Bakanlığımız 2019 yılı hizmet içi eğitim programında yer alan ve teknik personelin kapasitesinin artırılmasını amaçlayan “Arazide İnceleme, İzleme ve Değerlendirme Eğitimi” 27-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Çorum-Amasya ve Tokat illerinde gerçekleştirildi.
Eğitime Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK, Havza Planlama ve Arazi Islahı Dairesi Başkanı Kürşat YILDIRIM, Emekli Genel Müdür Abdurrahman SAĞKAYA, Plan ve Proje Şube Müdürü Selim ŞAHİN, Amasya Orman Bölge Müdür Yardımcıları Mehmet Şakir GÜNERİ ve Mehmet DEMİRBAĞ, Çorum Orman İşletme Müdürü Halil KISACIK, Tokat Orman İşletme Müdürü Mehmet SANDALCI ve Niksar Orman İşletme Müdürü İlhan YAZICI ile teknik personel katılım sağladı.
Eğitimin 1. günü; Çorum /Sungurlu-Yenidoğan Mahallesinde ÇEM Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve 2017 yılında uygulanmasına başlanan Çorum Budaközü Sol Sahil Sel Kontrol Projesi ile 2011 yılında uygulanmasına başlanan Çorum Ortaköy Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi (ASHRP) sahalarında incelemeler yapıldı.
Ardından, Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi kapsamında nitrat kirliliğinin azaltılması ve hayvansal gübrelerin verimli bir şekilde kullanılması amacıyla yapılan gübre yönetimi faaliyetlerine yönelik bir örnek yerinde görüldü.
Eğitimin 2. günü; Amasya İli Merzifon İlçesinde bulunan Çitli, Diphacı, Ovabaşı, Köseler, Eymir köylerini kapsayan Çitli ASHRP sahasında incelemeler yapıldı ve yapılan çalışmalar yerinde görüldü.
Eğitimin 3. günü, 1908 yılında binden fazla ev ve dükkânın yıkılmasına ve 500’ü asker olmak üzere 2000 kişinin can kaybının olduğu, yine 1949’da 22, 1951’de ise 17 vatandaşımız yaşamının yitirilmesine neden olan Tokat Behzat Deresi havzalarında erozyon kontrolü çalışmalarının yapıldığı alanlar gezildi.
Aynı zamanda Tokat’ı selden kurtaran kişi olarak tarihteki yerini alan Orman Mühendisi Kemal Aşk ve mesai arkadaşların yapmış olduğu ay terasları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Daha sonra, Ballıca Tabiat Parkı, Kaz Gölü, Orta Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Müdürlüğü ve Tokat Orman Fidanlığına gidilerek yapılan faaliyetler yerinde incelendi.
Eğitimin 4. günü; Tokat ili Niksar ilçesinde bulunan ve dağı taşı fidanla doldurmayı hedefleyen ceviz üreticisi olarak adlandırılan iş adamı Nail Yılmaz’ın 24 ha. alanda yapmış olduğu özel ceviz ağaçlandırma sahası ziyaret edildi. Ceviz sahasında yapılan çalışmalar (arazi hazırlığı, ekim, dikim, sulama vb.) hakkında bilgilendirmeler yapıldı.