12 KASIM 2018 tarihinde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün organizasyonları ve TİKA, WMO, UNCCD Sekretaryası ile UNEP’in destekleri ile 16 ülkeden 35 yabancı uzmanın katılımı ve üniversitelerimizden akademisyenlerinde içerisinde bulunduğu 87 katılımcı ile başlayan Kum ve Toz Fırtınaları çalıştayı 15 Kasım tarihinde sona erdi.
Ülke sunumları ve grup tartışmaları ile süren 3 günlük çalıştayda küresel bir sorun olan um ve Toz Fırtınaları konusu ele alındı. Programın son gününde ise ülkelere ait iyi uygulama örnekleri paylaşıldı.
Çalıştayda kum ve toz fırtınalarının etkileri, izlenmesi ve mücadele yöntemleri konularında yapılan sunumların yanı sıra, Irak, Kazakistan, Lübnan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan tarafından Kum ve Toz Fırtınaları konusunda karşılaşılan problemler ve çözüm yollarına ilişkin iyi uygulama örneklerini içeren sunumlar katılımcılara aktarıldı.
Çalıştayın üçüncü günü yapılan ülke sunumlarının ardından katılımcılara sertifikaları verilerek tamamlanmıştır.
Sertifika töreni akabinde ise Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Özlem YAVUZ tüm davetlilere yapmış oldukları katkı ve katılımlardan dolayı teşekkürlerini ileterek, 2019 yılında ülkemizin ev sahipliğinde yapılması planlanan 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü hakkında kısa bir bilgilendirme gerçekleştirdi. UNEP temsilcisi Nick Middleton böylesine faydalı bir organizasyonu gerçekleştirdiği için Türkiye Hükümetine ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerini iletti.
Çalıştayın son günü ise tarihi ve kültürel gezi ile tamamlanmıştır.