Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

17. Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Tamamlandı

28 Haziran 2019
17. Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Tamamlandı

17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü kutlama programı kapsamında tertip edilen, 17. Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimi 17-23 Haziran 2019 tarihleri arasında Ankara, Konya ve Mersin illerinde gerçekleştirildi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen uluslararası eğitime bu yıl Orta Asya ve Afrika’dan toplam 18 ülkeden 40 uzman katılım sağladı.

Eğitimin ilk günü,  Ankara’da 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü etkinliklerinin takip edilmesi şeklinde gerçekleşti ve ikinci gününde,  konusunda uzman kişilerin sunumları ve katılımcı 18 farklı ülke tarafından gerçekleştirilen sunumlar ile devam etti ve katılımcılar kendi ülkelerine ait deneyimlerini paylaştı.

Program Konya ilinde gerçekleştirilen arazi programıyla devam etti. Konya ilinde Cihanbeyli Torku İşletmeleri Panplast Tesisi, Konya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Olcay Fidanlığı, Torku Çumra Tesisleri, Konya Karapınar ilçesinde yer alan Konya Toprak, Su ve Çölleşmeyle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araştırma Merkezi ve Örnek Tepe ziyaret edildi ve katılımcılar faaliyetler hakkında bilgilendirildi.

Bunun yanısıra Konya Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu yol boyu ağaçlandırmalar ile Altınapa Barajı havzası ağaçlandırma sahaları ziyaret edildi.

Eğitim Programı ÇEM Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK’in katılımlarıyla Mersin’de devam etti. Mersin ayağının ilk aşaması Divan Otel’de ÇEM Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK’in yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı ve ardından ÇEM Genel Müdür Yardımcımız Özlem YAVUZ, Türkiye’nin çölleşmeyle mücadele konusunda yaptığı çalışmaları içeren bir sunum gerçekleştirdi. Devamında, Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün gerçekleştirdiği çalışmalar ile bölgedeki tarım uygulamaları hakkında bilgiler verildi.

Büro kısmının tamamlanmasının ardından, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziyaret edildi ve Enstitü bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarlar hakkında katılımcılar bilgilendirildi. 

Eğitimin 5. gününde, Mersin ili Erdemli ilçesine bağlı Sıraç Mevkii’nde yapılan mera ve tarım uygulamaları yerinde incelendi bilgilendirmeler yapıldı. Köylülerin kendi imkânlarıyla kurmuş oldukları sulama sistemleri ve su hasadı yöntemleri ile sedir ve ardıç rehabilitasyonu çerçevesinde yapılan çalışmalar yerinde görüldü. 

Sıraç köyünden sonra, Hacıalanı Mevkiinde Yörük çadırı ziyaret edilerek göçerlerin hayatı, geçim kaynakları ve kültürleri hakkında katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı.

Ardından, Sorgun Mikro havzasında Mersin orman varlığı, yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları anlatıldı ve devamında Küllü Hayat Hakyemez (Su Terazisi) adı verilen sulama sisteminin bulunduğu alan ziyaret edildi.

Eğitim programının son gününde Tarsus Orman Fidanlık Şefliğinde saha gezisi ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğünde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alındı. Arazi programının ardından gerçekleştirilen kapanış toplantısında eğitimin değerlendirmesi yapılarak katılımcılara sertifikaları takdim edildi. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır