Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof.Dr.Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla hazırlanan “Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı” kapsamında, 2013 yılında Genel Müdürlüğümüz proje programına alınmış olan, yurdumuzun en büyük barajlarından Atatürk Barajı Sol Sahil Ağaçlandırma Projesi yapımı tamamlanıyor.
Genel Müdürlüğümüz Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN ve Şube Müdürü Beytullah FİDAN projelendirme çalışmalarını ve planlanan faaliyet türlerini değerlendirmek ve incelemelerde bulunmak üzere 02-03 Aralık 2013 tarihlerinde Şanlıurfa’ya gitmişlerdir. Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Abdulvahap ÖZDEMİR, İşletme Müdürü Fadıl TOPDAĞ, Etüt Proje Başmühendisi M.Emin TEKİN ve yüklenici firma yetkilisinin de katılımlarıyla proje sahasında incelemelerde bulunulmuştur.
Yapılan değerlendirmelerde, Atatürk Baraj havzasının ağırlıklı olarak sığ toprak yapısına sahip, yatay tabakalı kalkerli alanlar olduğu, bu alanlarda toprak işlemenin klasik toprak işleme metotlarıyla yapılması halinde sonuç alınamayacağı, bu nedenle toprak işlemenin farklı metotlarla yapılması gerektiği hususunda görüş birliğine varılmıştır.
Baraj sol sahilinde ağaçlandırma yapılabilecek yerler, genel olarak sığ topraklı, anakayanın yüzeye yakın ve yatay tabakalanmanın olduğu yerlerdir. Burada ve bu tür yapılarda; 30 tonluk ekskavatörlere monte edilmiş kırıcı ile 60-80 cm derinlikte ve genişlikte 5 m. arlıklarla anakayayı kırmak ve çatlaklar oluşturmak suretiyle dikim çukurları oluşturmak, ikinci aşamada yüzesel akışa geçen suyu tutmak ve açılan çukurlara kanalize etmek gayesi ile, aynı ekskavatöre monte edilmiş kova yardımı ile iki çukur arasında 50 cm. genişlikte 15-25 cm. derinlikte şerit halinde hendek açmak, hendekten çıkan toprak ve taşların aşağı tarafa şerit boyunca yığınlanması şeklinde toprak işlemesi yapılması gerektiğine karar verilmiştir.
Bu şekilde yapılacak toprak işleme metodu ile hem fidanlar için dikim ortamı hazırlanmış olacak, hem de bölgede çok az olan yağıştan azami fayda sağlanarak su hasadı yapılmış olacaktır.