Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Türkiye’de İklim Değişikliği, Çevresel Risk Analizi ve Pesera Erozyon Modeli ile İlgili Yapılan Çalışmalar Değerlendirildi

06 Kasım 2014

İklim Değişikliği, Çevresel Risk Analizi ve Erozyon Tahmin Modelleri ile ilgili 04/11/2014 tarihinde, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında  bir  toplantı yapıldı. 

Toplantıya ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA, Erozyon Kontrolü Dairesi Başkanı Hayrettin YILDIRIM, ÇEM Danışmanı Prof. Dr. Orhan DOĞAN, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Günay ERPUL, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süha BERBEROĞLU, Araştırma Görevlisi Ahmet ÇİLEK  ve ÇEM Genel Müdürlüğü teknik personelleri katılım sağlamıştır.

 

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süha BERBEROĞLU ve Araştırma Görevlisi Ahmet ÇİLEK ikilim değişikliğinin konumsal modeller yardımıyla ülkemizdeki etkileri ve PESERA Modeli ile erozyon miktarının hesaplanmasıyla ilgili yaptığı çalışmaları sundular. İklim değişikliğinin ülkemizde üretim ormanlarını, erozyon durumunu ve orman yangınlarını nasıl etkilediği karbondioksit konsantrasyonu ile sıcaklık artışının IPCC.5 İklim Değişikliği Raporuna göre senaryolar açıklandı. Net Birincil Üretim hesaplanmasında NASA-CASA yaklaşımı ile ağaç kapalılık yüzdesi, yağış, solar radyasyon, toprak tekstürü ve arazi örtüsü gibi verilerin kullanıldığı ifade edildi. Ülkemizde orman yangınlarını 14 farklı veri seti ve çok kriterli analizlerle risk haritalarının hazırlanmasına değinilerek güncel ve gelecek farkı açıklandı. 

 

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süha BERBEROĞLU ve Araştırma Görevlisi Ahmet ÇİLEK ikilim değişikliğinin konumsal modeller yardımıyla ülkemizdeki etkileri ve PESERA Modeli ile erozyon miktarının hesaplanmasıyla ilgili yaptığı çalışmaları sundular. İklim değişikliğinin ülkemizde üretim ormanlarını, erozyon durumunu ve orman yangınlarını nasıl etkilediği karbondioksit konsantrasyonu ile sıcaklık artışının IPCC.5 İklim Değişikliği Raporuna göre senaryolar açıklandı. Net Birincil Üretim hesaplanmasında NASA-CASA yaklaşımı ile ağaç kapalılık yüzdesi, yağış, solar radyasyon, toprak tekstürü ve arazi örtüsü gibi verilerin kullanıldığı ifade edildi. Ülkemizde orman yangınlarını 14 farklı veri seti ve çok kriterli analizlerle risErozyon tahmin modellerinin dünyadaki kullanım alanlarına ve tarihsel süreçlerine değinilen toplantıda PESERA Erozyon Modeli ile ülkemizde yapılan çalışmalar anlatılmıştır. PESERA Modelinin çok fazla veri gereksinimi olduğunu söyleyen Ahmet ÇELİK tüm modellerde olduğu gibi ana bileşenlerin toprak, arazi örtüsü, iklim ve topografya olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin tüm havzaları DSİ (E.E.İ) istasyon ölçüm verileri ile PESERA  ve RUSLE Erozyon Modellerine göre erozyon miktarları karşılaştırılarak modellerin güçlü zayıf yönleri, veri ihtiyaçları ve erozyon yönünden alanı temsil etme yetenekleri tartışıldı. Genel Müdürümüz Hanifi AVCI bu tür çalışmaların çok değerli olduğunu ve daha küçük havzalarda ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapılarak doğru sonuçlara ulaşılması gerektiğini belirtti.   haritalarının hazırlanmasına değinilerek güncel ve gelecek farkı açıklandı. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır