - Uluslararası Hidroloji Enstitüsü), ICARDA (Kurak Alanlarda Uluslararası Tarımsal Araştırma Merkezi) ve WB (Dünya Bankası) ortaklığında gerçekleştirildi.
Forum süresince; tematik oturumlar, yuvarlak masa ve panel oturumları, çeşitli kuruluşlar ve birleşmiş milletler örgütünün alt birimleri tarafından organize edilen özel oturumlar düzenlendi. Ana tema çerçevesinde uluslararası işbirliğini geliştirme amacı taşıyan Forum’da; gıda üretimi güvence altına almak, zirai üretimin artırılmasında ana girdi olan ve diğer girdilerin de kullanılmasına imkân sağlayan suyun ve sulamanın önemine dikkat çekmek ve sulama faaliyetlerinin önündeki engeller ile ilişkili problemlere bulunan çözüm yolları gibi hususlar da masaya yatırıldı.
1.Sulama Forumu Deklarasyon Sunumunda; Foruma 61 ülkeden 710 kişinin katılım sağladığı ve Forum’da 12 uluslararası organizasyonun yer aldığı belirtilerek 10 maddeden oluşan deklarasyon sunuldu.
Forumun son gününde ise; ‘’Su Kaynaklarının Daha İyi Kullanımı’’ konulu bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenerek Forum sonlandırıldı.