Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE KIRGİZİSTAN ve TACİKİSTAN’A TEKNİK ZİYARET GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

10 Ekim 2013

Bakanlığımız, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yürütülmekte olan “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Su Havzalarının Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında Mikro Havza yer seçimi için, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında, Daire Başkanı Behlül ŞENYÜREK, Proje Ulusal Odak Noktası Şube Müdürü Erdoğan ÖZEVREN, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Ormancılık Sorumlusu Ekrem YAZICI, TİKA Tarım Sektörü Uzmanı Nesrin ÖZSARAÇ ve Malatya Toprak Muhafaza Başmühendisi Cengiz MAMUR’dan oluşan heyet 30 Eylül–06 Ekim 2013 tarihleri arasında Kırgızistan ve Tacikistan’a teknik ziyaret gerçekleştirmişlerdir.
 



30 Eylül 2013 tarihinde Kırgızistan Çevre ve Ormancılık Ajansı Orman Ekosistemlerinin Geliştirilmesi Müdürlüğü’ndeki yetkililer ile görüşülmüştür. Görüşmede proje kapsamında gelinen aşama gözden geçirilmiş ve pilot uygulama yapılacak mikro havzanın sahip olması gereken özellikleri ve yapılması düşünülen çalışmalar hakkında görüşülmüştür.
 

 

Daha sonra Çevre ve Ormancılık Ajansı Orman Envanteri ve Planlama Müdürlüğü’ne gidilmiş ve burada da yetkililerle seçilecek mikro havza için lazım gelen teknik ihtiyaçlar hakkında görüşmüşlerdir.  



Heyet, 01 Ekim 2013 tarihinde Kırgızistan-Türk Manas Üniversitesi tarafından organize edilen “I-ci Orta Asya Modern Tarım Teknikleri ve Bitki Beslenmesi Kongresi” ne katılım sağlamıştır. 



Kongre esnasında Genel Müdürlüğümüzün faaliyetlerini tanıtan yayınlar fuara katılan ziyaretçilerin istifadesine sunulmuş ve kongreye katılanlar tarafından oldukça ilgi görmüştür. 



02 Ekim 2013 tarihinde proje kapsamında Kırgız yetkililerce belirlenen mikro havzaların yerinde görülmesi ve değerlendirilmesi için Cayl ormanlık bölgesine gidilmiş ve yerinde incelemelerde bulunulmuştur.  



Cayl ormanlık bölgesi yukarı havzada yer alan mikro havzaların incelenmesinden sonra 3 büyük köyün yer aldığı aşağı havzaya gidilmiş ve burada yaşayan ve geçimini genellikle hayvancılıkla sağlayan vatandaşlarla görüşülmüş, onlara proje ile yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. 



Köylülerden “SOR-SAP-ÇÖZ” yöntemiyle köylerinin sahip olduğu imkânları, ihtiyaçları, ne gibi problemlerle karşılaştıkları ve problemlerinin çözümü hakkında bilgiler alınmış, kendilerine proje kapsamında ne gibi imkanlar sunulabileceği görüşülmüştür.  


 

 

03 Ekim tarihinde Kırgızistan Çevre ve Ormancılık Ajansı Başkan Yardımcısı Abdülmital Çungaçeev başkanlığındaki heyet ile yerinde görülen mikro havzalar ve yapılan çalışmalar hakkında görüşülmüş, proje kapsamında bundan sonra yapılacaklar hakkında görüş teatisinde bulunulmuştur. 



04 Ekim 2013 tarihinde proje taraflarından biri olan Tacikistan Tarım Bakanlığı, Bakan Yardımcısı ve diğer yetkililer ile görüşülmüş ve karşılıklı görüş alış veriş teatisinde bulunulmuştur. 



Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşmenin akabinde Tacikistan TİKA Ofisi yetkilileri ile de görüşülmüş ve proje kapsamında yapılabilecek ortak çalışmalar konusunda fikir alış verişinde bulunulmuştur.



Öğleden sonra da Tacikistan’ın diğer proje ortaklarından olan orman teşkilatını da bünyesinde barındıran Çevre Koruma Komitesi Başkanı Talbak  Salimov ile görüşülmüş, proje kapsamında özellikle fidanlıklar ile ilgili yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alış verişinde bulunulmuştur.   



Son olarak da projenin diğer bir Tacikistan tarafı ortağı olan Su İşleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı ile görüşülmüş, proje kapsamında yapılabilecekler hakkında fikir teatisinde bulunulmuştur. 



05 Ekim 2013 tarihinde Tacikistan Çevre Koruma Komitesi bünyesi içerisinde yer alan Ormancılık ve Avcılık Müdürlüğüne ziyarete yapılmış ve Tacikistan’da bulunan ormanlar ve ormancılık faaliyetleri konusunda bilgi alınmıştır. 



Dairede yapılan görüşmelerden sonra Duşanbe’ye yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan ve Tacikistan’ın en büyük fidanlığı olan Vahdat fidanlığına gidilmiş, fidanlık ile ilgili bilgi alınmış ve yapılan çalışmalar yerinde görülmüştür.   




 

Daha sonra Duşanbe içerisinde yer alan ve Duşanbe’nin şehir, mezarlık ve yol kenarı ağaçlandırmalarına yönelik fidan ihtiyacını karşılayan fidanlığı ziyaret edilmiş ve uyguladıkları fidan yetiştirme teknikleri yerinde görülerek incelenmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır