Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

MAKEDONYA CUMHURİYETİ İLE “ORMANCILIK VE SU ALANLARINDA” ÇALIŞMALARA BAŞLANDI…

20 Eylül 2013

Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho DİMOVSKİ’nin 27-28 Haziran tarihlerinde Bakanımız Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nu makamında ziyaretleri esnasında gündeme gelen ve ülkemiz ile Makedonya Cumhuriyeti arasında su ve ormancılık alanlarında bir çalışma grubu oluşturulması ve işbirliği konularının belirlenmesi öngörülmüştür. Bu çerçevede Bakanlığımızca 7 kişiden oluşan bir heyet Makedonya Cumhuriyetine 09-14.09.2013 tarihleri arasında çalışma ziyaretinde bulunmuşlardır.

 

Bakanlığımızca oluşturulan çalışma grubuna ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ALTAŞ başkanlık yapmıştır. Söz konusu heyete ÇEM Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Ali KEŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Bülent SELEK, Daire Başkan Yardımcısı Erkan EMİNOĞLU, Orman Genel Müdürlüğü’nden Antalya Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet KISA, Şube Müdürü Ümit TURHAN ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzman Yardımcısı Serap PERÇİN katılmıştır. 

 

Çalışma ziyaretinin ilk günü öğleden önce Makedonya yetkilileri ile birlikte bir toplantı yapılmıştır. Makedonya yetkilileri, ormancılık ve su alanındaki çalışmalarını esas alan bilgilendirme sunumu sonrasında problemleri ve taleplerini iletmişlerdir. Akabinde heyetimiz adına Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ALTAŞ ülkemizdeki ormancılık çalışmaları konusunda bir sunum yapmıştır. DSİ Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Bülent SELEK ise ülkemizdeki su ile ilgili çalışmalar konusunda bilgilendirme yapmıştır. Karşılıklı bilgilendirme toplantısından sonra bu ziyaret kapsamında bir çalışma programı yapılarak ormancılık ve su alanında iki çalışma grubu oluşturulmuştur. ÇEM ve OGM yetkilileri ormancılık çalışma grubu ve DSİ ve SYGM yetkilileri ise su çalışma grubu oluşturularak Makedonya yetkilileri ile birlikte çalışmalara başlanmıştır.

 



Aynı gün öğleden sonra Ormancılık Çalışma Grubu olarak ise Üsküp merkezindeki Karaçita Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan orman deposu, fidanlık ve Preslab mevkiindeki orman alanları ile birlikte yangın sahasında incelemeler yapıldı. 



Su çalışma grubu ise; Üsküp bölgesinde bulunan Daor Drenaj Pompa İstasyonu ziyaret edilmiş, pompa istasyonunun modernizasyonu için gerekli çalışmaların yapıldığı, drenaj kanallarının uzun zamandır temizlenmemiş olduğu, ovanın taban suyu seviyesinin gözlemine yönelik bir sistemin olmadığı belirlenmiştir. 


 

Çalışma ziyaretinin ikinci günü sabah, Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho DİMOVSKİ heyetimizi kabul ederek bir saati aşkın süren görüşme yapılmıştır. Bakan DİMOVSKİ kabulünde; Ankara’da ki sıcak karşılama için teşekkür ederek bize büyük bir etki yaptığını, yakın bağlılık hissettiklerini, komşularından daha yakın hissettiklerini ve bu güzel işbirliği için müteşekkir olduğunu ifade etti. 

 

Heyet için güzel bir program hazırlandığını söyleyerek yangın ve orman koruma konusunda Türkiye’nin teknik donanımından çok uzak olduklarını ve yıldan yıla yangınla ilgili sorunlarının arttığını bildirmiştir. Orman yangını ile mücadelede ve korumada, ağaçlandırma konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini ifade etti. 

 

İklim değişikliğinden de bahsederek iklim değişikliği konusunda etkilenen 5 ülkeden birisi olup ülkelerinde bu değişiklikte 3 bölgelerinin daha fazla etkileneceğini bu nedenle de bu konuya önem verdiklerini söyledi. 
 

Ayrıca, sulama kanallarının korunması, yeni göletlerin yapılması, su yapılarının onarımının gerekli olduğunu belirtmişlerdir.

Sivil toplum kuruluş ve yerel teşkilatlarla birlikte ağaç günü olarak “Geleceğini Sen Dikmelisin” gibi bir eylem başlatılmasını, bu etkinliği diğer Balkan ülkeleriyle geliştirilmesini, bu açıdan ormanı koruma ve yangın önleme açısında halkın bilinçlendirilerek bir eğitim yapılmasını, bu eylem planı kapsamında bölgesel komşu ülkelerle bölgesel etkinlik olsa daha iyi olacağını ve bir koordinasyon yapıp bir dostluk ormanı kurulmasını talep edilmiştir.


 

Heyetimiz adına ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz ALTAŞ ise; Nijer’de dostluk ormanı kurduğumuzu, Makedonya ile de dostluk ormanı kurabileceğimizi, fidanlık ve ağaçlandırma konularında deneyim ve tecrübe sahibi olduğumuzu, ormancılık konularında teknik açıdan destek vererek eğitim konularında yardımcı olabileceğimizi ifade etmiştir. Türkiye’de yapılan ağaçlandırma eylem planından söz ederek vatandaşların bilinçlendirilmesinin sağlandığını belirtti. 

 

Ayrıca su yönetimi, sulama birlikleri, sulama amaçlı göletlerin planlanması, projelendirilmesi ve modern sulama sistemleri konularında teknik işbirliği imkanlarının yapılacağını, bu konuda heyetimizdeki su çalışma grubunun teknik bir inceleme ve araştırma yapacağını bildirmiştir.




Makedonya Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanı Ljupcho DİMOVSKİ ile görüşmenin ardından Marova Milli Parkı’na gidilerek Makedon yetkililerince Milli Parkla ilgili bir sunum yapıldı. Milli Parkta ve Mavrova Barajı’nda teknik inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır.



Ormancılık çalışma grubu olarak Ohri, Presba ve Manastır’da Orman Bölge Müdürlükleri ziyaret edilerek ormancılık çalışmaları hakkında bilgiler alındı. Manastır bölgesindeki Kaynakçalan Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde Belkomen (Beyaz taş) yangın bölgesinde incelemelerde bulunuldu. Ayrıca yangın bölgesinde yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili bilgi paylaşımı yapılarak bir değerlendirme yapıldı.


 

Ayrıca Manastır şehrinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün okuduğu Askeri İdadisi ziyaret edilmiştir.



Manastır bölgesinde yapılan çalışmaların devamında Vales şehrine geçilerek dostluk ormanı olarak kurulması teklif edilen alana gidildi. Burada kurulması düşünülen Dostluk ormanı alanında ağaçlandırma, erozyon ve sel kontrol çalışmalarına yönelik eğitim amacını da kapsayacak model çalışması yapılabilineceği konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.



Su çalışma grubu olarak da Bitola-Manastır Su İşletmesi Şirketi ve Strezevo Kamu Şirketi ziyaret edilmiş sulama sistemi hakkında bilgi alınmış ve Strezevo Barajı’nda incelemelerde bulunulmuştur. Daha sonra Prilepe Su İşletmesi Şirketi ziyaret edilmiş olup Prilepe Barajı ve sulama alanında incelemeler yapılmıştır.



Daha sonra çalışma ziyareti çerçevesinde yapılan teknik inceleme, bilgi alışverişi ve problemlerin çözümü konusunda Makedon yetkilileri ile birlikte Ormancılık ve Su konusundaki çalışma grupları ayrı ayrı bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.



Akabinde ise İklim Değişikliği konusunda Makedonya yetkilileri ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu orman ve ziraat fakültelerinden katılan katılımcılarla birlikte bir toplantı yapılmıştır.



En sonunda TİKA Bölge Koordinatörü Dr. Mahmut ÇEVİK ile bir ziyaret gerçekleştirilmiş olup Makedonya’da TİKA tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındı. Birlikte nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda görüş alış verişinde bulunulmuştur.  Bu toplantının akabinde Makedonya çalışma ziyareti tamamlanmıştır.


 

Makedonya ile ormancılık ve su alanında heyetimizle birlikte yapılan çalışma ziyareti sonucu tespit edilen işbirliği konuları;

 

 

 

1- Fidan üretimi konusunda teknik inceleme ve değerlendirmeler yapılarak işbirliğinin yapılması,

 

2- Orman bakımı (silvikültür) konusunda ortak çalışmaların yapılabileceği, özellikle yangına hassas bölgelerde orman bakımı, yangın emniyet yolları ve şeritlerinin tesisi konusunda ortak çalışmalar yapılması,

 

3- Orman koruma (emval kaçakçılığı) ve biyolojik mücadele konusunda bir çalışma yapılması,

 

4- Ortak bir ağaçlandırma günü kararlaştırılarak gerekirse diğer Balkan ülkeleri ile birlikte aynı anda fidan dikim organizasyonunun yapılması,

 

5- Vales gölü kenarında bir Dostluk Ormanı kurulması ve şehir merkezinde de fidan dikimi için Kent Ormanı kurulması,

 

6- Doğal akarsularda alabalık üretimi konusunda destek verilmesi,

 

7- Orman köylerinin kalkındırılması konusunda havza bazında çalışmalarının yapılması,

 

8- Ülkemizde yapılan Uluslararası eğitimlere davetlerin yapılarak katılım sağlanması,

 

9- Orman amenajmanı konusunda eğitimlerin verilmesi,

 

10- Kapasite geliştirme konusunda karşılıklı uzman değişimi, iyi uygulamaların yerinde görülmesi gayesi ile ortak toplantı ve çalıştayların düzenlemesi,

 

11- Orman yangınları ile mücadele konusunda, yangına bizzat katılan, yangın söndürme organizasyonunda görev alan ve yangınlarda karar verme yetkisine sahip teknik elemanlara Antalya Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezinde eğitim verilmesi,

 

12- Bölge müdürlüklerinde yer alan yangın ekiplerine kişisel koruyucu malzemeler başta olmak üzere teknik malzeme yardımının sağlanması, orman yangınları ile mücadelede organizasyonunda gözetleme kulelerinin ve telsiz iletişim ağının oluşturulması, 

 

13- Milli Parklarda yapılan faaliyetlerinin çalışma esas ve yöntemleri ile ilgili işbirliğinin karşılıklı teknik inceleme ve çalışma ziyaretinin faydalı olacağı, 

 

14- İklim değişikliği konusunda karşılıklı bilgi alış verişi yapılarak işbirliğinin arttırılması, 

 

15- Beş adet göletin planlama ve projesinin Türkiye tarafından yapılması, 

 

16- Baraj ve Gölet yapım teknikleri, modern sulama sistemlerinin işletilmesi ve sulama birliklerinin işleyişi, HES tesisleri ile su kaynaklarının planlanması konularında eğitimlerin yapılması, 

 

17- Baraj ve sulama sistemlerinin işletme ve yönetim planlarının hazırlanması ile drenaj kanalı temizliğinin yapılması.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır