Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

BAKANLIĞIMIZDAN BİR HEYET TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ’NE,ZİYARET GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR

08 Ekim 2013

29 Eylül – 05 Ekim 2013 tarihleri arasında ülkemizden, Orman ve Su işleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir KÜÇÜK başkanlığında, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa GÖZÜKARA, Konya Orman Bölge Müdürü Necati ALIÇ ve Uzman Yardımcısı Pınar BERBEROĞLU’ndan oluşan heyet, Tanzanya’ya ziyaret gerçekleştirmiştir.
 



Gerçekleştirilen ziyaretin ilk günü kapsamında, Cumhurbaşkan Yardımcılığı Ofisine bağlı, Tanzanya Çevre Daimi Sekreterliği, Daimi Sekreteri (Müsteşar) Sazi SALULA ile görüşülmüştür.  Yapılan görüşmede, Orman ve Su işleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük, Türkiye’de genel olarak ormancılığın bugünkü durumu, çölleşme, arazi bozulumu, ağaçlandırma seferberliği, ulusal eylem planları, erozyon kontrol çalışmaları, rehabilitasyon çalışmaları, odun dışı orman ürünleri, orman yangınları hakkında genel olarak bilgi vermiştir. 



Tanzanya Daimi Sekreteri Sazi SALULA, ülkelerinde ki ormancılığa yönelik sıkıntılara değinmiş ve Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini dile getirmiştir. Ülkelerindeki enerji sıkıntısının büyüklüğüne değinen Daimi Sekreter, enerji sıkıntısının yanı sıra ülkedeki yanlış arazi kullanımlarının, orman ürünlerinin aynı zamanda odun kömürü olarak kullanılmasının, orman yangınları, aşırı ve düzensiz otlatmanın, tarım alanlarının ormanlarda yarattığı baskının sonucu, ülke yüzölçümünün %55’ini oluşturan 48.1 milyon hektar orman alanının, her yıl 400,000ha.’a yakınının arazi bozulumuna maruz kalmasına neden olduğunu, 450,000 bin fidan üretimine ve dikimine ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye’nin tecrübelerinin paylaşılmasının ülkeleri açısından öneminin büyük olduğunu belirtmiştir.



01 – 04 Ekim 2013 tarihleri arasında arazi gezileri yapılmış, sunumlar dinlenmiş, ülkeye ilişkin problemler, Türkiye ile ortak yürütülecek işbirliği alanları ortaya konulmaya çalışılmıştır. 



Darüsselam şehrinde gerçekleştirilen toplantının ardından, arazi gezisinin birinci günü kapsamında Morogoro ve ülkenin siyasi başkenti Dodoma’ya gidilmiş, Tanzanya Orman Araştırma Enstitüsü (TAFORI) ve Tanzanya Ağaç Tohum Kurumu (TTSA) ziyaret edilmiş, dinlenilen sunumların ardından, arazi gezileri yapılmış, fidanlıklarda incelemelerde bulunulmuş, tohum çimlendirme denemelerinin yapıldığı laboratuvarlar gezilmiş, mevcut durum gözlenmiştir. 




02.10 2013 tarihinde, Dodoma’dan harekete geçilerek, Wamı/Ruvu Su Havzasına gidilmiştir. Havzadan sorumlu ofiste, yapılan faaliyetlerden bahsedilmiş ve su kaynaklarının yönetilmesine yönelik problemlere vurgu yapılmıştır. 



Ardından, Singida’daki Tarım Araştırma Merkezi’ne gidilmiş, farklı orijinlerdeki türlere göre oluşturulan deneme alanları ile mısır deneme alanları gezilmiş, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi edinilmiştir.



03.10.2013 tarihinde, Shiyanga’da bulunan, Doğal Kaynaklar Yönetimi ve Tarım Ormancılığı Merkezi’ne (NAFRAC), ziyaret düzenlenmiştir. Yapılan ziyarette Toprak Koruma Projesi (HASHI)  tanıtılmış, ardından tarım ormancılığı ve bal üretimine yönelik oluşturulan deneme alanları gezilmiştir. 



Yapılan arazi gezilerinin ardından Bölge Yönetim Sekreteri’nin (vali) Ofisi ziyaret edilmiş, ilgililer ile görüşülmüş, birlikte yürütülecek ortaklıklardan duyulacak memnuniyet, bölge için kurak alan ormancılığı ve arazi bozulumu konularının önemine değinilmiştir.



04.10.2013 tarihinde, Darüsselam’a geri dönülmüş ve ziyaretin son günü olan 05.10.2013 tarihinde, genel değerlendirmelere yer verilmiştir.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir KÜÇÜK yaptığı değerlendirmede; arazi gezileri ve yapılan sunumların, Tanzanya’daki koşulları yakından görüp daha iyi anlamamıza imkân tanıdığını dile getirmiş, bu değerlendirmeler sonucunda, kurak-yarı kurak alan ağaçlandırma ve rehabilitasyonu, insanların gelirini artırmaya yönelik ormancılık faaliyetleri, bal üretimine yönelik bal ormanlarını geliştirilmesi, ormanların ve suların sürdürülebilir yönetimi, fidan üretimi gibi konuların önemli işbirliği alanları olduğunu belirtmiştir.



İki ülke arasında imzalanması planlanan, gözlemler sonucu oluşturulan, “Taslak Mutabakat Zaptına” ilişkin olarak, ilerde yapılabilecek işbirliği konuları da düşünülerek geniş çaplı olarak hazırlandığını dile getiren Müsteşar Yardımcısı Mahir KÜÇÜK, zaptın imzalanması öncesinde de iki ülke arasında ortak yürütülecek çalışmalar olabileceğini dile getirmiş, Türkiye’nin tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu belirtmiştir.


 

Tanzanya, Daimi Sekreter Yardımcısı, Türk heyetinin Tanzanya’da bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmiş, mutabakat taslağında belirlenen konulara ilişkin ilgili Bakanlıklar ile görüşülerek, değerlendirmelerin yapılacağının, Türk heyetinin gösterdiği gayret için teşekkürlerini sunduğunu belirtmiştir.

 

Darüsselam Büyükelçisi Ali DAVUTOĞLU ise, Türkiye’nin Dünya’ya açık bir ülke olduğunu, 2009’da Cumhurbaşkanımızın gerçekleştirdiği Tanzanya ziyaretin, vizelerin kaldırılması anlaşması da dâhil imzalanan anlaşmaların, Tanzanya’yı Türkiye’nin ne kadar önemsediğinin açık göstergesi olduğunu belirtmiştir. İki ülke arasında yürütülecek ortak işler için yasal alt zeminin hazır olduğuna ve iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin umulduğuna dikkat çeken DAVUTOĞLU, gerçekleştirilen bu ziyaretin, faydalı bir işbirliği sürecinin başlangıcı olmasının umulduğunu dile getirmiştir.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir KÜÇÜK, yaptığı kapanış konuşmasında, Tanzanya hükümetine ev sahipliğinden dolayı ayrıca Darüsselam Büyükelçisi Ali DAVUTOĞLU’na, toplantılardaki, komisyon çalışmalarındaki ve her türlü desteği için, teşekkürlerini sunmuştur.

 

Tanzanya Ziyaretine İlişkin Fotoğraflar; 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır