Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

“4.KÜRESEL DAĞ ORTAKLIĞI TOPLANTISI” ERZURUM’DA BAŞLADI…

19 Eylül 2013

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Orman Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüz işbirliği ile düzenlenen "4. KÜRESEL DAĞ ORTAKLIĞI TOPLANTISI" 17 Eylül 2013 tarihinde Erzurum'da başladı. Toplantıya,  36 hükümet temsilcisi, Asya, Avrupa, Afrika, Güney Amerika’dan yaklaşık 150 uzmanın yanısıra, ülkemizin farklı üniversitelerinden de öğretim üyeleri katılım sağladı.
 

 


 





 



Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir Küçük, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker’in yer aldığı toplantıda, Genel Müdürlüğümüzü temsilen; Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Altaş, Şube Müdürü V. Bayram Hopur ve Peyzaj Y. Mimarı Münevver D. Özen katılım sağlamıştır. 



Küresel Dağ Ortaklığı Sekreteryası Koordinatörü Thomas Hofer konuşmasında; gelecek 4 yıl boyunca dağ ortaklığına rehberlik edecek stratejilerin ortaya konulacağını ifade etti. Hofer, aynı toplantıda yürütme komitesinin belirlenmesinin yanısıra dağ ekosistemlerinin korunmasınının da ele alınacağını dile getirdi. Dağlık bir ülke olan Türkiye'nin Dağ temalı toplantılar için ideal olduğunu ifade eden Hofer, dağlar ve dağlık alanların insanlık için için çok önemli olduğunu vurguladı.
 


 

 

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman konuşmasında, dağların insan hayatında, tarihte ve kültürde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Akman, kutsal kitaplarda da dağları ayrı bir yer verildiğini kaydetti. Türkiye'nin ortalama bin 100 metrelik rakımı ile dağlık bir ülke olduğunu vurgulayan Akman, dağlık bir coğrafyada yer alan ülkemizin Dağlarla ilgili uluslararası çalışma ve girişimlere her zaman ilgi duyduğunu, destek verdiğini ve ortak projeleri uygulamaya geçirdiğini ifade etti.

 

Dağların insanlık için büyük bir öneme haiz olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman konuşmasını, "Dağlar içilebilir su kaynaklarının kuleleridir. Dünya nüfusunun 10'da biri dağlık alanlarda yaşamaktadır ve dağlık alanlar biyolojik çeşitlilik, enerji ve gıda güvenliği, ormanlar ve kırsal kalkınma gibi bir çok alanda hayati role sahip bulunmaktadır. Bu nedenlerle politika belirleyicilerin dağlık alanlardaki ormanların ve havzaların ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarını ve bunların karşılıklı ilişkilerini çok iyi bilmeleri ve bu konuda bilgilendirilmeleri dağ toplumları ile aşağı havzalarda, şehirlerde yaşayan nüfusun ihtiyaçları arasındaki dengenin kurulması içisından büyün önem taşımaktadır." sözleri ile sürdürdü.

 





 

Toplantıda; broşür, kitapçık, poster ve tanıtım panoları yer aldığı stant ile Genel Müdürlüğümüz faaliyetlerinin tanıtıldı. 

Toplantıda ayrıca; Genel Müdürlüğümüzü temsilen Şube Müdür V. Bayram Hopur  tarafından Ulusal Havza Yönetim Stratejisi ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. 

 

Küresel Dağ Ortaklığı Süreci;

 

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir  Kalkınma Konferansı (Rio +20) ve 2015 sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gibi uluslararası süreçlerin gündemlerinin en önemli maddeleri arasına dağların konulmasını hedeflemektedir.

 

Küresel Dağ Ortaklığı olarak bilinen “Dağlık Alanların Sürdürülebilir Gelişimi Uluslararası Ortaklığı”, dağlık alanda yasayan insanların yaşamlarını iyileştirmek ve dünya çapında dağ ekosistemlerini korumak amacıyla kurulmuştur. Bu amaç kapsamında yeryüzünde dağlık alanlarda pozitif etkisi olan somut eylemlerin teşvik edilmesi,  üyeler arası bilgi, uzmanlık, kaynak zenginliği ve çeşitliliğinin paylaşılması hedeflenmektedir.

 

Birleşmiş Milletler çerçevesindeki Sürdürülebilir Gelişim Dünya Zirvesinde kurulan Dağ Ortaklığı’nın ilk toplantısı 2002 yılında İtalya Hükümeti tarafından organize edilmiş, 4. Küresel Toplantısı ise Erzurum’da gerçekleştirilmiştir. 

Bugün, Türkiye’nin de yer aldığı; 50 hükümet, 16 hükümetlerarası kuruluş ve 146 sivil toplum kuruluşu Küresel Dağ Ortaklığı’nın üyesi konumundadır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır