Bakanlığımız tarafından hazırlanan Entegre Havza Rehabilitasyon Projeleri’ne bir yenisi daha ekleniyor.
Bu kapsamda Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesi’nde yer alan Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi hazırlık çalışmaları başlamıştır.
Şuhut Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi
Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi hazırlık çalışmaları kapsamında 30 Ekim- 4 Kasım 2014 tarihleri arasında açılış toplantısı, paydaşlarla hazırlık toplantıları, yerel halk ile sor-sap çöz çalışmaları ve arazi incelemeleri gerçekleştirilmiştir.
Açılış ve Bilgilendirme Toplantıları
31 Ekim 2014 Cuma günü saat 10:00’da Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen açılış toplantısının başkanlığını Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA yapmıştır. Toplantıya; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Bakan Danışmanı Kadir KANYILMAZ, Bakan Danışmanı Mehmet ŞENBABAOĞLU, Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan DİLTEMİZ, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Metin KALYONCU, Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkanı Yardımcısı Hanifi AKBIYIK, Havza Planlama ve Arazi Islahı Daire Başkanlığından Şube Müdürü Bayram HOPUR, Uzman Serpil ACARTÜRK, Uzman Yard. Sibel Nihal TEKİN, Mühendis Nesimi KAYA, Mühendis Ahmet ŞENDAĞLI, Doğa Koruma Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Temsilcileri, Genel Müdürlüğümüz ve Orman Genel Müdürlüğü’nden temsilcilerin yanı sıra projeyle ilgisi olan Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Afyonkarahisar İl Özel İdaresi, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, Türkiye Kırsal kalkınma Destekleme Kurumu, Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği temsilcileri katılmışlardır.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA Afyonkarahisar İli Şuhut İlçesi’nde yer alan Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi açılış toplantısında sözlerine, ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın selamını ileterek başlamış ve projeyle ilgili bilgi vererek diğer kurumların projeye katılımlarının önemini vurgulamıştır.
Ülkemizde daha önce uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan dış finansmanla büyük havza projeleri gerçekleştirildiğini ifade eden Genel Müdür Yardımcısı GÖZÜKARA; “Artık kendi iç kaynaklarımızla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı merkez ve taşra birimleri, proje alanındaki yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak, yerel halkın da katılımı entegre havza rehabilitasyon projeleri de hazırlanmaya başlanmıştır” dedi.
2013 yılında Yukarı Göksu Gökdere Mikrohavzası ve Tektek Dağları Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projeleri iç kaynaklarımızla hazırlanmış ve uygulanmaya konmuştur diyen GÖZÜKARA sözlerine şöyle devam etmiştir; “2014 yılında ise 3 adet projenin hazırlıkları sürdürülmektedir. Bu çerçevede Afyonkarahisar İli’nde yer alan Hüseyinli-Belenyurdu Deresi Mikrohavzası’nın dışında Konya’da Sazak-Afşar Mikrohavzası, Karaman’da ise Başlamışlı-Kocadere Mikrohavzası Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projeleri hazırlıkları sürdürülmektedir. Genel olarak Entegre Havza Rehabilitasyon Projelerinin gayesi; orman, mera, toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve çeşitli gelir getirici ve refah artırıcı faaliyetler ile yöredeki hayat kalitesinin ve gelir seviyesinin artırılarak doğal kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesidir. İlgili kurum ve kuruluşlar ve yerel halkın katılımı ile hazırlanan entegre havza rehabilitasyon projelerinin uygulama süresi 5 yıl olarak planlanmaktadır. Hazırlık çalışmaları ÇEM Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülen entegre havza rehabilitasyon projelerinin uygulamaları ilgili kurum ve kuruluşların teknik desteği ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.”
Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA’nın ardından, ÇEM Genel Müdürlüğü Entegre Projeler Şube Müdürü Bayram HOPUR konuyla ilgili sunumu gerçekleştirmiştir.
Aynı gün saat 14:00’da Şuhut Belediye Konferans Salonu’nda “Hüseyinli-Belenyurdu Mikrohavzası Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi’nin uygulanacağı köy muhtarları, azaları ve ihtiyar heyetinin katıldığı toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya ilgili kurum temsilcilerinin yanı sıra Balçıkhisar Muhtarı ve azaları, Atlıhisar muhtarı ve azaları, Kayabelen muhtarı ve azaları, Çobankaya muhtarı ve azaları, İlyaslı muhtarı ve azaları, Kulak muhtarı ve azaları katılmışlardır. Toplantıda ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Mustafa GÖZÜKARA muhtar, aza ve ihtiyar heyetine proje hakkında bilgi vermiştir. Daha sonra Entegre Projeler Şube Müdürü Bayram HOPUR konuyla ilgili sunumu gerçekleştirmiştir. Öğleden önceki bilgilendirme toplantısında yer alan kurum temsilcileri bu paydaş toplantısında da yer almışlardır.
Sor-Sap-Çöz Toplantıları ve Arazi İncelemeleri
31 Ekim 2014 Cuma günü saat 18:00’da İlyaslı köyünde erkekler ve bayanlarla ayrı ayrı SOR-SAP-ÇÖZ çalışması yapılmıştır. 5 Kasım 2014 Çarşamba gününe kadar sırasıyla Balçıkhisar, Çobankaya, Atlıhisar, Kayabelen, Kulak ve Bademli köylerinde SOR-SAP-ÇÖZ çalışması ve Orman-Mera, Tarım ve Hayvancılık, Sulama arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. SOR-SAP-ÇÖZ ve arazi çalışmaları boyunca ilgili köy muhtarları ve yerel halk projeyle oldukça fazla ilgilenmiş ve bir an önce projenin başlamasını istediklerini vurgulamışlardır.
Entegre Havza Rehabilitasyon projesi faaliyetleri arasında;
• Erozyon kontrolü
• Bozuk ormanların rehabilitasyonu
• Mera ıslahı
• Otlatma planı
• Sulama (küçük sulama faaliyetleri)
• Bitkisel üretim ve hayvancılığın geliştirilmesi
• Geleneksel ve yöresel tarımsal üretimin geliştirilmesi
• Odun dışı ürünlerin envanteri ve üretimi
• Dam örtülüğü ve izolasyon,
• Enerji tasarrufu ve küçük ölçekte güneş enerjisi üretimi sistemleri
• Yaban hayvanı zararlarının azaltılması
• Biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi
• Eko-turizmin geliştirilmesi
• Mesire alanı düzenlemesi
• Gelir getirici ve refah artırıcı diğer faaliyetler v.b.
yer almaktadır.