Türkiye içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartları, erozyona karşı hassasiyetini artırmaktadır.
Erozyon ile taşınan toprakla birlikte organik madde de taşınmakta, toprakların verimliliği azalmaktadır.
Toprakların korunması, tabii kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve gıda güvenliğinin sağlanması için erozyonla mücadele edilmesi zorunludur.
Toprağı erozyona karşı koruyan en önemli etken bitki örtüsüdür. Ormanların, toprak erozyonunu azaltıcı, hatta tamamen engelleyici etkileri olduğu, çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur.
Ağaçlar, milimetre ile ifade edilebilecek derecede ince köklerden, çok kalın kazık ve dalıcı köklere kadar değişik çap ve uzunluktaki köklere sahiptir. Bunlar toprağı bir ağ gibi sarar ve toprağın doğal kuvvetlerle taşınmasını engeller.
Ülkemiz de erozyonla taşınan toprak miktarı yılda 500 milyon ton iken; Ormanların arttırılması, yapılan ağaçlandırma, erozyon kontrolü, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonu, mera ıslahı, enerji ormanı tesisi çalışmaları ile tarım alanlarında sulama teknolojilerindeki gelişmeler vb çalışmalar sonucu taşınan toprak miktarı yılda yaklaşık 178 milyon tona inmiştir (EİE 2012).